Biele srdce: Ceny za obetavosť si prebralo 27 sestier

Biele srdce za obetavosť a starostlivosť. Už po jedenástykrát sa Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek rozhodla oceniť tie najlepšie sestry. Šperk v tvare srdca dostalo 27 zdravotníčok z celého Slovenska. Slávnostný galavečer sa konal v Senci. Denník Pravda bol mediálnym partnerom tejto udalosti.

18.05.2018 16:57
biele srdce, doc. Maria Musilova, Foto: ,
Zľava: Redaktorka oddelenia domácich udalostí denníka Pravda Zlatica Beňová, docentka Mária Musilová ocenená za celoživotný prínos, šéfredaktorka denníka Pravda Nora Slišková a zástupca šéfredaktorky denníka Pravda Jakub Prokeš.
debata (1)

Podujatie organizuje každý rok sesterská komora pri príležitosti Svetového dňa sestier (12. máj). Ocenenie Biele srdce je symbolom starostlivosti, poznania a ľudskosti. Udeľuje sa v štyroch kategóriách: sestra z praxe, manažérka, pedagogička a za celoživotný prínos. „Sestry a pôrodné asistentky ako najpočetnejšia skupina zdravotníckych pracovníkov si zaslúžia byť ocenené. Kto iný ako stavovská organizácia by im mala vyjadriť veľkú vďaku za ich prácu a prínos pre ošetrovateľstvo. Kiežby sme mohli oceniť viaceré sestry,“ povedala prezidentka komory Iveta Lazorová.

Šéfredaktorka denníka Pravda Nora Slišková odovzdala mimoriadnu cenu za celoživotný prínos docentke Márii Musilovej, ktorá takmer celý život zasvätila vzdelávaniu sestier. Začínala na Strednej zdravotníckej škole v Banskej Bystrici, neskôr pôsobila na Trnavskej univerzite. Po vzniku Slovenskej zdravotníckej univerzity v roku 2002 tam pracovala najprv ako odborná asistentka, neskôr bola prodekankou a dekankou na fakulte ošetrovateľstva.

Musilová: Na vyšetreniach sa stretávam s bývalými študentkami

„Ocenenie si nesmierne vážim, neviem to ani vysloviť, som taká dojatá, že si na mňa spomenuli,“ reagovala docentka Musilová pri preberaní ceny. Dnes si užíva zaslúžený dôchodok. So svojimi študentkami sa vída pri návštevách u lekárov. „Nech idem na akékoľvek vyšetrenie, stretávam sa s mojimi bývalými študentkami. Je to príjemný pocit a nesmierne ma to teší,“ uviedla. Pani Musilová vidí, že dnes o povolanie sestry nie je taký záujem ako v minulosti. Čo je podľa nej na škodu, pretože trpí pacient. Verí však, že sa to zmení. Sestrám odkazuje, aby vydržali.

Cena Biele srdce bola pre Zuzanu Jeřábkovú (39) v kategórii sestra v praxi prekvapením. „Navrhol ma zamestnávateľ, a vôbec som to nečakala. Vnímam ho ako najvyššiu poctu pre sestru, a dúfam, že ocenenie ma bude ešte viac zaväzovať, motivovať, aby som svoju prácu vykonávala ešte lepšie a zodpovednejšie ako doteraz,“ povedala Jeřábková. Už viac ako desať rokov pracuje na detskom oddelení v nemocnici v Bánovciach nad Bebravou. V jej práci ju najviac napĺňajú spokojné tváre detí, keď odchádzajú vyliečené domov. „A na nezaplatenie sú slová – sestrička, ja vás mám tak rád, rada,“ doplnila.

Cena Biele srdce 2018: Mimoriadnu cenu za...
Zľava: Redaktorka oddelenia domácich udalostí...
+10Cena Biele srdce 2018: Mimoriadnu cenu za...

