Policajti, ktorí dokopali vodičku, dostali podmienečné tresty

Troch policajtov, ktorí predvlani naháňali auto z Trnavy do Maduníc, najskôr takmer vyznamenali. Keď však na verejnosť preniklo video s brutálnou bitkou vodičky, museli odísť z polície. Dnes poznajú svoje tresty.

18.05.2018 15:03
debata (24)

„Okresný súd Trnava na hlavnom pojednávaní vyhlásil rozsudok a uznal všetkých troch obžalovaných vinnými zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Rozsudok Okresného súdu Trnava nie je právoplatný,“ informovala hovorkyňa Krajského súdu v Trnave Jana Kondákorová.

Obžalovanému J. V. súd udelil podmienečný trest odňatia slobody v trvaní dva roky so skúšobnou doboru na tri roky, obžalovaným P. M. a J. U. trojročný podmienečný trest odňatia slobody so skúšobnou dobou na štyri roky.

Už aj predtým mali všetci traja vyviaznuť s podmienkou na základe dohody o vine a treste. Prokurátor navrhoval trojročný podmienečný trest troch rokov a štvorročný probačný dohľad. Generálny prokurátor však dohodu zrušil, pretože na dohodu podľa neho neboli splnené zákonné podmienky. Podľa našich informácií sa policajti priznali iba formálne a odmietli vypovedať. Prokurátor tak policajtov obžaloval opäť a museli sa postaviť pred súd.

Prípad sa odohral predvlani v auguste. Policajná hliadka sa snažila zastaviť auto so štyrmi mladými ženami. To im unikalo asi 20 kilometrov na ceste smerom z Trnavy do Maduníc. Vodička však na výzvu polície nereagovala a tak začali strieľať. Po 19 varovných výstreloch do vzduchu nasledovalo ďalších 13 priamo na auto. Policajtom sa podarilo zasiahnúť dve z dievčat – 21-ročnú vodičku do hrude a ucha a jej 16-ročnú spolujazdkyňu do ramena.

Keď postrelená vodička zastavila a vyšla z auta, policajti ju zvalili na zem a kopali. Polícia zverejnila videozáznam naháňačky. Jej záver s brutálnou bitkou tam všal nebol. Keď sa však dostal na verejnosť celý videozáznam aj s bitkou a kopaním, boli všetci traja policajti prepustení zo služby. Policajná inšpekcia, ktorá prípad vyšetrovala, ich obvinila zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a prokurátorovi ešte v júni minulého roku navrhla podať obžalobu.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #policajti #zneužitie právomocí