Pellegrini: Limity pre zjednodušené obstarávania sa razantne zvýšia

Napríklad pri súťažiach na nákup potravín v stravovacích zariadeniach domovov sociálnych služieb či školských zariadeniach to má byť až do 221 000 eur, pri súťažiach na stavebné práce bude limit 180 000 eur, do ktorého budú platiť zjednodušené formy verejných súťaží.

23.05.2018 15:02 , aktualizované: 16:36
ZMOS, otvorenie 29. snemu, Pellegrini Foto: ,
Predseda vlády SR Peter Pellegrini v príhovore počas otvorenia 29. snemu Združženia miest a obcí Slovenska (ZMOS) za účasti prezidenta SR, predsedu vlády SR, zahraničných hostí a predsedov Komory miest a Komory obcí v bratislavskej Inchebe. Bratislava, 23. máj 2018.
debata (5)

„Nech sa už skončí to, že keď potrebujete niečo urýchlene riešiť, v dôsledku komplikovaného verejného obstarávania s tým môžete začať po roku a pol," uviedol pred primátormi a starostami, ktorí zastupovali mestá a obce, členov ZMOS.

Podľa svojich slov plne podporuje aktivity predsedu ÚVO Miroslava Hliváka a tendenciu razantných zmien v zákone o verejnom obstarávaní. „Nech sú tie zmeny aj také, že sa možno nebudú páčiť tretiemu sektoru,“ povedal Pellegrini.

„No nie je možné, aby zo starostov a primátorov niekto robil ľudí, ktorí sú dopredu podozrievaní z nekorektného hospodárenia s verejnými zdrojmi,“ zdôraznil premiér zároveň s otázkou, prečo by mali mať starostovia a primátori na Slovensku limity, pre ktoré sa ani „nemôžu pohnúť z miesta“. Zmeny majú naopak podporiť úsilie zamestnávať miestne firmy i nákup regionálnych potravín.

Pellegrini v prejave takisto avizoval razantné zmeny aj v prípade zákona o slobodnom prístupe k informáciám. „Nemôže byť predsa 211-tka používaná na šikanu samospráv, tak ako sa to deje často v súčasnosti, to sa musí skončiť,“ zdôraznil Pellegrini.

Vyzdvihol i úsilie samospráv implementovať do života svojich obcí a miest smart riešenia. V tejto súvislosti požiadal starostov a primátorov, aby dovolili telekomunikačným operátorom zakopať čo najviac optických káblov. Poukázal, že SR má možnosť stať sa európskym lídrom v zavádzaní najmodernejších sietí. „Takže prosím, aj keď je to určitý dočasný diskomfort, vyjdite im v ústrety a pomôžte zaviesť novú digitálnu infraštruktúru budúcnosti,“ povedal.

V poradí 29. snem ZMOS-u, najvyšší orgán združenia, sa koná v stredu a štvrtok (24.5.) v bratislavskej Inchebe. Sloganom tohtoročného snemu sú Kvalitné služby a zodpovedné rozhodnutia. V úvodnej časti stredajšieho programu predniesli hodnotiace správy za uplynulé obdobie predseda ZMOS-u Michal Sýkora a tiež podpredsedovia združenia – predseda Komory miest Štefan Bieľak a predseda Komory obcí Ľubomír Lőrincz.

Kiska: Do slovenského poľnohospodárstva treba vrátiť poriadok

Slovenské poľnohospodárstvo stojí na hrane a je potrebné doň vrátiť právo a poriadok. Vstup do Európskej únie (EÚ) Slovensko nedokázalo využiť na rozvoj tohto sektora, ale uchytili sa tu podvodné praktiky určitých skupín, ktoré nemajú záujem o zveľaďovanie krajiny. Zdôraznil to v stredu na 29. sneme Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) v Bratislave prezident SR Andrej Kiska.

Hlbší záujem o tento sektor podľa prezidenta prejavili politické špičky až po odhaleniach nadväzujúcich na vraždu investigatívneho novinára a jeho snúbenice. Pripomenul, že Slovensko je prevažne vidiecka krajina a zatiaľ čo v iných odvetviach SR dokázala vstup do Únie využiť na tvorbu pracovných miest, v agrosektore zamestnanosť od roku 2004 spadla na polovicu.

„Od vstupu do Únie natieklo 3,3 miliardy eur v podobe priamych platieb a ďalšie 3 miliardy eur boli určené na rozvoj poľnohospodárstva a vidieka. Výsledok? Produktivita ďalej stagnovala a na vidieku sa stratilo 50 000 pracovných miest,“ skonštatoval Kiska.

Slovenské poľnohospodárstvo sa podľa Kisku dostalo na okraj záujmu politikov a bolo ponechané hŕstke vybraných podnikateľov. „Postupne vychádza najavo, že v poľnohospodárstve sa uchytili podvodné, dokonca mafiánske skupiny,“ priblížil s tým, že tieto skupiny využívajú chaos vo vlastníctve pozemkov. Na slovenský vidiek treba vrátiť právo a poriadok, dodal Kiska. „Úrady nesmú prehliadať vydieračské a nezákonné praktiky,“ poznamenal prezident, pričom apeloval aj na starostov a primátorov, aby poukazovali na pochybné praktiky.

Rozhodujúcim hráčom je podľa Kisku Slovenský pozemkový fond (SPF). „Je povinnosťou zodpovedného rezortu zaistiť, aby pôda bola rozdelená transparentne a ten prednostný prístup získali podnikatelia so skutočným záujmom o poľnohospodár­stvo, a nie o dotácie,“ podotkol prezident.

Predstavitelia miest a obcí sa v stredu zišli v Bratislave na 29. sneme ZMOS-u. Snem trvá v dňoch 23. – 24. 5., delegáti budú diskutovať aj o prioritách združenia.

V bratislavskej Inchebe sa začal v poradí už 29. snem Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). Na úvod vystúpili najvyšší ústavní činitelia – prezident Andrej Kiska, premiér Peter Pellegrini a predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková. Dvojdňové rokovanie najvyššieho orgánu ZMOS sa uskutočňuje za účasti takmer 800 starostov a primátorov, poslancov, členov vlády a ďalších hostí.

Delegáti sa budú venovať plneniu priorít od minuloročného snemu a diskusii o cieľoch a prioritách ZMOS na nadchádzajúce obdobie.

Súčasťou stredajšieho programu bude večer i vyhlásenie výsledkov súťaže „Oskar bez bariér 2017," ktorá je pod záštitou ministra práce, sociálnych vecí a rodiny SR a tiež vyhlásenie ocenenia v rámci „Komunít priateľských deťom a mladým ľuďom." Druhý deň rokovaní (24.5.) vyvrcholí schvaľovaním uznesenia, ktoré stanoví priority do najbližšieho snemu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ZMOS #Andrej Kiska #Ivetta Macejková #Peter Pellegrini