Ministri za budú zaoberať húfnicami Zuzana 2 aj zosuvmi svahov

Obstaraniu 25 delostreleckých húfnic Zuzana 2, ako aj tomu, koľko dáme na prevenciu a sanáciu pôdnych a svahových zosuvov, zákonu o výbere kandidátov na európskeho prokurátora či správe o výsledkoch ekonomickej diplomacie za rok 2017 sa na svojom dnešnom zasadnutí vlády budú venovať ministri.

23.05.2018 08:56
Vláda, rokovanie, 96. schôdza, Peter Pellegrini Foto:
Predseda vlády SR Peter Pellegrini.
debata

Okrem toho sa budú ministri zaoberať aj návrhom novely zákona o stavebnom sporení, súčasťou bodov rokovania kabinetu je aj návrh novely o vnútrozemskej plavbe, a tiež návrh na uvoľnenie finančných prostriedkov zo zdrojov kapitoly Všeobecná pokladničná správa na dva projekty cestnej infraštruktúry v celkovej výške 214 476 eur pre Nitriansky samosprávny kraj a obec Radvaň nad Dunajom.

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná má na rokovanie vlády predložiť návrh na novelizáciu nariadenia, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o podmienkach prenajímania, predaja, zámeny a nadobúdania nehnuteľností Slovenským pozemkovým fondom.

Nákup delostreleckej techniky

Ministerstvo obrany chce obstarať 25 kusov delostreleckej techniky Zuzana 2, vyrábať ich bude štátny podnik Konštrukta Defence. Náklady sa majú vyšplhať na 175 miliónov eur, stroje budú stáť zhruba 150 miliónov, zvyšok pôjde na výcvik posádok, nákup munície a náhradných dielov. „Realizáciou projektu 155 mm Zuzana 2 sa zabezpečí dosiahnutie operačných spôsobilostí ozbrojených síl a naplnenie požiadaviek a úloh Cieľov spôsobilostí 2017 s dôrazom na ťažkú mechanizovanú brigádu," uvádza sa v návrhu.

Nový zbraňový systém je podľa ministerstva porovnateľný s modernými delostreleckými systémami používanými spojencami v rámci NATO. Nová technológia Zuzana 2 je postavená na podvozku Tatra 8×8, oproti staršiemu modelu však dokáže dostreliť do väčšej vzdialenosti – viac ako 41 kilometrov. Vynovený systém tiež dostal do výbavy plynulé riadenie pohybu delostreleckej hlavne, autonómny hnací agregát zabudovaný vo veži, hydraulický pohon podvozku, rýchlejšiu prípravu na samotnú streľbu či väčšiu ochranu posádky. Obstaranie je naplánované na roky 2018 až 2022.

Výber kandidáta na európskeho prokurátora

Kabinet prerokuje aj nový legislatívny návrh z dielne rezortu spravodlivosti. V súvislosti so zriadením nového európskeho úradu – európskeho prokurátora, navrhuje ministerstvo podmienky, ktoré musia uchádzači splniť. Podľa nového zákona budú musieť najskôr prejsť písomnou časťou a následne ústnou skúškou. Musia splniť niekoľko základných požiadaviek, napríklad musia mať 10-ročnú prax v právnej oblasti, z toho pri európskom prokurátorovi je podmienkou päťročná prax v súdnictve alebo prokuratúre, pri delegovanom prokurátorovi ešte o dva roky viac.

Kandidáti musia mať tiež skúsenosti s európskym právnym poriadkom, musia ovládať na dostatočnej úrovni minimálne anglický alebo francúzsky jazyk. Musia mať potrebné znalosti z fungovania právneho systému SR a právneho systému EÚ, osobitne so zameraním na finančné vyšetrovanie a medzinárodnú spoluprácu v trestných záležitostiach. Uchádzač musí splniť aj vekovú hranicu, ktorá je stanovená na 40 rokov. Okrem toho by mal preveriť kandidátov aj Národný bezpečnostný úrad, aby sa mohli oboznamovať s utajovanými materiálmi na stupni „prísne tajné“.

Peniaze na sanáciu zosuvov svahov

Na prevenciu a sanáciu pôdnych a svahových zosuvov bude do roku 2020 potrebných asi 30 miliónov eur. Prevažná časť týchto výdavkov by mala byť pokrytá z európskych fondov. Ministerstvo životného prostredia to konštatuje v aktualizovanom Programe prevencie a manažmentu zosuvných rizík na roky 2014 – 2020, ktorý dnes ministri prerokujú. Aktualizáciu envirorezort pripravil z dôvodu doplnenia novovzniknutých svahových deformácií na Slovensku, ktorých riešenie je potrebné zabezpečiť.

V dôsledku zvýšenej zrážkovej činnosti dochádza neustále k aktivizácii nových svahových deformácií, preto je potrebné zoznamy rizikových lokalít priebežne aktualizovať a dopĺňať. Na základe Atlasu máp stability svahov sa na Slovensku nachádza 21 192 svahových deformácií. Porušujú územie s rozlohou 257-tisíc hektárov, čo predstavuje 5,25 percenta rozlohy Slovenska. Najväčšie zastúpenie v rámci svahových deformácií majú zosuvy. Svahové deformácie ohrozujú 98,8 km diaľnic a ciest I. triedy, 571 km ciest II. a III. triedy, 62 km železníc, 11 km nadzemných vedení, 3,5 km ropovodov, 101 km plynovodov, 291 km vodovodov a takmer 30 000 pozemných stavieb. V súčasnosti ministerstvo eviduje 128 havarijných zosuvov, ktoré ohrozujú životy ľudí, majetok a životné prostredie.

debata chyba
Viac na túto tému: #zasadnutie vlády #modernizácia slovenskej armády