Prezident: Nový zákon o šéfovi polície je len figový list, budem ho vetovať

Prezidentovi sa nepáči návrh novely zákona o policajnom zbore. Zákon mal stanoviť nové pravidlá voľby prezidenta policajného zboru Slovenskej republiky. Pre Kisku predstavuje problém funkčné obdobie sedem rokov, ako aj nejasnosti v tom, kto by mal politickú zodpovednosť za výsledky policajného prezidenta.

17.05.2018 09:39
debata (69)

Andrej Kiska to povedal v exkluzívnom rozhovore pre portál Aktuality.sk.

„Ak bude zákon schválený v navrhovanej podobe, určite ho budem vetovať. Lebo nie je ničím iným, iba figovým listom, ktorý má zakryť neochotu riešiť skutočné problémy v polícii.“

Zmena spôsobu voľby policajného prezidenta bola jednou z požiadaviek kladených na vládu po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej. V dôsledku vraždy podal demisiu vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák a odchod ohlásil aj vtedajší policajný prezident Tibor Gašpar.

Nová ministerka Denisa Saková označila voľbu dočasného policajného prezidenta za svoju prioritu už v deň vymenovania.

Ministerstvo vnútra predložilo ešte v čase, keď bol na čele rezortu Tomáš Drucker, do medzirezortného pripomienkového konania návrh novely zákona o Policajnom zbore. Novela upravuje okrem výberu Prezidenta Policajného zboru aj výber šéfa Úradu inšpekčnej služby MV SR. Kandidátov na policajného prezidenta by mala podľa neho po novom vyberať sedemčlenná komisia.

© Autorské práva vyhradené

69 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #policajný prezident #vetovanie zákona