OĽaNO pri penzijnom strope kľučkuje

Čím dlhšie beží diskusia o zastropovaní penzijného veku, tým menej je jasné, či návrh ústavného zákona, s ktorým mienia prísť poslanci vládneho Smeru na júnovú schôdzu parlamentu, nájde dostatočnú podporu u koalície aj opozície. Svoje "nie" už stropu povedal koaličný Most-Híd, z opozície rovnaký postoj zaujala SaS. Ústretová k zavedeniu stropu zostáva Sme rodina a čoraz nečitateľnejší je postoj OĽaNO.

27.05.2018 13:58 , aktualizované: 19:50
debata (100)

Líder Obyčajných Igor Matovič stále ostrejšie vyhlasuje, že sa nemieni zúčastniť „hry Smeru a SNS“, ktorých šéfovia Robert Fico a Andrej Danko sa podľa neho predbiehajú v tom, kto dôchodkový strop ešte viac zníži. Sám však pre ženy navrhuje väčšie vekové úľavy ako oni. „Naša podmienka je – za každé dieťa o rok skôr do dôchodku,“ zopakoval Matovič aj v debate v RTVS s tým, že dieťa by muselo skončiť prinajmenšom učňovku, no v odôvodnených prípadoch – napríklad ak sa žena starala o postihnuté dieťa, ak sa oň staral muž a podobne – by pripustil výnimky.

Nový zákon, ktorý aktuálne počíta so stropom 64 rokov pre mužov, má byť účinný už na budúci rok. Ak by preto Matovič so svojím návrhom uspel, niektoré viacdetné ženy by vekový strop dosiahli už počas neho. Matovič navyše opakovane obvinil Smer, že práve za jeho vlád od roku 2006 sa viacdetným ženám penzijný vek predĺžil o mnoho rokov. Princíp postupného, no pomerne radikálneho dobehu penzijného veku žien, bez ohľadu na počet detí, však zaviedla Dzurindova pravicová vláda za ministra Ľudovíta Kaníka, v rámci veľkej penzijnej reformy prijatej v roku 2003. Jednofarebný Ficov kabinet, lenže aj so súhlasom opozície, schválil iba od vlaňajška funkčný „automat“ ďalšieho rastu veku každoročne o istý počet dní, v súlade s predlžujúcim sa vekom dožitia.

Poslanec Smeru a člen sociálneho výboru Erik Tomáš preto Matovičovu kritiku označil za „neuveriteľne populistickú“. V priebehu relácie sa s predsedom OĽaNO dokonca pohádal, označil ho za daňového podvodníka, za čo ho Matovič sľúbil žalovať. Na otázku, či Smeru neprekáža, že sa pri schvaľovaní zákona musí spoliehať aj na podporu OĽaNO, však Tomáš odpovedal, že v tejto veci by sa „spojili aj s čertom“. „Ľudia majú právo na férové strávenie jesene svojho života,“ zdôraznil Tomáš v RTVS.

Uvažovať o penzijnom strope „odborne, nie politicky“, žiadal v diskusii ekonomický expert Mostu-Híd a štátny tajomník rezortu práce Ivan Švejna. „Dôchodkový systém nie je perpetuum mobile a už teraz je v hlbokej kríze,“ varoval pred rizikami, ktoré prináša starnutie obyvateľstva. Poznamenal, že zavedenie stropu nebolo v programovom vyhlásení vlády a doteraz nevidel žiadne prepočty, aký dosah by malo zníženie penzijného veku o ďalší rok, keďže Smer ho pôvodne u mužov navrhoval na úrovni 65 rokov, no po nátlaku SNS ho znížil na 64 rokov. Švejna vysvetlil, že súčasný „automat“ zvyšovania veku aj v budúcich rokoch zabezpečí, že občan v priemere prežije na dôchodku 19 rokov. Mrzí ho preto, že diskusia o strope sa vedie v rovine „kto bude robiť až do smrti“?

Agentúrnu správu sme nahradili autorským textom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

100 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodkový strop