Spor koalície o penzijný strop

Pri presadzovaní ústavného zákona o dôchodkovom vekovom strope by vládny Smer mohol mať veľké problémy získať najmä hlasy koaličných partnerov.

17.05.2018 20:00
Fico, Richter, Machyna Foto: ,
O zastropovaní veku odchodu do dôchodku rokoval v stredu predseda strany Smer Robert Fico so šéfom Rady OZ KOVO Emilom Machynom a ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny Jánom Richterom.
debata (34)

Národniari už jasne dali najavo, že s „málo ambicióznym“ návrhom sociálnych demokratov nesúhlasia a postavia voči nemu vlastný protinávrh. Mostu-Híd sa zase diskusia na tému stropu zdá byť veľmi predčasná a v dôchodkovom zákone žiada prednostne riešiť „dôležitejšie“ otázky. Smer bude preto na schválenie potrebovať oveľa širšiu podporu opozície, ako zrejme predpokladal.

Po období diskusií s odborármi, Sociálnou poisťovňou či Jednotou dôchodcov šéf Smeru Robert Fico v stredu oznámil definitívny návrh na zastropovanie penzijného veku, ktorý poslanci najsilnejšej koaličnej strany do konca budúceho týždňa predložia do parlamentu. Ústavnou formou mienia presadiť, aby sa odchodový vek nezvyšoval mužom nad úroveň 65 rokov. Ženy by mali mať strop ešte nižší: Ak sa starali a vychovali jedno dieťa, 64 rokov. A v prípade dvoch a viac detí len 63 rokov.

Predseda SNS Andrej Danko vyhlásil, že za tento návrh Smeru nezahlasujú. „Slováci si zaslúžia ambicióznejší strop odchodu do dôchodku ako 65 rokov,“ napísal na sociálnu sieť. Pripomenul, že jeho strana už viac ako pred mesiacom avizovala, že má pripravený svoj návrh na riešenie vekovej hranice. „Preto nemôžeme podporiť zmenu ústavného zákona spočívajúcu vo výške 65 rokov, ktorú predložil Smer,“ uviedol. SNS, pokračoval Danko, od začiatku v súlade s požiadavkami Konfederácie odborových zväzov a ich petičnej akcie navrhuje, aby odchod do dôchodku bol u mužov 64 a u žien 63 rokov. Verí, že práve pre takýto návrh nájde podporu tak u koaličných partnerov, ako aj u časti opozície. Pokiaľ ho nebude možné presadiť v ústave, SNS sa podľa Danka pokúsi nastaviť vekové brzdy bežným zákonom.

Potrebný široký konsenzus

Expremiér Fico pritom už dávnejšie zdôrazňoval, že riešiť dôležité témy dôchodkového zabezpečenia nemožno obyčajnými zákonmi a bez širokého konsenzu. Za príklad dal zákon o druhom penzijnom pilieri, ktorý v roku 2003 prešiel iba jediným hlasom, preto je od počiatku problémový a s každou novou vládou sa významne mení.

Most-Híd sa priamej odpovedi, či návrh Smeru podporí, vyhol. So zdôvodnením, že o týchto otázkach ešte v rámci koalície prebieha diskusia. Podľa stanoviska, ktoré Pravde zaslal komunikačný odbor strany, je nateraz predčasné riešiť tému, ktorá sa prakticky dotkne až dnešných štyridsiatnikov, resp. ľudí, ktorí navrhovanú garantovanú vekovú hranicu dosiahnu o 15 až 20 rokov. ,,Za dôležitejšie považujeme zamerať sa na tie otázky, ktoré v oblasti dôchodkovej politiky občanom prinesú riešenie v horizonte niekoľkých rokov, a to bez bremena pre verejné financie do budúcnosti," píše sa v texte.

Vo vnútri strany sa podľa Mostu-Híd momentálne diskutuje najmä o takej zmene v zákone, aby každý občan aspoň päť rokov vopred presne vedel, kedy bude môcť odísť na odpočinok. „Sme presvedčení, že by to zlepšilo situáciu ľudí, ktorí sú niekoľko rokov pred dôchodkom. A takáto zmena by bola zodpovednou aj voči budúcim generáciám,“ reagovala strana. Sám Fico vyčíslil, že ak by sa terajšie priebežné zvyšovanie odchodového veku u mužov malo zastaviť na 65 rokoch, stalo by sa tak približne v rokoch 2035 až 2037. „Pokiaľ vek nezastropujeme, deti narodené tohto roku by išli do dôchodku ako 71-ročné. A to jednoducho nemôžeme akceptovať,“ zdôraznil. Podľa jeho predstavy by mali zákonodarcovia návrh Smeru v prvom čítaní prerokovať už na nadchádzajúcej júnovej schôdzi.

90 hlasov

Keďže ide o návrh ústavného zákona, na jeho prijatie bude Smer potrebovať najmenej 90 hlasov. „Plne si uvedomujeme, že musíme hľadať aj kompromisy s opozičnými stranami, inak táto iniciatíva nemá žiaden zmysel,“ dodal Fico.

Nádej získať opozičné hlasy má Smer napríklad u strany Sme rodina. „Sme presvedčení, že ľudia by nemali pracovať až do úmoru, ale majú mať právo v primeranom veku odísť do dôchodku. Samozrejmé je pre nás, aby sa pri ženách zohľadnil aj počet vychovaných deti. Práve preto sme pripravení o návrhu diskutovať,“ povedal pre Pravdu podpredseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský.

Vlastný návrh Obyčajných

Líder OĽaNO Igor Matovič potvrdil, že aj obyčajní sa chystajú prísť do parlamentu s vlastným návrhom. Pripustil však, že v prípade rozumného návrhu Smeru, ktorý napríklad zohľadní ženám vychované deti, zdvihnú zaň jeho poslanci ruky. Aj napriek tomu, dodal, že sociálni demokrati si v podstate len osvojili návrh, s ktorým jeho hnutie vyšlo už vlani – no ani jeden poslanec Smeru zaň nehlasoval. Naopak, podpora SaS pre návrh je nereálna. Sulíkovci varujú pred rozvratom verejných financií, ktorý by zákon priniesol.

Predseda Odborového zväzu Kovo Emil Machyna privítal, že sa takýto zákon pripravuje. „Som presvedčený, že na Slovensku ľudia pracujú veľa, pracujú dobre, majú veľa nadčasov a je dobré, aby vedeli, kedy pôjdu do dôchodku,“ zdôraznil. Odbory by podľa neho prijali vekový strop 64 rokov, no sú ochotní prijať kompromis, aby pre mužov bol o rok vyšší, dôležitejšia je tu ústavná garancia. „Máme totiž obrovské obavy, že môžu prísť sociálni inžinieri z pravice a zmeniť veci tak, že ani dôchodky nebudú. Budú len nejaké odpočítateľné položky alebo niektoré bonusy. A toto my nechceme,“ uzavrel Machyna.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #dôchodky #Smer #dôchodkový strop