Deň narcisov vyzbieral vyše milión eur na pomoc onkologickým pacientom

Vyše milión eur vyzbierali ľudia na pomoc onkologickým pacientom v rámci zbierky Deň narcisov. Najviac, vyše štvrť milióna eur, sa vyzbieralo v Bratislavskom kraji, z toho len v hlavnom meste vyše 200-tisíc.

17.05.2018 11:41
debata (7)

Spinky v tvare narcisov za finančný príspevok v piatok 13. apríla rozdávalo v uliciach slovenských miest asi 16-tisíc dobrovoľníkov s pokladničkami. Uskutočniť Deň narcisov Lige proti rakovine pomáhalo 769 spoluorga­nizátorov. Riaditeľka Ligy Eva Kováčová dnes novinárov informovala, že výnos zbierky sa použije na dlhoročné projekty Ligy proti rakovine, ktoré sú určené na priamu pomoc onkologickým pacientom. „Výsledok zbierky je pre nás veľkým povzbudením do ďalšej práce,“ uviedla.

Ako zdôraznila prezidentka Ligy Eva Siracká, každoročne ochorie na Slovensku na rakovinu 34-tisíc ľudí, 19 600 ľudí ročne na túto chorobu zomrie. Na Slovensku v súčasnosti žije 220-tisíc ľudí, ktorí majú alebo mali rakovinu. Siracká v tejto súvislosti zdôraznila dôležitosť prevencie ako aj nutnosť, aby najmodernejšia liečba bola dostupná pre všetkých. Dôležitá je podľa nej aj onkologická rehabilitácia, ale aj pomoc pri riešení finančnej, sociálnej či osobnej situácie jednotlivých onkologických pacientov. „Musíme liečiť celého človeka, nielen jeho chorobu,“ vyhlásila.

Sieť psychológov, či vybavenie nemocníc

Vyzbierané financie sa použijú na bezplatné služby a programy v Centrách pomoci Ligy proti rakovine v Bratislave, Martine a Košiciach. Zo zbierky sa hradí taktiež bezplatná Onkoporadňa, sieť psychológov po celom Slovensku, rehabilitačné a relaxačné pobyty pre pacientov, ubytovanie pre rodičov hospitalizovaných detí, finančné príspevky v hmotnej núdzi ako aj preventívne či informačné kampane. Liga proti rakovine tiež prispieva na materiálne a prístrojové vybavenie nemocničných a zdravotníckych zariadení, podporuje menšie občianske združenia a výskum v oblasti onkológie.

Generálnym partnerom Ligy pri organizovaní Dňa narcisov je už tretí rok Slovenská sporiteľňa, ktorej zamestnanci bezplatne pomáhali aj pri počítaní mincí a bankoviek. Ako informovala správkyňa Nadácie Slovenskej sporiteľne Danica Lacová, len v Bratislave za jeden deň spracovali asi 12-tisíc bankoviek a vyše 160-tisíc mincí, ktoré vážili 850 kilogramov.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #charita #výnos #Liga proti rakovine #Deň narcisov