Múzeum židovskej kultúry oslavuje štvrťstoročie

Židovskú kultúru na Slovensku mapuje a domácim aj zahraničným návštevníkom predstavuje už 25 rokov Múzeum židovskej kultúry. K jubileu otvorilo múzeum výstavu vzácnych artefaktov.

21.05.2018 14:06
debata
Z exponátov Múzea židovskej kultúry Foto: Múzeum židovskej kultúry
Z exponátov Múzea židovskej kultúry Z exponátov Múzea židovskej kultúry

Múzeum, ktoré patrí pod Slovenské národné múzeum, si 25 rokov od svojho otvorenia pripomenulo v nedeľu 20. mája. Ako ďalej agentúru SITA informovala zástupkyňa riaditeľa múzea Stanislava Šikulová, stálu expozíciu múzeum nielen priebežne dopĺňa, ale získané judaiká aj reštauruje a uchováva.

Ukážkou tejto činnosti je aj výstava v sídelnej budove múzea na Židovskej ulici 17 v Bratislave. Predstavuje jeden z najvzácnejších artefaktov múzea – zreštaurovaný fragment zvitku Megila Ester z 18. storočia. Vystavujú aj jednu z najčerstvejších akvizícií múzea, ilustrovaný zvitok Ester od izraelského sofera (pisára) Avrahama Borshevského. Pre vysokú citlivosť a krehkosť vystavovaných artefaktov je výstava krátkodobá. Potrvá od dnes do 10. júna a 6. júna sa k nej uskutoční workshop o písaní biblických textov s pisárom z Izraela.

Okrem dočasných výstav možno v SNM – Múzeu židovskej kultúry od mája 1993 navštíviť stálu expozíciu. Návštevníkov oboznamuje s dejinami a kultúrou Židov žijúcich na území Slovenska od dôb Veľkomoravskej ríše. Ukazuje každodenný život židovského obyvateľstva, židovské sviatky, interiér synagógy a osobnosti židovského pôvodu, ktoré preslávili Slovensko. Záver expozície je venovaný pamiatke približne 70 tisíc obetí holokaustu zo Slovenska.

SNM – Múzeum židovskej kultúry sídli v Zsigrayovej kúrii na Židovskej ulici v centre hlavného mesta. Expozíciu má aj v synagóge v Prešove na Okružnej ulici a najnovšou pobočkou múzea je Múzeum holokaustu v areáli bývalého pracovného a koncentračného tábora v Seredi. Výstava v sídelnej budove SNM – Múzea židovskej kultúry k jeho 25. výročiu je otvorená denne okrem soboty od 11:00 do 17:00, pre vopred objednané školské skupiny je možný vstup od 9:00.

debata chyba
Viac na túto tému: #múzeum #židovská kultúra #Slovenské národné múzeum