Najťažšie v jej povolaní je podľa Jeřábkovej momentálna situácia v zdravotníctve, ktorá nepraje pokojnej práci sestier. „Práca s ľuďmi je náročná a vyhovieť všetkým a hlavne tak, aby ste po službe odchádzali s dobrým pocitom, stojí neraz siahnutie na dno svojich psychických i fyzických síl,“ skonštatovala. Priala by si, aby si toto zamestnanie vyskúšal ktorýkoľvek politik. „Aby videl náročnosť povolania. Možno by potom rozhodnutia, ktoré sa robia smerom k sestrám a pacientom, neboli bez logiky. Ale boli by to rozhodnutia, ktoré by skutočne pomohli,“ poznamenala.

Ocenenie po 40 rokoch praxe

Ďalšou ocenenou v kategórii Sestra manažér bola Daniela Baníková (62) z Ružomberka. Povolanie sestry vykonáva od roku 1974, na manažérskej pozícii je od roku 2005 ako vedúca sestra dispečingu, neskôr bola poverená riadením ADOS Charitas Ružomberok. Tvrdí, že ocenenie po viac ako 40 rokoch praxe je pre ňu veľká pocta. „Teší ma, keď ukončujeme starostlivosť o pacienta, keď tam napíšeme, že cieľ splnený a rana zahojená, to je pre mňa veľkým zadosťučinením,“ odpovedala na otázku, čo jej urobí najväčšiu radosť. Za najťažšie na práci považuje to, že sestier je málo. Poukázala, že ministerstvo zdravotníctva hovorí o tom, aké dôležité je komunitné ošetrovateľstvo, ale žiadne kroky nenasvedčujú, že by to tak naozaj bolo. Okrem toho sú limitovaní aj platbami od poisťovní. Napriek tomu pacientov ošetrujú. „Nemáme svedomie kohokoľvek odmietnuť,“ podčiarkla.

Povolanie sestry chcela pani Baníková robiť od malička. Ešte keď bola žiačka, ochorela jej sestra, ktorá bola deväť dni v bezvedomí. „Bezmocnosť a neznalosť vecí mi vnukla myšlienku, že by som chcela pomáhať, aby som už taká bezmocná nebola. Toto ma sprevádza celý život,“ zhodnotila. Zo zdravotníctva nikdy nechcela odísť, pritom mala ponuky ísť pracovať do zahraničia. „Drží ma to, že aj naši ľudia potrebujú ošetrovanie a starostlivosť. Som lokálpatriot,“ uzavrela.

Laurinc: Nominácie prichádzajú od pacientov

Podľa riaditeľa kancelárie sesterskej komory Milana Laurinca nominácie na ceny prichádzajú z celého Slovenska priamo od pacientov, zamestnávateľov, rodín a predstaviteľov „komorovej rodiny“. „Keďže v súčasnosti máme približne 25-tisíc členov, nie je to ľahká úloha ani pre tých, ktorí nominujú kandidátky do užšieho výberu,“ pripomenul.

Nominácie musia spĺňať smernicu komory na udelenie ocenenia „Biele srdce“. Návrhy prijíma kancelária komory do konca marca príslušného roka, potom Rada komory vyberie z nominovaných tie najlepšie. „Každý rok komora uvedie do pomyselnej siene slávy aj osobnosť slovenského ošetrovateľstva za celoživotný prínos pre sestry a pôrodné asistentky,“ doplnil Laurinc.

V pondelkovom vydaní denníka Pravda si prečítate príbeh Márie Musilovej.

Ocenenie Biele srdce dostali

Kategória Sestra v praxi

Lucia Behunová

Ivana Harvanová

Daniela Lepáčková

Anna Lukáčová-Havrilová

Martina Malegová

Helena Sentivanová

Anna Schmiedl

Jana Székelyová

Zuzana Toplanská

Anna Vašutová

Lýdia Zelenická

Ľudmila Neupauerová

Iveta Drahoňová

Zuzana Jeřábková-Jarolínová

Gabriela Liščinská

Kategória Pôrodná asistentka v praxi

Marcela Vincová

Kategória Sestra manažér

Zuzana Bagoňová

Daniela Baníková-Baštigálová

Irena Dršková

Martina Dubovcová

Zuzana Hrabovská

Martina Labaš

Alena Camberová

Mária Viglaská

Kategória Sestra pedagóg

Katarína Gerlichová

Alena Uríčková

Kategória Mimoriadne ocenenie

docentka Mária Musilová

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotné sestry #Biele srdce