Maturanti skladajú skúšku dospelosti

Absolútne ticho, sústredený výraz a pero lietajúce z jednej strany papiera na druhú. Šestnástim maturantom zo Súkromnej strednej odbornej školy veterinárnej v Bratislave sa začala skúška dospelosti. V pondelok za zeleným stolom preukazovali vedomosti z angličtiny. Spolu s nimi maturitnú skúšku začalo pred komisiami skladať aj 43-tisíc žiakov z viac ako 700 stredných škôl.

21.05.2018 17:41
ústne maturity, Foto: ,
Ústne maturity sa začali aj na súkromnej strednej odbornej škole veterinárnej.
debata (1)

„Učili ste sa, zvládnete to,“ uisťuje päticu prvých maturantiek riaditeľka Súkromnej strednej odbornej školy veterinárnej Erika Melichová. Tie čakala prvá časť maturít – z angličtiny. Maturantka Kristína dostala tému zvykov a tradícií. „Vianočnú večeru u nás pripravujú starí rodičia, mama a pes,“ začína svoju odpoveď. Počas dvadsiatich minút postupne prechádza od obyčají na Slovensku a v zahraničí, cez otázku multikulturalizmu až k problematike migrácie.

„Nevystrašilo ma to, zaujímam sa, čo sa deje vo svete, takže som vedela na otázky reagovať,“ zhodnotila po odpovedi Kristína. Pri niektorých odpovediach však zaúradovala tréma. „V tom strese mi vypadávali slovíčka a potom som už nevedela, ani ako sa volám,“ smeje sa Dominika, ktorá komisii približovala tému kultúry a umenia.

Súčasťou skúšky bolo okrem tematickej časti aj opis obrázkov a simulovaná situácia na dialóg. Práve pri nej sa prejavila špecializácia strednej školy. Maturantka Vanessa musela ako zamestnankyňa zoologickej záhrady návštevníkom vysvetliť, že kŕmenie zvierat vo výbehoch je zakázané. „Argumentovala som, že zvieratá majú špeciálnu stravu, ktorú dostávajú len od zamestnancov zoo, a jedia iba ráno a večer. Návštevníci ich prekrmujú, a preto je napríklad opiciam zle,“ približuje Vanessa. Dodáva, že kŕmiť zvieratá je možné len v niektorých zoo.

„Ide o Bojnice a Liptovský Mikuláš, kde si návštevníci stravu pre zvieratá môžu kúpiť,“ spresnila študentka, ktorá plánuje študovať hipológiu na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre.

Stanislava Čech-Špireková, učiteľka angličtiny, konštatuje, že na úrovni niektorých maturantských odpovedí sa prejavil stres a zodpovednosť. „Bolo však vidno, že všetci sa zodpovedne učili. Ak sa im úplne nepodarila písomná časť, na ústnych zabrali,“ zhodnotila Čech-Špireková. V najbližších dňoch mladých ľudí čaká skúška z odborných predmetov a zo slovenčiny.

„Naši žiaci majú vedomosti z oblasti veterinárne zdravotníctvo a hygiena, pričom sa odborne zameriavajú,“ vysvetľuje Melichová. Študenti sa špecializujú na chov exotických, hospodárskych zvierat, drobnochov a chov psov. Väčšina študentov podľa riaditeľky pokračuje na veterinárne zamerané vysoké školy v Košiciach či v Brne. „Ak idú do praxe, najčastejšie pracujú ako pravá ruka veterinárneho lekára, teda ako veterinárny asistent,“ dodáva Melichová.

Prácu si tiež nachádzajú na veterinárnych poliklinikách, v poľnohospodár­skych družstvách alebo v občianskych združeniach orientovaných na pomoc týraným zvieratám. „Majú tiež pracovné ponuky z Anglicka, kde je veľmi málo veterinárnych asistentov, či z Rakúska,“ uzatvorila riaditeľka.

Ústne maturity potrvajú tri týždne, do začiatku júna. Väčšina maturantov absolvuje skúšku dospelosti zo štyroch predmetov, všetci zo slovenčiny a z cudzieho jazyka. Gymnazisti si k nim môžu vybrať dva voliteľné predmety prírodovedného alebo spoločenskovedného zamerania. Študenti zo stredných odborných škôl alebo konzervatórií musia preukázať vedomosti aj z teoretických a praktických odborných predmetov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #maturanti #maturitné skúšky