Rezort spravodlivosti sa presťahuje k jednej z finančných skupín

Ministerstvo spravodlivosti by malo sídliť na budúci rok už v samostatnej budove.

21.05.2018 12:00
Najvyšší súd, ministerstvo spravodlivosti,... Foto: ,
Na snímke sídlo Ministerstva spravodlivosti na Župnom námestí v Bratislave.
debata (21)

Rezort ukončil a vyhodnotil súťaž na nové sídlo. Minister Gábor Gál (Most-Híd) si v najbližších dňoch vyberie z dvoch víťazných ponúk. Predložili ich známe finančné skupiny: J&T a Penta. Po počiatočnom váhaní sa minister rozhodol, že nové sídlo spresní čoskoro. Realitná maklérka víťazmi prekvapená nie je. Obe skupiny totiž patria k najväčším prenajímateľom kancelárskych priestorov v Bratislave. V prenájme nevidí problém ani politológ, pokiaľ bude dodržaná maximálna transparentnosť pri verejnom obstarávaní.

Ministerstvo spravodlivosti sa v súčasnosti delí o sídlo s Najvyšším súdom. Situácia je však dlhodobo neudržateľná. „Definitívne som sa rozhodol, že niektorý z návrhov na novú budovu pre ministerstvo spravodlivosti podpíšem," potvrdil minister. V utorok preto rokoval aj s predsedníčkou Najvyššieho súdu Danielou Švecovou. Počas stretnutia sa okrem problému spoločnej budovy rozoberali aj spôsoby, ako zvýšiť dôveru ľudí v justíciu či efektívne fungovanie súdnictva. "Vidím, že sa tomuto neustále sa stupňujúcemu problému nevyhnem. Aj z dôvodu, že ministerstvo má rozbehnuté projekty a potrebujeme prijať nových zamestnancov, ktorých nemáme už kde umiestniť,“ vysvetlil Gál. Sťahovanie do novej budovy by podľa neho bolo reálne v priebehu budúceho roka.

Podľa informácií Pravdy minister zvažuje budovu Digital Parku na začiatku bratislavskej mestskej časti Petržalka. Tú vlastní a zároveň v nej sídli finančná skupina Penta. V hre je aj budova na Patrónke s názvom Westend Court, ktorú zas vlastní skupina J&T. Výhodu by mal mať Digital Park, pretože by sa tam vošlo aj centrum právnej pomoci.

Digital Park vlastní Penta. Foto: Pravda, Ivan Majerský
digital park II, budova, kancelarie, Digital Park vlastní Penta.

Firmy s otáznikmi

Gál ešte v polovici apríla priznal, že napriek ukončenej súťaži nie je s jej víťazmi stotožnený. „Ide o firmy, ktoré môžu v spoločnosti vyvolávať otázniky," vysvetlil vtedy v rozhovore pre Pravdu. Preto spočiatku zvažoval vypísanie novej súťaže či výstavbu novej budovy. Výstavba by sa však zrealizovala až v priebehu piatich rokov. Nakoniec preto od takýchto plánov upustil a vyberie si jedného z víťazov súťaže. „Súťaž bola ukončená a vyhodnotená s tým, že je to na podpis," oznámil začiatkom minulého týždňa minister.

Westend Court finančnej skupiny J&T. Foto: Ivan Majerský, Pravda
westend court Westend Court finančnej skupiny J&T.

Budova na Župnom námestí, v ktorej sídli ministerstvo, má dlhodobo vážny kapacitný problém. Ministerstvo spravodlivosti ju zdieľa s Najvyšším súdom, ktorý by mal po odsťahovaní ministerstva začať s rekonštrukciou. Švecová preto podľa hovorkyne Najvyššieho súdu Alexandry Važanovej rozhodnutie ministra plne podporuje. „V budove, ktorá bola dimenzovaná na tristo osôb, dnes pracujú obidve inštitúcie, a teda reálne okolo 600 ľudí, čo je aj z bezpečnostných dôvodov neprijateľné. Tento stav nie je dlhodobo udržateľný,“ dodala Važanová. Kancelária Najvyššieho súdu je na prevzatie budovy do svojej správy a na jej následnú rekonštrukciu podľa hovorkyne pripravená. „Na prvú fázu rekonštrukcie má kancelária v aktuálnom rozpočte vyčlenené viac ako tri milióny eur,“ spresnila Važanová.

