Šéf polície by mohol byť známy v utorok

Premiér Peter Pellegrini avizoval, že nový policajný prezident bude známy už v polovici mája. Ministerka vnútra Denisa Saková (obaja Smer) však doteraz žiadne meno nepovedala. Podľa denníka Pravda sa touto témou mali vo štvrtok zaoberať aj koaliční partneri a rozhodnutie by malo padnúť v utorok.

18.05.2018 12:00
debata (2)

Súčasný šéf polície Tibor Gašpar skončí k 31. máju. Nový zákon o Policajnom zbore má priniesť viacero zmien v spôsobe výberu a vymenovania najvyšších policajných funkcionárov, vrátane verejného vypočutia pred parlamentom. Prezident Andrej Kiska však už avizoval, že zákon v tejto podobe nepodporí.

No aj v tom prípade polícia potrebuje šéfa, hoci len dočasného. „Sú dva typy kandidátov. Takí, ktorí by funkciu brali s nejakou perspektívou, a takí, ktorí si myslia, že si tým zavrú cestu do budúcnosti. Atmosféra je spolitizovaná. Ideálne by bolo, aby sa dočasným prezidentom stal človek, ktorý nemá ambície, ale na druhej strane musí polícia pod ním fungovať,“ povedal Miroslav Litva, ktorý v roku 2014 skončil po 24 rokoch vo funkcii predsedu odborového zväzu polície.

Litva priznáva, že aj jeho meno bolo na stole. „Diskutovali sme o tom s ministerkou, ale je to otvorené. Dal som jej aj iné návrhy,“ povedal Litva. Koho ministerke navrhoval, ale prezradiť nechcel.

Bývalý šéf policajných vyšetrovateľov Jaroslav Ivor vidí rovnako dve možnosti. „Mohol by to byť niekto z bývalých policajných prezidentov či vysokých funkcionárov zboru. Druhou je, že by sa hľadal potenciálny kandidát, ktorý by mal záujem ísť aj do výberového konania podľa nového zákona. Ten by to mal určitým spôsobom ako previerku, či je to vôbec schopný zvládnuť, alebo nie,“ myslí si Ivor. On sám sa však do tejto funkcie nechystá.

Ďalší človek, o ktorom sa hovorí, je generál v činnej zálohe Juraj Bukuš, ktorý v súčasnosti zastáva funkciu policajného pridelenca v Maďarsku. „Ja záujem nemám a nikto ma ani neoslovil. Ja to vôbec neriešim,“ reagoval pre Pravdu Bukuš. Ďalším kandidátom by mal byť aj policajný pridelenec v chorvátskom Záhrebe Marian Slobodník. Ten to však odmietol potvrdiť.

Riaditeľ Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovít Makó sa už v marci spomínal ako hotový kandidát na prvého viceprezidenta. Ani toto miesto nie je niekoľko mesiacov obsadené. Makó by sa nebránil ani postu prezidenta. "Priamo som oslovený nebol. Keby mi to ponúkli, záujem by som mal,“ reagoval pre Pravdu.

Ako potenciálni kandidáti sa spomínali aj riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Csaba Faragó či súčasný viceprezident Prezídia Policajného zboru Martin Krčmárik, ktorého by podľa informácií denníka Pravda vo funkcii policajného prezidenta rada videla časť policajtov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #policajný prezident #Peter Pellegrini #Denisa Saková #Pellegriniho vláda