Tehotné a deti dostanú iba biele plomby. S doplatkom

Od júla tohto roka bude zakázaná miešaná amalgámová výplň, ľudia ju poznajú ako klasickú tmavú plombu, ktorú zubár pripravuje v ordinácii. Nahradí ju biela, ktorá je drahšia. Obmedzenie sa bude najskôr týkať tehotných, dojčiacich žien a detí do 15 rokov, o rok sa dotkne ostatných. Podľa nariadenia Európskeho parlamentu do júla 2019 Slovensko musí pripraviť plán, ktorý bude počítať s úplným vyradením amalgámových plomb. Dôvodom je, že obsahujú ortuť, ktorá je nebezpečná pre životné prostredie.

24.05.2018 13:00
zubárka, ambulancia, plomba Foto:
Amalgámové výplne sú stabilnejšie, obsahujú striebro, ktoré v ústach odpudzuje baktérie. Naopak, biele výplne mikroorganizmy priťahujú, rýchlejšie sa opotrebujú.
debata (5)

Zubní lekári sú pripravení, k dispozícii majú rôzne materiály zubných výplní. „Pre nás od júla nepôjde o veľké zmeny, skôr ide o legislatívny problém, pretože dnes je bez doplatku pre detského pacienta zadefinovaný len výkon s použitím amalgámu,“ povedal stomatológ Jozef Hudec z Banskej Bystrice.

Zdravotné poisťovne plne preplácajú iba ortuťové plomby, ostatné sú s doplatkom. Pokiaľ amalgám vypadne, do 100-percentnej úhrady by sa mala posunúť nejaká iná výplň. Rozhodnúť o tom by malo podľa stomatológa ministerstvo zdravotníctva. To denníku Pravda neodpovedalo na otázku, či tak urobí. Hovorkyňa Zuzana Eliášová vysvetlila, že za štandard používaný pri zubnom ošetrení je možné považovať amalgám ručne miešaný s minimálnou 40-percentnou prímesou striebra, ktorý dnes preplácajú poisťovne. Môžu to byť však aj určité typy bielych plomb, čo sú samopolymerizujúce živice s tekutinou alebo pastou. Všetko tak má závisieť na dohode lekára so zdravotnou poisťovňou.

Eliášová poznamenala, že pacient platí rozdiel v cene medzi úhradou zo zdravotného poistenia a výškou doplatku za použitý materiál podľa cenníka. „Keďže cenníky zubárov sa odlišujú, líšia sa aj platby u jednotlivých zubných lekárov. Aký materiál sa použije a či sa zaň dopláca, o tom by mal lekár poistenca vopred informovať,“ dodala s tým, že cenník musí byť vyvesený v priestoroch ambulancie, čakárne alebo na webe.

Postoj poisťovní

Šéf komory zubných lekárov Jozef Moravčík však mieni, že loptička je na strane ministerstva a poisťovní. „Je to dnes problém, lebo v podstate biele blomby sú zadefinované v katalógu zdravotných výkonov ako finančná spoluúčasť poistenca. Takto by to fungovať nemalo,“ podčiarkol. Podľa neho by rezort a poisťovne mali určiť, ktorú výplň budú plne preplácať. Komora sa chystá s nimi o tom rokovať. „Začiatkom júna by sme mali vedieť bežné postupy, akým spôsobom sa to bude ďalej riešiť,“ dodal.

Biele plomby sú podľa použitého materiálu rôzne, od modifikovaných skloionomerných až po keramické. Od toho sa odvíja doplatok pacienta. Ten môže byť 20 či 30 eur, kvalitnejšia plomba vyjde aj na 300 eur. „Vidím to tak, že ako náhrada amalgámu, minimálne u detí a tehotných mamičiek, by mohol byť cement,“ navrhuje šéf komory. Takáto výplň má podľa neho kratšiu životnosť, ale u detí a tehotných nepôjde o extrémne dlhé obdobie. „Keď matka prestane dojčiť, môže sa jej urobiť klasická výplň,“ poznamenal Moravčík.

Ani jedna z troch zdravotných poisťovní zatiaľ neodpovedala, ktorú plombu konkrétne bude od júla u tehotných a detí hradiť v plnej výške. Všeobecná zdravotná poisťovňa reagovala, že bude postupovať podľa zákona. „Budeme dodržiavať príslušnú legislatívu v podobe, v akej bude rezortom pripravená,“ povedala hovorkyňa VšZP Viktória Vasilenková.

„Súčasťou našich aktuálnych rokovaní so zástupcami komory zubných lekárov je aj diskusia o úhradách zubných výplní,“ zdôraznil PR manažér zdravotnej poisťovne Dôvera Branislav Cehlárik. Cieľom poisťovne je podľa neho zabezpečiť pre poistencov čo najdostupnejšiu stomatologickú zdravotnú starostlivosť.

