Sumy na prezidentskú kampaň Andreja Kisku nesedia s vyúčtovaním

Sumy, ktoré firma prezidenta Andreja Kisku vyplatila za jeho kampaň, nesedia s jeho vyúčtovaním.

24.05.2018 20:24
debata (89)

Vo večernej spravodajskej relácii to uviedla televízia Markíza. Podľa dokumentov, ktoré má k dispozícii, zaplatil prezident za kampaň viac než deklaroval.

Kiska uviedol, že v kampani v prvom a druhom kole minul približne 251-tisíc eur. Faktúry, ktoré má televízia k dispozícii, sú spolu na vyše 268-tisíc eur, čo predstavuje rozdiel približne 17-tisíc eur. To by znamenalo prekročenie povoleného finančného limitu.

Vo faktúrach sú aj dve za prieskum verejnej mienky, ktoré podľa prezidentskej kancelárie nemuseli byť započítané. V takom prípade by náklady na kampaň boli 259-tisíc eur, teda rozdiel oproti deklarovanej sume by bol približne 8-tisíc eur.

Prezidentská kancelária uviedla, že hľadá potrebné doklady v archíve spoločnosti KTAG a situáciu bude komentovať podrobnejšie, ak ich nájde. Ministerstvo financií (MF) v roku 2014 podľa hovorcu prezidenta Romana Krpelana kontrolovalo kampane všetkých prezidentských kandidátov a skonštatovalo, že Andrej Kiska neporušil zákon.

Podľa rezortu MF jednotlivé faktúry kontrolovať nemohlo, pretože ich nemá. "Jednotliví kandidáti na prezidenta nemajú zo zákona povinnosť posielať MF faktúry súvisiace s výdavkami na propagáciu v prezidentskej kampani, uviedlo pre TV Markíza ministerstvo.

89 debata chyba
Viac na túto tému: #firma KTAG #Kiskovo financovanie prezidentskej kampane