Atašé USA na Slovensku Jon Dunn: F16 je schopné lietadlo

Čoskoro bude známe rozhodnutie ministra obrany Petra Gajdoša (SNS), aké stíhačky nakúpi rezort pre armádu. Na štrnásť lietadiel vláda vyčlenila 1,1 miliardy eur. V úzkom výbere sú švédske JAS 39 Gripen a americké F16 Block 70. Ministerstvo s USA zároveň rokuje o dohode obrannej spolupráce, na základe ktorej by mohli vojenské letiská v Kuchyni a na Sliači dostať na modernizáciu až 105 miliónov dolárov (takmer 85 mil. eur). Obranný atašé veľvyslanectva USA na Slovensku Jon Dunn hovorí, že stíhačky F16 sú rokmi osvedčené a verzia Block 70 ponúka techniku najmodernejšej, piatej generácie stíhacích lietadiel.

22.05.2018 13:00
jon dunn Foto: ,
Obranný atašé veľvyslanectva USA na Slovensku Jon Dunn.
debata (205)

Minister obrany by mal svoje rozhodnutie o obstaraní nadzvukového letectva predložiť vláde do konca júna? Ako pokračujú vyjednávania?

Áno, do 29. júna by mal podľa mojich znalostí dať vláde svoje odporúčanie. My sme odovzdali takzvaný Letter of Offer and Acceptance (návrh na uzavretie zmluvy) na F16 so všetkými informáciami pred dvoma či troma týždňami. Dali sme im čas na prečítanie a strávenie tejto ponuky. Minulý týždeň bol v Bratislave tím expertov vlády Spojených štátov a výrobcu – spoločnosti Lockheed Martin, ktorí prišli zodpovedať ďalšie prípadné otázky.

Môže sa návrh na uzavretie zmluvy ešte zmeniť?

Nemyslím si. Keby sa malo niečo meniť, tak by to vyžadovalo dodatok a naň treba viac času. Ak by si vaša strana vybrala F16 a rozhodla by sa, že chce pridať niečo navyše, napr. zo zbraňových systémov a niečo iné vymeniť, dá sa to. Nie je to úplne pevne stanovené. Neočakávam však, že budú nejaké zmeny oproti tomu, o čom sa teraz vyjednáva.

Na začiatku apríla začal americký Kongres proces schvaľovania možnosti predaja lietadiel. Agentúra pre obrannú bezpečnosť a spoluprácu stanovila maximálnu cenovú hranicu za 14 lietadiel, výzbroj, výcvik a logistickú podporu na 2,91 miliardy dolárov (2,37 miliardy eur). Znamená to, že je to konečná cena kontraktu?

Cenu som nevidel a nepoznám ju, ale všetko by malo byť v návrhu. Tých 2,91 miliardy, ktoré schválil Kongres, je cena značne vyššia než skutočná. Odobrenie tejto hranice má predchádzať prípadnému opakovaniu procesu schvaľovania v Kongrese. To by sa dialo napríklad vtedy, ak by sa Slovensko rozhodlo, že chce napríklad dve stíhačky navyše.

Kedy ste schopní dodať prvé stroje?

Pravdepodobne niekedy na konci roku 2022 alebo začiatkom roka 2023. Myslím si, že už v tom roku by mohlo byť dodaných prvých šesť lietadiel a potom dve či tri ročne. Ak sa akvizícia roztiahne v čase, aj platby sa natiahnu na dlhšie obdobie. Detaily ohľadom dodávok a platieb sú predmetom prebiehajúcich rokovaní.

Bol aj najťažší bod rokovaní?

Keďže som sa na nich osobne nezúčastnil, môžem povedať len to, čo mi povedal kolega, ktorý pri vyjednávaní bol. Zástupcovia slovenského ministerstva mali veľmi náročné a dobre mierené otázky, ktoré svedčia o tom, že ich záujem je vážny a boli dobre pripravení.

Aké výhody ponúkajú F16 oproti švédskym gripenom?

