Pri penzijnom strope ustúpil Smer národniarom

Muži pôjdu do dôchodku najneskôr 64-roční. V prípade žien to bude ešte skôr, no ich konkrétny odchodový vek sa určí až na základe kritérií, ktoré sa spresnia dodatočne. Definitívne s takýmto obsahom posunú v piatok poslanci Smeru do parlamentu návrh ústavného zákona o penzijnom vekovom strope.

24.05.2018 13:36 , aktualizované: 17:42
Fico, Danko Foto: ,
Robert Fico (vpravo) s Andrejom Dankom počas včerajšieho rokovania parlamentu.
debata (98)

V prvom čítaní by sa mal prerokovať na júnovej schôdzi, prijatý by mohol byť na jeseň. Predseda najsilnejšej vládnej strany Robert Fico predpokladá, že má dobré šance získať potrebných 90 hlasov. Doterajšie rokovania podľa neho naznačujú, že by ho podporila tak časť parlamentnej koalície, ako aj opozície.

„Fakt je, že táto téma parlament oslovila,“ skonštatoval vo štvrtok Fico. Dodal, že po sérii rozhovorov, ktoré v ostatných dňoch viedli členovia sociálneho výboru za Smer so zástupcami parlamentných strán, „sa zdá, že Národná rada má potenciál návrh prijať“. Priznal však, že ak by jeho strana trvala na svojom pôvodnom návrhu, ktorý pre mužov predpokladal strop až 65 rokov, ten by s „vysokou pravdepodobnosťou“ neprešiel. Nový návrh, zdôraznil expremiér, je v súlade s požiadavkou koaličnej SNS a pozitívne reaguje aj na petíciu Odborového zväzu KOVO, ktorá pre vekový limit 64 rokov získala koncom vlaňajška 126-tisíc petičných podpisov.

Smer tak ustúpil tlaku národniarov, ktorých šéf Andrej Danko minulý týždeň avizoval, že návrh vekovej hranice 65 rokov pre mužov je „málo ambiciózny“ a SNS ho nepodporí. Chystal sa proti nemu postaviť aj vlastný protinávrh, ktorý počítal s limitom u mužov 64 a u žien 63 rokov.

Most-Híd má od počiatku výhrady k zastropovaniu veku ako takému. Bugárovci označili diskusiu o ňom za „veľmi predčasnú“, podľa nich by sa v dôchodkovom zákone mali prednostne riešiť „dôležitejšie otázky dôchodkovej politiky, ktoré občanom prinesú riešenie v horizonte niekoľkých rokov, a to bez bremena pre verejné financie do budúcnosti“. Podpredseda strany a štátny tajomník ministerstva práce Ivan Švejna varoval najmä pred ďalším prehlbovaním schodku penzijného systému.

Aj Fico pripustil, že podporu od tretieho koaličného partnera istú nemá. Ocenil však, že sa Most-Híd správa „korektne“. „Vážim si, ak sa veci povedia priamo,“ zdôraznil bývalý premiér a dodal, že ani prípadné negatívne hlasovanie poslancov tejto vládnej strany nebude porušením koaličnej zmluvy.

Predseda poslaneckého klubu Mostu-Híd Tibor Bastrnák vo štvrtok potvrdil, že v koalícii v otázke dôchodkového stropu nie je žiadny rozpor. „Ak sa však má riešiť ústavným zákonom, tak na to máme iný názor,“ spresnil Bastrnák. Podrobnejšie ho predstavitelia strany rozoberú na dnešnej tlačovke.

„Budeme na nej informovať aj o podaní iného nášho návrhu, ktorý však nie je nijako protichodný voči návrhu Smeru. Bude sa týkať zjednodušenia výpočtu penzijného veku v horizonte piatich rokov, aby ľudia, ktorých sa to týka, aspoň s takýmto časovým predstihom poznali presný termín svojho odchodu na odpočinok. Momentálne ho totiž nevedia ani tí, ktorí sa naň chystajú už na budúci rok,“ priblížil Bastrnák.

Návrh Smeru je blízky aj opozičným stranám. Napríklad Sme rodina presadzuje, aby muži a bezdetné ženy odchádzali do dôchodku najneskôr v 64 rokoch, ženy s jedným dieťaťom vo veku 63 a pol roka, s dvoma deťmi v 63 rokoch a s troma a viac deťmi ako 62,5-ročné.

OĽaNO podmieňuje dodanie hlasov svojich poslancov za návrh odstupňovaním vekovej hranice pre ženy, žiada ju znižovať podľa počtu detí, ktoré vychovali, pričom ako kritérium si vie predstaviť, že dieťa dosiahne aspoň učňovské vzdelanie.

Čo sa týka žien, bude v návrhu Smeru zatiaľ iba všeobecná formulácia, že odchodový vek u žien bude nižší ako u mužov. Fico to odôvodňuje tým, aby sa nepremeškal termín a legislatíva o vekovom strope mohla byť účinná už od budúcoročného januára. Konkrétne čísla a parametre, napríklad či a ako sa bude penzijný strop znižovať podľa počtu detí, sa podľa neho dotiahnu v druhom a treťom čítaní. Minister práce Ján Richter (Smer) by mal v krátkom čase vytvoriť odbornú platformu, ktorá sa súvisiacimi problémami bude zaoberať.

Ako doplnil poslanec Smeru a podpredseda sociálneho výboru Ján Podmanický, otázka definície, čo je to „vychované dieťa“ môže byť aj predmetom osobitného zákona. Ten by doriešil detaily, pretože, ako dodal, sú napríklad aj ženy starajúce sa o postihnuté deti, ktoré nemôžu dosiahnuť istý stupeň vzdelania.

Zásadne proti sú zatiaľ len liberáli zo SaS, ktorí ohraničovanie veku odchodu do dôchodku v ústave považujú za „čistý populizmus“. "V ústave nemajú byť zakonzervované oblasti, na ktoré musí hospodárska politika vlády reagovať podľa meniacich sa okolností. Takou oblasťou je aj ohraničenie dôchodkového veku, na ktorý majú zásadný vplyv ekonomické a demografické faktory. Tie, ako vieme, sa menia v čase,“ uviedla strana v tlačovej správe.

Druhá Ficova vláda zaviedla od roku 2017 zvyšovanie veku odchodu do dôchodku automaticky, podľa vývoja strednej dĺžky dožitia. V tomto roku tak idú ľudia do dôchodku v 62 rokoch a 139 dňoch. Ak by sa zákonne presadil strop na úrovni 64 rokov, pri nastúpenej rýchlosti „automatu“ by doň muži odchádzali v rokoch 2032 až 2033.

Keď predseda Smeru pred týždňom predstavoval návrh s vekovým limitom 65 rokov, odhadol jeho dosiahnutie niekedy v rokoch 2035 až 2037. Už pri tomto „prísnejšom“ návrhu hovoril zhruba pre roky 2070 až 2075 o rozpočtovom dopade okolo 80 miliárd eur. Keď bude strop ešte o rok nižší, schodok sa zdvihne o ďalšie miliardy.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

98 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #Smer #dôchodkový strop