Iniciatíva Srdcom doma žiada možnosť voliť zo zahraničia

Umožniť pohodlnou, bezpečnou cestou voliť aj občanom, ktorí majú právo voliť vo voľbách na Slovensku, aj keď sa v čase volieb nachádzajú v zahraničí. To je hlavný cieľ iniciatívy Srdcom doma, ktorá pripravuje vlastnú zmenu volebného zákona a vyzýva na spoluprácu všetky demokratické politické strany.

23.05.2018 15:38
komunalne volby 2014, Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (10)

„Chceme zmeniť volebný zákon tak, aby ľudia, ktorí môžu voliť, to mohli robiť, aj keď sú v čase volieb v zahraničí. Najzásadnejšie je zvýšenie volebnej účasti vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP), v ktorej sme najhorší v celej EÚ,“ povedal novinárom predseda petičného výboru Srdcom doma Samuel Zubo.

Predstavitelia iniciatívy už absolvovali rokovania s riaditeľkou odboru volieb, referenda a politických strán ministerstva vnútra Evou Chmelovou, ale aj s poslancami Národnej rady (NR) SR. „Na ministerstve sme dostali správu, že úrad, ktorý je na to určený, je pripravený implementovať zmeny, ak na ne bude politická vôľa. A tá vôľa bola na stretnutí s poslancami NR SR veľmi silná,“ povedal Zubo. Najbližšie by sa podľa iniciatívy mohli voliť aj zo zahraničia europoslanci v máji 2019.

Iniciatíva chce teda dosiahnuť, aby občania SR mohli voliť zo zahraničia okrem členov parlamentu aj prezidenta, zástupcov do orgánov samosprávnych krajov, orgánov samosprávy obcí a poslancov Európskeho parlamentu. „Sme občanmi Slovenskej republiky. Záleží nám na dianí v našej vlasti a chceme ovplyvňovať jej smerovanie. Zastupujeme záujmy občanov, ktorí žijú, študujú, pracujú na Slovensku, i v zahraničí. Zastupujeme aj záujmy štátnych zamestnancov, vojakov v zahraničných misiách, stovky našich diplomatov, úradníkov pri európskych inštitúciách, ktorí sú vysielaní Slovenskou republikou do zahraničia, aby nás reprezentovali,“ vysvetľujú.

Časté voľby

Podľa nich vzhľadom na to, že na Slovensku sa uskutočňujú nejaké voľby častejšie ako raz ročne, každý z nás sa môže ocitnúť v zahraničí práve v čase, keď budú na Slovensku prebiehať voľby. „Základom demokracie je, aby sa občania mohli podieľať na veciach verejných. Musíme preto odstraňovať bariéry, ktoré znemožňujú občanom využiť ich právo voliť. Zároveň chceme zvýšiť volebnú účasť tým, že aj voličom, ktorí v čase volieb nemôžu byť na Slovensku, umožníme voliť. Napokon chceme zvýšiť aj komfort voličov pri voľbách tak, že v čase volieb nebudú musieť cestovať zo zahraničia na otočku na Slovensko,“ ozrejmili.

Na podporu svojej snahy pridávajú aj príklady zo zahraničia. „Zo 14 republík EÚ, v ktorých je prezident volený priamo, neumožňuje zo zahraničia účasť na voľbách okrem Slovenska už len Írsko. Okrem Slovenska neumožňujú zo zahraničia účasť na eurovoľbách už len ČR, Írsko a Malta. V uplynulých troch voľbách do EP bola na Slovensku najnižšia volebná účasť z celej EÚ, pričom účasť v posledných voľbách dosiahla zahanbujúcich 13 percent. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) pritom očakáva v najbližších eurovoľbách ďalší pokles účasti, ak s tým niečo neurobíme. Je to veľmi negatívny signál smerom do Únie, ktorá nám prispieva významnými čiastkami vo forme dotácií,“ tvrdia.

Voliť na ambasádach?

Na programe aktuálnej schôdze NR je návrh Martina Klusa (SaS), aby bolo možné voliť na našich ambasádach v zahraničí. Podľa iniciatívy to však nie je dobré riešenie. "Máme len 89 zastupiteľských úradov, ale na svete je až 189 štátov. Voliť na ambasádach by pre mnohých občanov znamenalo podniknúť nákladné, dlhé, niekoľkohodinové až niekoľkodňové výpravy na ambasády často do tretích krajín.

Ďalšie náklady by niesol aj štát, ktorý by platil zaistenie volieb na ambasádach. Ako minimum preto požadujeme voľbu poštou, ktorá sa osvedčila pri voľbách do NR SR," dodal Zubo.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #zahraničie