Poslancov Národej rady čaká na tejto schôdzi ešte 45 bodov programu

Poslanci na aktuálnej 31. schôdzi Národnej rady SR prerokujú 45 bodov programu. Za uplynulé tri týždne stihli prerokovať 50 bodov. Poslanecké návrhy zákonov, správa o činnosti Národnej banky Slovenska, správa o činnosti verejného ochrancu práv ako i odvolávanie ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej zamestná poslancov Národnej rady SR v tomto týždni.

22.05.2018 09:13
Parlament, Národná rada, NRSR Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (3)

Poslancov čaká prerokovanie Správy o výsledku hospodárenia Národnej banky Slovenska za rok 2017, Správa o stave a vývoji finančného trhu za rok 2017, Správa o výsledkoch kontrolnej činnosti Najvyššieho kontrolného úradu Slovenskej republiky za rok 2017, Správa o stave vysielania v Slovenskej republike a o činnosti Rady pre vysielanie a retransmisiu za rok 2017, Správa o činnosti verejného ochrancu práv za obdobie roka 2017. Rovnako sa budú zaoberať aj Správou komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím aj Správou o činnosti komisára pre deti za obdobie roka 2017.

Predmetom rokovania bude aj návrh na prijatie uznesenia NR SR na vykonanie kontroly hospodárenia v Úrade komisára pre deti Najvyšším kontrolným úradom Slovenskej republiky. Podnet na kontrolu vyplynul po medializovaní informácií o tom, že úrad komisárky pre deti Viery Tomanovej nezverejňoval faktúry napriek tomu, že mu takáto povinnosť vyplýva zo zákona. Ešte v januári Denník N prišiel s informáciou, že až po komunikácii s redaktorom denníka úrad začal faktúry na svojej internetovej stránke zverejňovať. Následne z prístupných dokumentov vyplýva nákup dvoch obrazov za 2 600 eur či služobného auta za viac ako 28-tisíc eur. Ako povedala po rokovaní výboru 24. apríla poslankyňa za SaS Natália Blahová, zmluvy, ktoré úrad komisárky zverejnil, hovoria o pochybnom nakladaní s financiami.

OĽaNO chce zriadenie dočasného vyšetrovacieho výboru

Medzi poslaneckými návrhmi noviel zákonov sú prevažne opozičné návrhy. Poslanci Národnej rady SR za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) navrhujú možnosť zriadenia dočasného vyšetrovacieho parlamentného výboru. Preto skupina zákonodarcov na aktuálnu schôdzu parlamentu predkladá návrh novely zákona o rokovacom poriadku NR SR. „Cieľom návrhu zákona je posilnenie kontrolnej funkcie Národnej rady Slovenskej republiky a jej orgánov spočívajúcej v možnosti zriadenia dočasného vyšetrovacieho výboru, ktorého úlohou je vyšetrenie vecí verejného záujmu,“ uviedli predkladatelia v dôvodovej správe k návrhu novely.

Návrh zákona o lobingu

Hnutie Sme rodina chce na Slovensku uzákoniť lobing, do parlamentu preto predložilo návrh zákona o lobingu. Cieľom navrhovanej právnej úpravy je ustanoviť právnu reguláciu lobingu, práva a povinnosti lobistov a verejných činiteľov, ako aj zabezpečiť transparentnosť lobingových aktivít. Lobing ako živnosť bude regulovaný aj v rámci platných ustanovení živnostenského zákona.

Odvolávanie Matečnej

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná (nominantka SNS) bude koncom týždňa čeliť odvolávaniu. Predseda parlamentu Andrej Danko zvolal na návrh opozície 32. schôdzu Národnej rady SR na štvrtok 24. mája o 9:00. Ako zdôvodnila podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová zo strany Sloboda a Solidarita, ministerka Matečná je zodpovedná za subvenčné podvody, na základe ktorých boli poskytnuté dotácie na vybetónované plochy ako letiská alebo sídliská.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #odvolávanie ministerky Matečnej