Správa SIS o unesenom Vietnamcovi mlčí

O kauze vietnamského občana, ktorý bol vlani unesený z Nemecka späť do Vietnamu údajne cez Slovensko, nehovorí nič utajená výročná správa Slovenskej informačnej služby (SIS) za rok 2017.

18.05.2018 13:18 , aktualizované: 17:55
debata (3)

Tajná služba kauzu nespomína ani vo verzii správy, ktorú sprístupnila verejnosti. Predstavitelia štátu odmietajú, že by sa Slovensko na únose nejako podieľalo. Podľa bezpečnostného analytika sú však v celom prípade „citlivé momenty, pretože sa to týka aj Nemecka, tak kvôli diplomatickým záležitostiam to SIS nemohla dať do správy“.

Predseda parlamentného výboru na kontrolu činnosti SIS Gábor Grendel z OĽaNO hovorí, že k téme únosu v piatok padla otázka na riaditeľa SIS Antona Šafárika, keď poslanci o správe rokovali v pléne. „Vyjadril sa (riaditeľ SIS – pozn. red.) podobne ako na výbore SIS, kde sme sa správou zaoberali podrobne,“ konštatoval Grendel. Viac vyjadrenia Šafárika nekonkretizoval, keďže ide o utajované skutočnosti. Grendel rovnako nechcel povedať, kedy sa SIS o únose dozvedela. Člen výboru na kontrolu SIS Peter Šuca zo Smeru však tvrdí, že na základe informácií, ktoré má tak ako aj ďalší poslanci, je presvedčený, že Slovenská republika nemá s únosom nič spoločné.

Pellegrini: Nikdy nebol na Slovensku

Podľa premiéra Petra Pellegriniho (Smer) unesený Trinh Xuan Thanh nebol v delegácii Vietnamu, ktorej Slovensko poskytlo vládny špeciál a nikdy sa na našom území nenachádzal. Takúto informáciu ešte vo štvrtok oznámil podľa premiéra vietnamský veľvyslanec na Slovensku ministerstvu zahraničných vecí. Podľa Pellegriniho sa tak už Slovensko nebude musieť obhajovať pred inými krajinami, že bolo súčasťou organizovanej ak­cie.

Pellegrini tento týždeň povedal, že vidí pochybenie aj na nemeckej strane, ktorá „momentálne hľadá vinníka u nás, ale pýtam sa, prečo do 24 hodín, keď bolo jasné, že bol unesený človek, ktorého totožnosť bola známa, neboli informované všetky tajné služby v EÚ, všetky policajné orgány v rámci EÚ, ktoré mohli okamžite začať konať“.

Bezpečnostný analytik Milan Žitný hovorí, že sa dalo očakávať, že v správe SIS nebudú žiadne informácie o spomenutej kauze. Pochybuje aj o tom, že by vietnamská strana dokázala napríklad predložiť dokumenty, ako sa vlastne unesená osoba dostala späť do Vietnamu. „Aj pre Vietnamcov je to chúlostivá záležitosť. Ak pašovali človeka bez úradných náležitostí, ktoré si cezhraničný pohyb vyžaduje, tak samozrejme, že to nebudú chcieť zverejňovať. Je tam veľa vecí, ktoré musia zostať utajené. Ide o cezhraničné záležitosti, o vzťahy krajín, a preto sa takéto veci verejne neventilujú,“ zhodnotil Žitný.

Správa na nevyhla agrodotáciám ani úplatkom

Vo verejnej správe o činnosti SIS za minulý rok sa okrem iného hovorí o tom, že služba sa zaoberala aj podozreniami z kontaktov organizovaného zločinu s prokuratúrou a so súdmi. „V tejto súvislosti SIS informovala napríklad o snahách predstaviteľa organizovaného zločinu z východného Slovenska ovplyvniť prostredníctvom úplatku rozhodovanie okresnej prokuratúry a súdu v prospech osoby obvinenej z daňových podvodov,“ uvádza správa.

Spomína tiež, že v súvislosti s prenájmom pôdy a následným čerpaním dotácií na pôdu z eurofondov SIS informovala o pravdepodobnom predstaviteľovi organizovaného zločinu z východného Slovenska, ktorý sa uplatňovaním podvodných postupov a vyhrážkami údajne snažil získať pôdu do prenájmu. Tajná služba tým zrejme narážala na už medializované kauzy agrodotácií spájané s ľuďmi napojenými na kalábrijskú mafiu. Podľa Grendela je evidentné, že správa SIS hovorí o pôsobení talianskych podnikateľov na východe a že ich činnosti sa agenti venovali aj minulý rok, a aj v minulosti.

Monitorovali mafiu z juhu Európy

Pokiaľ ide o organizovaný zločin, tajná služba uviedla, že pokračovala v monitorovaní nadnárodných zločineckých skupín so zázemím v juhovýchodnej, južnej a vo východnej Európe, ktoré sa venujú predovšetkým obchodu s drogami, pričom Slovensko je tranzitným územím drogových ciest do západnej Európy. „SIS zaregistrovala pomerne nový jav, keď veľké množstvá drog boli pašované cez hranice prostredníctvom slovenských firiem založených len na tento účel,“ tvrdí SIS. Podľa nej v posledných rokoch sa väčšia spravodajská pozornosť venovala cudzojazyčným organizovaným skupinám, ktoré by mohli získať na Slovensku väčší vplyv, resp. ktoré by sa tu usilovali nahradiť donedávna dominantné domáce zločinecké skupiny a vytvárať si tak zázemie pre svoje pôsobenie v ďalších štátoch EÚ.

Podľa analytika Žitného sa dá povedať, že ľudia z cudzokrajných zločineckých skupín vedia preniknúť do slovenského prostredia, do štátnej správy, polície, spravodajskej služby. „Snažia sa nadviazať kontakty, vytvoriť si istý princíp ochrany za úplatu. O to ťažšie sa také veci rozpletajú, lebo zrazu sa z toho stane nielen bezpečnostný problém, ale aj politický,“ uviedol analytik.

SIS sa už niekoľko rokov snaží o svojej práci informovať prostredníctvom výročnej verejnej správy. Tá je oproti verzii, ktorú si vypočuli poslanci, upravená. Je bez konkrétností a je všeobecná. Poslanci hovoria, že rovnako utajená časť správy neobsahuje nič závažné, čo by už nezistili napríklad z médií či ďalších otvorených zdrojov.

Podľa Žitného sa správa SIS chápe ako „povinná jazda“, aj keď zákon neukladá tajným, do akej miery majú byť konkrétni. „Tento typ práce si však žiada, aby svoje záležitosti utajili. Má to zmysel zverejňovať iba vtedy, keď chceme druhým povedať, že vieme, čo ste tu robili alebo robíte. Teda nejaký verejný odkaz, ale to sa bežne nestáva. Väčšinou ide o to, aby druhí nevedeli, čo my o vás vieme," uzavrel analytik.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #bezpečnosť #vojenské spravodajstvo #SIS #Martin Fedor