Nevyhovujúce podmienky

Švecová ešte v roku 2015 opakovane upozorňovala na nevyhovujúce priestorové podmienky. Kapitálové prostriedky Najvyššieho súdu nemohla inštitúcia použiť, lebo by porušila rozpočtové pravidlá. „Nemôžeme opraviť ani pojednávacie miestnosti, kde nám sem-tam tečie na hlavu počas pojednávania,“ skonštatovala vtedy Švecová.

Výber budov, ktorý by vyhovoval požiadavkám ministerstva, bol podľa Daniely Rážovej, realitnej maklérky z BOND Reality, obmedzený. „Faktom jednoducho je, že medzi najväčších developerov a kľúčových hráčov v rámci prenajímania kancelárií v hlavnom meste patria práve J&T, Penta a HB Reavis. Pravdepodobne ide o veľké áčkové budovy s presne špecifikovanými požiadavkami, a preto asi veľa vhodných budov nemalo ministerstvo možnosť nájsť,“ mieni maklérka. Zároveň predpokladá, že obaja investori predložili štátu výhodné ponuky. „Tieto firmy sú najväčšie, vedia dať štátu rozumné podmienky,“ dodala Rážová. Dôležitú úlohu pri výbere tiež podľa nej zohrali možnosti parkovania či ďalšieho vybavenia. „Nie je to len o tom, aby sa zmestili, ale aby mali aj rozumné prístupy aj zamestnanci, aj klienti,“ pripomenula maklérka.

Žitňanskej projekt

Politológ Tomáš Koziak nepovažuje za nevyhnutné, aby štátne orgány sídlili vo vlastných budovách. „Ak sú zmluvy o prenájme dobre nastavené, niečo ako ohrozenie ich nezávislosti nehrozí, je to ekonomika,“ tvrdí odborník. Sídlo u súkromníka preto ako problém nevníma. „Všetko závisí od nákladov, ktoré štátny orgán musí vynaložiť, kúpa budovy je totiž drahá investícia,“ skonštatoval. Pri prenajímaní budov štátnymi orgánmi však za najdôležitejšie považuje cenu a maximálnu transparentnosť. „To sú základné kritériá, najmä pri firmách, u ktorých bola predchádzajúca skúsenosť alebo podozrenie, že dokážu obstarávanie otočiť vo svoj prospech,“ upozornil politológ. Verejnosti musí podľa Koziaka byť úplne jasné, že k výberu došlo zákonným spôsobom. „Štát navyše ťahá za dlhší koniec lana, lebo to on je veľký obstarávateľ týchto služieb a bude mu záležať na čo najlepších cenách,“ pripomína politológ. Dodáva, že nájom je často pre štát výhodnejší ako samotná kúpa. „Je to obrovská investícia, s ktorou sa navyše viažu ďalšie náklady,“ dodal Koziak.

Súťaž na výber novej budovy spustila ešte bývalá ministerka Lucia Žitňanská (Most-Híd) v polovici minulého roka. Urobila tak po tom, čo sa jej nepodarilo nájsť v hlavnom meste vhodný verejnoprávny priestor. Súťaž bola otvorená, rezort si vyhradil právo nevybrať žiadnu ponuku. Do výberového konania sa vtedy prihlásilo jedenásť záujemcov. Dvaja z nich nesplnili podmienky účasti a v druhom kole predložilo ponuku, rozdelenú na technickú a cenovú časť, osem uchádzačov. Súťaž ukončili v polovici apríla. Z finančného hľadiska, ale aj z hľadiska potrieb ministerstva vyšli najlepšie dve možnosti. Obe sú postavené na dočasnom prenájme a budúcom odkúpení budovy. Sťahovanie chcela pôvodne Žitňanská zrealizovať najneskôr do konca marca 2019.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo spravodlivosti #Gábor Gál #sťahovanie