Kisku čaká v piatok súd o pozemky

Ďalší termín súdneho pojednávania v spore o pozemky pod Tatrami medzi prezidentom Slovenskej republiky Andrejom Kiskom a zubárom z Popradu Jánom Francom je známy. Uskutočniť sa má tento piatok v Poprade.

17.05.2018 12:00
Andrej Kiska Foto: ,
Andrej Kiska.
debata (52)

Či sa tak však skutočne aj stane, je otázne. Už na prvý vytýčený termín sa prezident ospravedlnil pre služobné povinnosti. V ten deň síce v Tatrách bol, ale miesto toho, aby šiel na súd, sa na Štrbskom Plese stretol s prezidentom susednej Českej republiky. Aj tento piatok je však podujatie, ktoré prezident obyčajne nemá vo zvyku ignorovať.

V piatok budú oceňovať zdravotné sestry a pôrodné asistentky. Prezident Andrej Kiska má vo zvyku každoročne po ocenení Biele srdce sestry prijať v Prezidentskom paláci. V tento deň je však aj súd v Poprade. Manželia Francovci, Mária a Ján, ktorí záhadným spôsobom o pozemky pod Tatrami prišli, o termíne vedia a chystajú sa prísť, či však príde aj prezident, je otázne. Hovorca prezidenta Roman Krpelan do uzávierky neodpovedal na otázku, či sa Andrej Kiska zúčastní na súdnom pojednávaní.

Andrej Kiska kúpil predmetné lúky a pasienky pred 16 rokmi. Kúpu pozemku mu odporučil jeho vtedajší obchodný partner, ktorý pre Kisku staval aj budovu jeho nebankovky. Prezident však tvrdí, že o pozemkoch sa dozvedel cez inzerát v bulvárnom denníku. Celú kauzu polícia vyšetruje ako podvod. Okrem toho je na Okresnom súde v Poprade aj civilný spor, kde Ján Franc žiada Andreja Kisku, aby mu pozemky vrátil. Tie patrili dlhé roky Francovej rodine a Jánovi Fracovi ich daroval jeho otec v roku 1998. Ján Franc pozemok roky prenajímal Poľnohospodárskemu družstvu Mlynica, na pozemok chodil, kontroloval ho a dokonca naň umiestnil aj tabuľu so svojím telefónnym číslom a menom. Jeho pozemok mu družstvo kosilo a ročne dostával za prenájom 21 eur alebo naturálie, a to až do decembra 2017, keď sa dozvedel, že nie je vlastníkom svojho pozemku, ale že ho vlastní prezident republiky.

Pozemok je dedičstvom Francovej rodiny, kúpil ho ešte jeho starý otec v roku 1949 a Franc ho nemienil nikdy predať. „Nie, nikdy. Ani vtedy, ani teraz, ani v budúcnosti. Nikdy som nemienil pozemok predať. Môj názor je taký, že ja som naň nezarobil, akým právom by som mal to, čo získal ešte môj starý otec, ukradnúť svojím deťom? Je to dedičstvo. Keď sme to my zdedili, je slušnosť postarať sa, aby to nevyšlo nazmar. Chceli sme, aby po nás niečo zostalo, tak ako zostalo po mojom starom otcovi a otcovi. Nielen hmotnými statkami človek žije, pretože to sa minie, musí aj tá spomienka zostať, ten citový vzťah k tomu,“ povedal Franc. Prezident Kiska ho obvinil z toho, že je zlý majiteľ a nedbalý vlastník, vraj sa o pozemok roky nezaujímal. Podľa nezávislej právnej kancelárie, ktorú oslovil denník Pravda, je však nedbalým vlastníkom, naopak, prezident Andrej Kiska a nie Franc. Samotný Kiska kúpil 1,2-hektárovú parcelu, ktorej hodnota je okolo milión eur, za podozrivo nízku cenu, v prepočte za 1¤800 eur, krátko po tom, čo bola pochybne vydržaná bez vedomia majiteľa. Francovi pozemok Kiska vrátiť odmieta a vraví, že si chce počkať na verdikt súdu.

© Autorské práva vyhradené

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Poprad #súdny spor #Andrej Kiska #prezident SR