Matovič: Kaliňák dal skartovať dokumenty z 276 verejných obstarávaní

Poslanec Národnej rady SR Robert Kaliňák (Smer) dal počas svojho šéfovania na ministerstve vnútra v roku 2016 skartovať dokumenty z 276 verejných obstarávaní, ktoré sa uskutočnili od roku 2007 do roku 2010. Tvrdí to líder opozičného OĽaNO Igor Matovič. Kaliňák si tak podľa neho chcel zabezpečiť beztrestnosť. Exminister vnútra označil Matovičove tvrdenia za výmysly.

16.05.2018 14:33 , aktualizované: 16:23
debata (106)

„Nenechal všetko na náhodu a vie, že ak chce zostať na slobode po tých podvodoch, čo na ministerstve vnútra napáchal, tak musí urobiť všetko pre to, aby stopy zamietol,“ povedal Matovič na adresu bývalého ministra vnútra.

Ku spusteniu skartovania dokumentov malo podľa lídra OĽaNO dôjsť na druhý deň po tom, ako 11. augusta 2016 odobrali spisy prokurátorovi Vasiľovi Špirkovi. „Ten začal ísť po krku Robertovi Kaliňákovi a jeho pobočníkovi Jánovi Počiatkovi,“ podotkol Matovič. Ako tvrdí, nie je žiadnou pochybnosťou, že v ten deň sa Kaliňák dozvedel, čo presne Špirko vyšetroval a čo sa v spisoch nachádzalo, preto spustil skartovanie dokumentov vyše 200 verejných obstarávaní aj za asistencie súčasnej ministerky vnútra Denisy Sakovej (Smer). Tá bola v tom čase na ministerstve šéfkou služobného úradu. Podľa Matoviča boli pravdepodobne od roku 2016 skartované aj ďalšie dokumenty.

Spravodajský portál Aktuality.sk v stredu informoval, že pod vedením Kaliňáka sa skartovali doklady k 277 súťažiam z rokov 2007 až 2010. V skartovačke mali podľa portálu skončiť napríklad podklady k verejnej súťaži na dodávku sieťových prvkov a IT služieb za 15 miliónov eur či doklady k nákupu notebookov za 19,5 milióna eur.

Kaliňák označil Matovičove slová za výmysly. „Zatiaľ čo na tlačovkách povedal, boli vždy výmysly,“ uviedol. Zdôraznil, že rezort vnútra pod jeho vedením nemal nikdy problémy s predraženými tendrami. „Lebo sme sa vždy snažili kupovať za dobré ceny a veľmi efektívne,“ podotkol.

Ministerstvo vnútra: Skartovali aj súťaže z éry Radičovej

Keď bol Igor Matovič (OĽaNO) a jeho ľudia súčasťou vládnej koalície, mali dva roky na to, aby sa všetky tendre preverili. Tvrdí to ministerstvo vnútra. Reaguje tak na Matovičovo vyhlásenie, že poslanec Národnej rady SR Robert Kaliňák (Smer) dal počas svojho šéfovania na ministerstve vnútra v roku 2016 skartovať dokumenty z 276 verejných obstarávaní, ktoré sa uskutočnili od roku 2007 do roku 2010.

Ku skartácii dokumentov došlo podľa rezortu v zmysle nariadenia o registratúrnom poriadku účinného od 1. marca 2010. „Dnes už máme nové interné nariadenie 96/2016 účinné od 1. októbra 2016, ktoré pri skartácii dokumentácie z verejného obstarávania taktiež vychádza z päťročnej lehoty ustanovenej v zákone o verejnom obstarávaní,“ uviedlo ministerstvo vnútra. Ako potvrdilo, skartovalo sa naraz 277 dokumentácií za roky 2007 až 2010. „Teda aj dokumentácie k súťažiam za vlády, ktorej bol pán Matovič súčasťou,“ podotkol rezort.

106 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Kaliňák #Igor Matovič