Pellegrini ohlásil masívne investície do slovenských nemocníc

Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer) ohlásil doteraz najmasívnejšiu obnovu v slovenských nemocniciach.

25.05.2018 12:57 , aktualizované: 13:21
Pellegrini, Kálavská Foto: ,
Na snímke vľavo premiér SR Peter Pellegrini a vpravo ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská počas tlačovej konferencie po pracovnej návšteve rezortu Ministerstva zdravotníctva SR 25. mája 2018 v Bratislave.
debata (15)

V najbližších mesiacoch by mali byť do ich technického vybavenia a priestorových podmienok nasmerované značné finančné prostriedky. Premiér to oznámil v piatok po návšteve na ministerstve zdravotníctva. S ministerkou Andreou Kalavskou (nominantka Smeru) sa dohodol aj na dostavbe nemocnice Rázsochy v Bratislave, ktoré by ako najmodernejšia slovenská nemocnica mala začať slúžiť v roku 2022.

Zdravotníctvo čaká v najbližšom masívna obnova a investície. Uviedol to po stretnutí s ministerkou zdravotníctva Andreou Kalavskou premiér Peter Pellegrini. „Je to jeden z najzložitejších rezortov a nezávidím pani ministerke, že stojí na jeho čele, pretože zdravotníctvo sa dotýka každého z nás,“ povedal.

Podľa predsedu vlády nastáva čas, kedy sa o zdravotníctve bude hovoriť viac pozitívnych vecí. „Chcem ohlásiť, že v najbližších mesiacoch budeme svedkami najmasívnejšej obnovy najšpičkovejších prístrojových zariadení v nemocniciach, budeme svedkami najmasívnejších rekonštrukcií našich nemocníc a zdravotníckych zariadení v histórii Slovenska,“ avizoval premiér.

Predseda vlády ocenil zavedenie centrálneho obstarávania zdravotníckych prístrojov. „Ministerstvo nakúpilo v ostatnom čase podľa informácií, ktoré som od pani ministerky dostal, 15 najmodernejších CT prístrojov. Len úspora z tohto obstarávania predstavuje sumu 13 miliónov eur a už sa inštalujú v našich štátnych nemocniciach a organizáciách, ktoré spadajú pod ministerstvo zdravotníctva,“ konštatoval.

Každý hospitalizovaný pacient obdrží základný hygienický balíček

Dôležitým krokom je podľa predsedu vlády aj to, že sa podarilo obstarať 16 kusov lineárnych urýchľovačov. „Tu opäť z pôvodne odhadovanej ceny 100 miliónov eur sa javí, že dopadne obstarávanie tak, že ušetríme 30 miliónov eur,“ poznamenal.

Pellegrini informoval, že po pilotom projekte v Rooseveltovej nemocnici bude do niekoľkých mesiacov na Slovensku platiť, že každý jeden pacient, ktorý bude hospitalizovaný obdrží základný hygienický balíček. „Som rád, že sa naozaj definitívne v najbližších mesiacoch skončí éra nosenia určitých vecí do nemocníc (hygienické potreby – pozn. redakcie), keď máte byť hospitalizovaný,“ uviedol. Ministerstvo bude v najbližších mesiacoch distribuovať viac ako milión hygienických balíčkov. Predseda vlády ubezpečil, že nepôjde o jednorazový krok, ale bude sa to robiť stále.

Prioritou ministerky bude podľa premiéra dostavba nemocnice na Rázsochách. „Chcem všetkým na rovinu povedať, že je záujmom Slovenskej republiky mať v hlavnom meste jednu špičkovú, perfektne vybavenú nemocnicu. Odmietam akékoľvek dohady, že štát je pomalý len kvôli tomu, aby umožnil súkromnému investorovi postaviť nemocnicu skôr. Štát v hlavnom meste nemôže byť odkázaný na súkromnú nemocnicu. Tá môže byť doplnkom a môže súperiť so štátnou nemocnicou. My musíme ukázať, že vieme postaviť takú istú kvalitnú nemocnicu,“ povedal Pellegrini.

Šéf kabinetu chce spolu s ministerkou a ministrom financií diskutovať aj o úprave miezd pre sestry. „Ony už dnes sú napojené na mzdový automat, ktorý ak sa zvyšuje minimálna mzda, tak sa im automaticky zvyšuje ich plat. Ale to sa zdá, že ešte nie je úplne postačujúce. Budeme sa snažiť pre rok 2019 vyjednať vyššie mzdy,“ dodal.

Taktiež budeme musieť byť pripravení na riadenú migráciu. „Pravdepodobne aj v našich nemocničných zariadeniach, ak nebude dostatok slovenských zdravotných sestier, budú prichádzať sestry z iných krajín. Chcem deklarovať a všetkých uistiť, že pôjde len o zdravotné sestry, ktoré budú mať primerané vzdelanie, kvalifikáciu,“ povedal premiér.

„Ak nemeckému alebo rakúskemu pacientovi nevadí sestra zo Slovenskej republiky, tak pravdepodobne ani slovenskému pacientovi nebude vadiť sestrička z Bulharska, ktorá sa presťahuje zo svojej krajiny a príde k nám,“ uzavrel Pellegrini.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pellegrini #Andrea Kalavská #obnova slovenských nemocníc