Hovorca Union zdravotnej poisťovne Matej Neumann podčiarkol, že uhrádzajú každý z alternatívnych materiálov v štandardnej sume aj v súčasnosti. „Poistenec dopláca iba rozdiel skutočnej (nadštandardnej) a zdravotnou poisťovňou hradenej (štandardnej) sumy,“ doplnil Neumann. Podotkol, že ceny niektorých alternatívnych materiálov sú porovnateľné s bežne používaným strojovo miešaným amalgámom.

Biele plomby a ich (ne)výhody

Amalgámové výplne sú stabilnejšie, obsahujú striebro, ktoré v ústach odpudzuje baktérie. Naopak, biele výplne mikroorganizmy priťahujú, rýchlejšie sa opotrebujú. Podľa Moravčíka aj biele plomby môžu mať rovnako dlhú výdrž ako tmavé, vyžadujú však dôslednejšiu hygienu. „Amalgámy sú lacné a trvácne a vyhovovali tým, ktorí sa o svoje zuby nestarali dôsledne. Naopak, tí, ktorí o zuby dbajú, môžu prejsť aj na biele,“ mieni prezident komory. Dobrá starostlivosť obnáša pravidelné čistenie kvalitnými kefkami, medzizubné čistenie, aspoň dvakrát do roka absolvovanie dentálnej hygieny. „Posledné štatistiky nám ukazujú, že klasické výplne plne hradené poisťovňami postupne ubúdajú a pacienti si sami žiadajú nadštandardné výplne. Je to hlavne z estetického hľadiska,“ pripomenul Moravčík.

Zmeny v používaní zubného amalgámu

  • od júla 2018 sa zubný amalgám nesmie používať na ošetrenie mliečnych zubov, zubov detí mladších ako 15 rokov, tehotných alebo dojčiacich žien, okrem prípadov, ak to zubný lekár považuje za nevyhnutné z dôvodu osobitných liečebných potrieb pacienta
  • od januára 2019 sa zubný amalgám smie používať len vo forme kapsúl s vopred určenou dávkou, používanie samostatne balenej ortuti zubnými lekármi sa zakazuje
  • od januára 2019 prevádzko­vatelia zubných ambulancií, v ktorých sa používa zubný amalgám alebo odstraňujú amalgámové výplne alebo zuby obsahujúce takéto výplne, zabezpečia, aby ich zariadenia boli vybavené odlučovačmi amalgámu na zachytávanie a zber amalgámových častíc vrátane tých v použitej vode
  • zubní lekári zabezpečia, aby amalgámový odpad bol spracovaný a zhromažďovaný v zariadeniach alebo podnikoch spĺňajúcich príslušný súhlas na nakladanie s nebezpečným odpadom
  • do júla 2019 stanoví každý členský štát národný plán opatrení, ktorý má v úmysle vykonať, s cieľom postupne ukončiť používanie zubného amalgámu
  • členské štáty sprístupnia verejnosti svoje národné plány na internete a zašlú ich Európskej komisii do jedného mesiaca po ich prijatí
Zdroj: Nariadenie Európskeho parlamentu a rady EÚ o ortuti

Ivana (26) zo Žiliny biele plomby dostáva automaticky. „Už tri roky mám novú zubárku, ktorá mi začala dávať biele výplne, predchádzajúca mi zubné kazy ošetrovala amalgámom,“ povedala. S novými plombami zatiaľ nemá problémy a držia jej dobre. Dokonca ani veľa nedoplácala. „Lekárka mi povedala, že sú biele drahšie, ale moja peňaženka to až tak veľmi nepocítila,“ skonštatovala. Bratislavčanka Jana (57) si nechala vymeniť všetky tmavé plomby za biele. „Nechcem mať pocit, že mám v ústach nejakú škodlivú látku, a aj z estetického hľadiska je to príjemnejšie, cítim sa takto lepšie, hoci ma to stálo veľa peňazí,“ poznamenala.

O postupnom vylučovaní amalgámu zo zubných ordinácií rozhodol Európsky parlament ešte minulý rok. Podľa neho tmavé plomby obsahujú ortuť, ktorá je toxická a nebezpečná pre životné prostredie. Od budúceho roka zmizne ručne miešaný amalgám u všetkých dospelých. Moravčík vysvetlil, že sa bude môcť používať len kapsulový, čo bude problém, pretože ide o nadštandardný výkon s doplatkom pacienta.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #zubári #tehotná žena #amalgám #plomba