Kiskova kauza sa zasekla na katastri

Kauza pozemkov vo Veľkom Slavkove, o ktoré sa s prezidentom Andrejom Kiskom súdi popradský zubár Ján Franc, stojí pre chýbajúce originály listín.

25.05.2018 11:15 , aktualizované: 15:30
debata (40)

Súd v Poprade sa snaží dostať k dokumentom z roku 1999, ktoré by dokazovali, že vlastníkom bol Franc. Na katastri v Poprade je len zbierka listín. Spisové vklady z daného obdobia sa nachádzajú v istej budove v Liptovskom Mikuláši. Pred týždňom to na súde ako svedkyňa potvrdila zamestnankyňa katastra.

Existuje podozrenie, že určitá skupina ľudí drží dokumenty a môže sa dostať k nehnuteľnostiam. Práve podobným štýlom prišiel o pozemok aj Franc, keď skupina ľudí, ktorá sa pohybovala okolo firmy spravujúcej bývalé štátne majetky, najprv mala dať v roku 1996 nakresliť nový geometrický plán na Francov pozemok, potom ho v roku 1999 po rýchlom vydržaní za pár dní prepísali na bieleho koňa a o šesť dní hneď na Kisku. Franc sa o tom dozvedel až v roku 2015. Polícia vyšetruje prípad ako podvod. Prevody sa uskutočnili cez ľudí, ktorí v tom čase robili práve pre Kisku a samotný Kiska aj priamo kupoval ďalšie pozemky cez danú firmu spravujúcu bývalé štátne majetky.

Napriek tomu, že viacero podozrení v škandále vedie práve ku Kiskovi, ten tvrdí, že zlyhal štát a poukázal na chýbajúce listiny. Predloženie listín na súde pritom požadovala advokátka Franca, nie zástupca Kisku. Podobne ako Kiska sa včera ku kauze pozemkov, o ktoré Franc mohol prísť zjavne podvodom, postavila aj predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová. „Nikto nezaručí, že sa napríklad listy vlastníctva nestratia nadobro alebo nebudú menené. Vidíme, že pre chýbajúce dokumenty má na súde problémy aj prezident republiky,“ povedala. Poukázala teda, že problém má aj Kiska. Faktom však je, že práve pre chýbajúce listiny môže pozemok zostať Kiskovi aj keď za svoje dedičstvo ho považuje Franc.

Remišová zároveň vyzvala, aby pre chýbajúce listiny odstúpil predseda SNS Andrej Danko. Zdôvodnila to tým, že dokumenty sa nachádzajú v sklade v Liptovskom Mikuláši v areáli, ktorý prenajal vraj na sto rokov v roku 2008 nominant Slovenskej národnej strany Patrik Hensel, vtedajší šéf Geodetického a kartografického ústavu. V sklade je podľa jej slov obrovské množstvo úradných dokumentov z katastra, ale majiteľ budovy štátny majetok údajne zadržiava a odmieta úradníkov pustiť dovnútra. Kauzu Remišová spojila s ľuďmi z emisného škandálu, ktorému čelila práve SNS.

„Zúfalé činy pani Remišovej nebude predseda parlamentu komentovať,“ odkázal Dankov hovorca Tomáš Kostelník.

Súd v spore o pozemok pri Veľkom Slavkove prebieha vo veci určenia vlastníka pozemkov, nepojednáva teda o ich vrátení. Ide o civilné konanie, keďže polícia na návrh Franca najprv nekonala. Trestné stíhanie vo veci podvodu sa začalo až po medializácii a celý prípad vyšetruje Národná kriminálna agentúra. Tá vyšetruje aj ďalšie kauzy, ktoré súvisia s Kiskom, ako sú daňové podvody Kiskovej firmy KTAG, podozrenie z presiahnutia limitu na prezidentskú kampaň Kisku a tiež podozrenia z porušenia daňového tajomstva a vyzradenia údajov o KTAG.

Agentúrnu správu sme nahradili článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #Andrej Danko #Veronika Remišová