Ocenenie Biele srdce dostane 27 sestier

Symbol starostlivosti, poznania a ľudskosti v ošetrovateľstve. Na tomto princípe je založené ocenenie Biele srdce, ktoré každoročne udeľuje Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek pri príležitosti Medzinárodného dňa sestier (12. máj). Jedenásty ročník slávnostného odovzdávania sa uskutoční dnes, v piatok 18. mája. Denník Pravda je mediálnym partnerom tejto akcie.

18.05.2018 09:04
Iveta Lazorová  Anna Eliášová Foto: ,
Iveta Lazorová (vľavo) spoločne s profesorkou Annou Eliášovou z minuloročnej slávnosti odovzdávania ocenenia Biele srdce.
debata

Šperk v tvare srdca dostane 27 zdravotných sestier a pôrodných asistentiek. „Ocenenie Biele srdce je celosvetový symbol sestier, oficiálne bol zvolený v roku 1999 pri príležitosti 100. výročia založenia Medzinárodnej rady sestier," povedala prezidentka komory Iveta Lazorová. Tvar srdca je podľa nej prejavom humánnej komunikácie a pomoci a tiež súčasne miestom, odkiaľ pramení kvalita ošetrovateľskej starostlivosti. Biela farba srdca zas symbolizuje jeho nositeľom prelínanie sa všetkých farieb, ktoré svet pozná, tak ako sestra prijíma všetkých ľudí sveta.

Riaditeľ kancelárie komory Milan Laurinc povedal, že na slávnostný galavečer, ktorý sa koná pod záštitou prezidenta Andreja Kisku, je aj v tomto roku pozvaných vyše 200 sestier a pôrodných asistentiek z celého Slovenska vrátane významných hostí. Súčasťou programu budú aj vystúpenia známych spevákov a umelcov. „Komora ocení šestnásť sestier z praxe, osem sestier – manažérok, dve sestry pedagogičky,“ uviedol Laurinc s tým, že jedna sestra dostane mimoriadne ocenenie za celoživotný prínos.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotné sestry #Biele srdce