Prokuratúra stiahla žalobu na exnovinára Lukáša Milana kvôli ohováraniu Pavla Pašku

V prípade novinára Lukáša Milana, ktorý bol obžalovaný z ohovárania, prokurátor trestného odboru Generálnej prokuratúry SR vydal 16. mája písomný pokyn krajskému prokurátorovi v Košiciach na späťvzatie obžaloby. Informovala o tom v pondelok hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.

21.05.2018 12:56
Pavol Paška, parlament Foto: ,
Bývalý podpredseda Smeru Pavol Paška.
debata (14)

Novinár v týždenníku Plus 7 dní písal o bývalom predsedovi Národnej rady SR Pavlovi Paškovi (Smer). Článok z roku 2015 mal názov Košická chobotnica a podtitul „Výpalník Paška?“ Ako zdroj autor uvádzal nemenovaného podnikateľa, podľa ktorého si mal Paška od neho pýtať provízie za podnikanie v oblasti zdravotníctva.

Dnes už nebohý Paška podal na novinára trestné oznámenie za ohováranie. Milan bol stíhaný políciou a obžalovaný prokurátorom, ktorý v obžalobe uviedol, že článok obsahoval klamlivé skutočnosti.

Trestným rozkazom sudcu bol novinár odsúdený na 18 mesiacov väzenia s trojročnou podmienkou a na rovnako dlhý zákaz novinárskej činnosti. Milan podal proti rozkazu sudcu odpor. Na Okresnom súde Košice II bolo v kauze na štvrtok 24. mája stanovené pojednávanie.

Prokurátor trestného odboru GP SR vydal najnovšie písomný pokyn na späťvzatie obžaloby po preskúmaní spisového materiálu. „K podkladom pre preskúmanie trestnej veci bol podnet, ktorý bol adresovaný GP SR. Dôvodom na vydanie písomného pokynu prokurátora trestného odboru GP SR bol nesprávne zistený skutkový stav veci a nesprávne vyhodnotenie podania obvineného, ktorým sa domáhal preskúmania zákonnosti jeho trestného stíhania,“ uviedla Predajňová.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #ohováranie #Pavol Paška