Blesk zabil muža, s dáždnikom v ruke sa skryl pod stromom

Dve tragické chyby spravil v stredu večer František (36) z Nitry. V čase búrky sa ukryl pod vysoký strom a držal v ruke dáždnik. Blesk, ktorý ho zasiahol, mu spôsobil zranenia, ktorým na mieste podľahol.

24.05.2018 16:27
blesk, búrka Foto: ,
Búrky nie sú v tomto ročnom období výnimočné - ilustračné foto.
debata (91)

František sa pred búrkou ukryl pod stromom v parku na Piaristickej ulici v Nitre. Vtedy ho zasiahol blesk. „Môžem potvrdiť, že sme vyslali záchranárov k mužovi, ktorého podľa svedka zasiahol blesk. Muž stál podľa neho pod vysokým stromom a v ruke mal dáždnik. Posádka sa ho snažila oživiť, žiaľ, napriek maximálnemu úsiliu, sa ho nepodarilo zachrániť, lekár musel konštatovať smrť,“ povedala hovorkyňa záchranárov Alena Krčová. Presnú príčinu smrti určí pitva, preto sa prípadom zaoberá aj polícia.

Prezident Slovenského Červeného kríža lekár Viliam Dobiáš hovorí, že zasiahnutie bleskom, keď výboj prejde telom človeka, sa nedá prežiť. Ak však blesk udrie blízko človeka, šanca na prežitie existuje. „Ak ide o priamy zásah, blesk človeka spáli, pretože ľudské telo je veľmi vodivé a obsahuje viac ako 60 percent vody,“ objasňuje lekár. Po priamom zásahu sa z tela dymí a cítiť zápach spáleného mäsa. Dobiáš dodáva, že už niet pomoci…

Čo je to blesk?

Blesk je elektrostatický výboj, vzniká počas búrky. Len každý až štvrtý udiera do zeme. Najčastejšie sa stretávame s tzv. čiarovými bleskami, ktoré sprevádza emisia svetla. Zvukovým efektom blesku je hrom. Výboj zohrieva okolitý vzduch na vysokú teplotu, ten sa rýchlo rozpína a pripomína výbuch. Keď sa blesk skončí, teplota sa prudko zníži, vzduch sa stiahne, čo spôsobuje otrasy a zvukový efekt.

Často však nejde o priamy zásah. Blesk udrie v nejakej vzdialenosti od človeka. „Pri blesku sa vyvinie obrovská teplota, až okolo milión stupňov. Zohreje zem a vzduch, ten sa teplom rozpína. Takže nech je človek aj povedzme 50 metrov ďaleko, povalí ho tlaková vlna,“ pokračuje lekár.

Búrky nie sú v tomto ročnom období výnimočné. Klimatológ Pavol Faško vysvetľuje, že človek sa má mať na pozore, už keď uvidí oblaky – kumulusy. "To sú také, ktoré dosahujú väčší vertikálny rozmer ako je plocha ich základne. Keď sú väčšie, základňa zostáva tmavá a horná časť bledá. Vyskytujú sa skôr izolovane v priestore.

Podľa neho treba sledovať, čo sa v priebehu dňa na oblohe deje. „Všímajte si aj časový rozdiel medzi bleskom a zahrmením, ak je to najviac 15 sekúnd, zrejme sa nachádzate v rizikovom priestore, kde vás môže zasiahnuť blesk,“ dodáva klimatológ. Hovorí, že do konca tohto týždňa hrozia búrky. „V budúcom ich už možno bude menej, ale v niektorých oblastiach to riziko stále pretrvá,“ upozorňuje Faško.

Chyby, ktoré urobil František z Nitry, považuje za nešťastné. „Treba stále zdôrazňovať, že pod stromom úkryt pred búrkou nikdy hľadať netreba,“ dvíha varovný prst klimatológ. Za pravdu mu dáva aj Miroslav Holec, ktorý učí ľudí prežiť v prírode. Je názoru, že treba predvídať a nechať turistiku radšej na iný deň. „Keď sa búrke nevyhnem, hľadám ideálne miesta. Napríklad otvorené planiny, kde si môžem vybudovať nejaký prístrešok. Určite nie pod stromami, skalnými prevismi, výklenkami, lebo to sú vodítka pre blesky,“ hovorí Holec.

Ak sa turista nachádza na kopci, kde je lúka obklopená stromami a skalami, má podľa neho zostať na lúke, vypnúť mobil a zbaviť sa všetkého kovového. Mobil treba izolovať. „Teda uložiť na miesto, ktoré aj keď zasiahne blesk, je izolované odo mňa. Vrecko nohavíc nie je ideálne miesto. Ak je však v zadnom vrecku ruksaku, je to v poriadku, lebo blesk zasiahne ruksak, ktorý je od tela izolovaný,“ dodáva Holec s tým, že lepšie je zmoknúť, ale vyviaznuť so zdravou kožou. Hovorí, že úplne ideálne je rýchlo si vykopať jamu, prikryť ju lístím, pod ktoré si turista ľahne. Varuje však pred prístreškom típí v tvare trojuholníka, pretože čokoľvek, čo má výčnelok, priťahuje blesk.

Obete blesku

  • V júli 2001 zasiahol blesk pri Nitre až troch ľudí, ktorí sa prišli vykúpať na štrkovisku. Dvaja mladí chlapci (16 a 18) zomreli.
  • Jeden z najsmutnejších prípadov sa stal v roku 2008 rodine z Kysuckého Lieskovca, ktorá sa vybrala na turistiku na Súľovský hrad. Rodina s dvoma deťmi, synom Matejom, ktorý mal vtedy 9 rokov a jeho dvojročným bratom, sa skryla vo výklenku hradu. Tam matku so synčekom zasiahol blesk, obaja zomreli. Otec rodiny zostal v bezvedomí a Matej utekal celou cestou nazad do dediny pre pomoc. Záchranárov priviedol až k miestu tragédie.
  • V roku 2010 blesk zabíjal na bratislavskom kúpalisku, keď sa niektorí návštevníci nerozumne skryli pod stromy. Udrel do miesta, kde stáli muž a žena v stredných rokoch. Žena neskôr v nemocnici zomrela.
  • V júli 2015 udrel blesk v obci Kluknava v okrese Gelnica v mieste, kde sa konala pri pútnickom kostolíku svätá omša. Zasiahol miesto, kde stáli pod stromom ľudia a modlili sa. Zomrela 39-ročná žena, ale ďalších desať bolo zranených, z toho až traja ľudia ťažko.

© Autorské práva vyhradené

91 debata chyba
Viac na túto tému: #búrka #blesk #tragická smrť