Samozrejme, som Američan, môžem povedať výhody, ktoré vidím. Nie je to len samotné lietadlo, ale aj celý proces vyjednávania s výrobcom prostredníctvo americkej vlády, cez tréning pilotov, obslužný personál až do dosiahnutia všetkých požadovaných možností, ktoré tieto lietadlá ponúkajú. Jeden z dôvodov, prečo to bude pre Slovensko lacnejšie, je, že prostredníctvom amerického vládneho programu Foreign Military Sales (FMS – zahraničný predaj zbraní) kontrakt za Slovensko vyjednáva americká vláda. Jedna z výhod tohto programu je, že aj menšie krajiny ako Slovensko môžu dostať výhodnú cenu za kus, ako keby brali väčšie množstvo. Ďalším plusom je transparentnosť. Všetky platby idú do FMS trustového fondu a každá platba je presne zaznamenaná.

Boli lietadlá F16 typu Block 70, o ktoré má záujem Slovensko, už vôbec vyrobené?

Prvým odberateľom tohto typu má byť Bahrajn, ale neviem, či už nejaké boli vyrobené. Stíhačky F16 fungujú roky, sú osvedčené v boji a spoľahlivé. Občas počúvame výčitky, že tento typ ešte nebol vyrobený a zároveň, že F16 už majú skoro 50 rokov. Verzia Block 70 sa nazýva aj generáciou 4,5. Ostatné staršie F16 sú štvrtej generácie rovnako ako gripeny. Do piatej generácie zas patria F22 či F35. Block 70 má množstvo vnútornej techniky piatej generácie. Hlavne radar, ktorý sa nedá porovnať s ničím iným, čo je v súčasnosti v ponuke. Každý človek z armády, s ktorým som sa rozprával, hlavne americkí piloti, hovoria, že F16 milujú a že Block 70 je ešte oveľa lepší. Je to schopné lietadlo. Druhou vecou je samotný proces FMS, ktorý ponúka celý balík. Nepredávame len kus stroja, ale celú schopnosť. Dôležitá je tiež možnosť kooperácie, keďže F16-ky využíva aj niekoľko ďalších európskych krajín, s ktorými môže Slovensko spolupracovať.

Úzku spoluprácu ponúkajú aj švédske gripeny, ktoré používajú susedné Maďarsko a Česko.

To je pravda. Obe tieto krajiny si ich prenajímajú a ak budú v ich používaní pokračovať aj po skončení lízingu, nebude to problém. Ale výčitky, že by pri F16 nebola možná plná kooperácia s inými európskymi krajinami, nie sú oprávnené.

Podpísaním obrannej dohody, o ktorej sa v súčasnosti rokuje, sú podmienené aj zdroje na modernizáciu vojenských letísk v Kuchyni na Záhorí a na Sliači, na ktorú môže v najbližších rokoch ísť až 105 miliónov dolárov (takmer 85 mil. eur)? Spojené štáty za to asi niečo očakávajú, nepripraví sa Slovensko podpisom tejto spolupráce o suverenitu?

Zmluva k ničomu nezaväzuje, len niečo umožňuje. Je ako nejaký dáždnik, ktorý môže v budúcnosti pokryť akúkoľvek možnú spoluprácu či projekty. Na obstaraní F16 podpis tejto dohody nič nemení, dohoda nemá nič spoločné so stíhačkami. To sú kompletne dve rozdielne veci. Z dohody nevyplývajú Spojeným štátom nijaké práva na tieto letiská, skôr možnosti. Sú to slovenské suverénne základne. Očakávania sú skôr také, že budú na vyššej úrovni a schopnejšie. Pre spojencov by tak vznikla možnosť ich využiť v prípade potreby, napríklad na cvičenie po súhlase Slovenska. Podobné dohody sme podpísali v poslednom čase s pobaltskými krajinami. Slovensko by v tomto ohľade nebolo ani prvé ani posledné.

© Autorské práva vyhradené

205 debata chyba
Viac na túto tému: #Vzdušné sily Ozbrojených síl SR #stíhačka F-16 #modernizácia slovenskej armády