Našli náhradu za zosnulého Hudáka, novou členkou Súdnej rady bude Pramuková

Sudkyňa Najvyššieho súdu Katarína Pramuková sa takmer s istotou stane novou členkou najvyššieho samosprávneho orgánu slovenského súdnictva.

24.05.2018 14:05
debata (1)

Voľby sa uskutočnia 26. júna, pričom návrhy kandidátov mohli sudcovské rady, stavovské organizácie sudcov, ale aj samotní sudcovia navrhovať do 18. mája.

Kým pred rokom v máji vyberalo takmer 1200 slovenských sudcov osem nových členov spomedzi sedemnástich kandidátov, v súčasnosti mať na výber nebudú. Kancelária Súdnej rady potvrdila, že Pramuková je jedinou kandidátkou na volenú pozíciu a je preto takmer isté, že ju získa.

„Jedinou navrhnutou kandidátkou na členku súdnej rady je JUDr. Katarína Pramuková, ktorá pôsobí ako sudkyňa Najvyššieho súdu. Navrhlo ju spolu 19 sudcov a zároveň aj Sudcovská rada Krajského súdu v Košiciach,“ potvrdila hovorkyňa Súdnej rady Veronika Müller.

Predsedníčka Súdnej rady Lenka Praženková doplňujúcu voľbu na člena rady vyhlásila z dôvodu náhleho úmrtia bývalého predsedu Krajského súdu Žilina (1997 – 2006) a štátneho tajomníka ministerstva spravodlivosti (2006 – 2010) Daniela Hudáka.

Súdna rada je najdôležitejším samosprávnym orgánom súdnictva. Zabezpečuje jeho verejnú kontrolu, posudzuje kandidátov na sudcovské funkcie, rozhoduje o ich pridelení a premiestnení na jednotlivé súdy, predkladá návrhy na vymenovanie a odvolanie sudcov prezidentovi.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #súdnictvo #Súdna rada