Študenti v Pravde: Sloboda je aj zodpovednosť

Ďalšia streľba na škole v USA, Donald Trump vypovedal jadrovú dohodu s Iránom, aký bude vek odchodu do dôchodku na Slovensku, Andrej Kiska už nebude kandidovať za prezidenta - to boli témy, ktoré v médiách v ostatnej dobe najčastejšie zaujali študentov z bratislavskej Školy pre mimoriadne nadané deti a Gymnázia na Skalickej ceste. V stredu počas exkurzie v redakcii denníka Pravda o nich diskutovali so šéfredaktorkou Norou Sliškovou.

23.05.2018 12:21
Študenti z bratislavskej Školy pre mimoriadne... Foto: Ivan Majerský, Pravda
študenti v Pravde Študenti z bratislavskej Školy pre mimoriadne nadané deti a Gymnázia na Skalickej ceste v redakcii Pravda.

Osem dievčat a šesť chlapcov však najviac zaujímala téma slobody, demokracie, zodpovednosti. „Moja sloboda je neobmedzená, kým neobmedzujem iných,“ povedala Zuzka a vyvolala rozsiahlu debatu o slobode názoru a zodpovednosti za činy, o krehkej hranici medzi reguláciou a cenzúrou v médiách, nepravdivých správach a konšpiráciách.

"Čo dokáže spôsobiť informácia, jej interpretácia, jej masové rozšírenie? pýtala sa 13– až 14-ročných študentov šéfredaktorka Pravdy.

„Zmeny v spoločnosti, revolúcie, vojny…“ vyratúvali študenti. Adrian hovoril o Facebooku a zneužití osobných a súkromných informácií o jeho používateľoch v prospech politických strán či firiem. Krištof otvoril tému o dostupnosti zbraní v USA a streľbe na školách.

Po diskusii si študenti mali možnosť vytvoriť vlastnú titulnú stranu denníku Pravda, ktorej dominovala snímka fotoreportéra Ivana Majerského z ich návštevy. Osobitý dizajn vznikol pod vedením šéfgrafika Juraja Stoklasa.

Neskôr študenti fotografiu a túto krátku správu o ich exkurzii v Pravde pomohli publikovať na webe pravda.sk.

Denník Pravda v minulosti navštívili žiaci a študenti viacerých základných, stredných a vysokých škôl. Niektorí z nich si neskôr novinársku prácu vyskúšali aj na vlastnej koži počas študentskej praxe. V súčasnosti sú na takejto stáži na rôznych oddeleniach denníka Pravda štyria študenti z SOŠ masmediálnych a informačných štúdií v Bratislave.

© Autorské práva vyhradené

chyba