Otázniky okolo obhliadky miesta Kuciakovej vraždy

Opozičný politik Daniel Lipšic, ktorý je advokátom rodičov zavraždeného novinára Jána Kuciaka, prezradil informácie z vyšetrovacieho spisu. Podľa neho pri obhliadke miesta činu došlo k pochybeniam. Nedostatky v začiatkoch vyšetrovania potvrdil aj Úrad špeciálnej prokuratúry, nespresnil však, o čo išlo. Bývalý vyšetrovateľ Peter Vačok upozorňuje, že takýmto spôsobom by sa čiastkové údaje zo spisu na verejnosť dostávať nemali.

22.05.2018 17:34
Veľká Mača, vražda, Ján Kuciak Foto: ,
Miesto vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej 26. februára, deň nato, ako telá objavila polícia.
debata (39)

Lipšic tvrdí, že prvotná obhliadka miesta činu v rodinnom dome vo Veľkej Mači, kde došlo k dvojnásobnej vražde, bola „spackaná“. K tomuto názoru dospel po tom, čo sa oboznámil s vyšetrovacím spisom.

„Neboli zabezpečené stopy, pričom niektoré boli nájdené až následne na fotodokumentácii znalcami. Tá obhliadka bola robená spôsobom, že ešte pred ňou prišlo k manipulácii s telami. Je možné, že boli zmarené stopy. To sa ale už nedozvieme. A to je problém, lebo obhliadka miesta činu je neopakovateľný úkon,“ povedal Lipšic pre televíziu JOJ. Podľa jeho slov manipulovala s telami lekárka záchrannej zdravotnej služby.

Advokát Roman Kvasnica, ktorý zastupuje matku zavraždenej Kuciakovej snúbenice Martiny Kušnírovej, Lipšicove slová potvrdiť nevedel. „Pán kolega už asi videl spis, ja som ho zatiaľ nevidel, v utorok budem mať možnosť si ho vyhodnotiť. Až potom budem môcť zaujať nejaký názor,“ reagoval pre Pravdu.

Pochybenia nepopiera Úrad špeciálnej prokuratúry, ktorej prokurátor prípad dozoruje. „Vo vzťahu k vyšetrovateľovi Krajského riaditeľstva Policajného zboru Trnava, ktorý vo veci vykonával prvotné úkony na mieste činu, najmä obhliadku miesta činu, boli pri výkone dozoru prokurátora zistené niektoré nedostatky, na ktoré prokurátor bezodkladne reagoval,“ uviedla hovorkyňa špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. O čo konkrétne išlo, nespresnila.

„Vzhľadom na to, že uvedený vyšetrovateľ už nie je vo veci činný, prokurátor nemôže vykonať vo vzťahu k nemu žiadne ďalšie opatrenia,“ dodala hovorkyňa.

Dozorujúci prokurátor koncom marca médiám povedal, že keď prišla polícia na miesto do Veľkej Mače preveriť, prečo sa Ján a Martina neozývajú príbuzným, videli cez okno na zemi ležať ženské telo. Zavolali preto hasičov a záchranku, pretože sa pri pohľade cez okno zdalo, že mohlo ísť o otravu unikajúcim plynom.

„Keď lekár príde, samozrejme musí zistiť, či je tá osoba mŕtva, alebo či sa jej dá ešte pomôcť. A to nemôže urobiť len tým, že sa na ňu pozrie,“ podčiarkol bývalý vyšetrovateľ Vačok s tým, že vec je veľmi ťažké hodnotiť. Zdôraznil však, že sa mu nepozdáva, ak sa takýmto spôsobom dostávajú na verejnosť čiastkové informácie z miesta činu či zo spisu.

„Nie je to správne. Myslím si, že momentálne by mal s médiami komunikovať len orgán činný v trestnom konaní cez prokuratúru. Nechcem sa dotknúť pána Lipšica, ale nepovažujem za vhodné, aby v tomto štádiu zverejňoval informácie z miesta činu. Ak zistil, že tam bolo pochybenie, tak je ustanovenie trestného poriadku, podľa ktorého sa má obrátiť na dozorovú prokuratúru, aby bola vec prešetrená,“ uzavrel Vačok.

Otázniky okolo postupu pri vyšetrovaní vyplávali na povrch krátko po vražde, začiatkom marca. Netýkali sa však lekárky zo záchrannej služby, ale patológa, ktorý obhliadal telá zavraždenej dvojice. Slovenská súdnolekárska spoločnosť vydala vtedy protestné stanovisko, v ktorom zdôraznila, že na miesto činu mal byť privolaný súdny lekár, a nie patológ, ktorý prednáša histológiu.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic #vražda novinára Jána Kuciaka #vyšetrovací spis