Saková stále nemá policajného šéfa

Ešte minulý týždeň sa zdalo, že meno nového policajného prezidenta je isté. Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer) však svoju nomináciu dosiaľ neoznámila. Najhorúcejší kandidát - policajný pridelenec v Chorvátsku Marian Slobodník - mal údajne naraziť na nesúhlas premiéra Petra Pellegriniho (Smer). Saková tvrdí, že náhradu za odchádzajúceho Tibora Gašpara predstaví tento týždeň.

28.05.2018 09:26 , aktualizované: 17:29
Marian Slobodník Foto: ,
Marián Slobodník.
debata (113)

Ministerka pôvodne sľubovala tlačovú konferenciu na začiatku týždňa. Plánovala sa na nej rozlúčiť s Gašparom a predstaviť jeho nástupcu. Kandidátov mala viacero, najčastejšie sa spomínalo meno policajného pridelenca v chorvátskom Záhrebe Mariana Slobodníka, ktorý predtým pôsobil ako krajský riaditeľ Policajného zboru v Banskej Bystrici.

Slobodník Pravde minulý týždeň priznal, že ponuku viesť políciu dostal, tvrdil tiež, že ešte nič nie je rozhodnuté. Jeho nomináciu mal podľa denníka Plus 1 deň stopnúť premiér. Problémom má byť fakt, že Slobodníkov zať od júna 2013 do decembra 2015 podnikal s Ladislavom Bašternákom, ktorého vyšetruje Úrad špeciálnej prokuratúry pre podozrenie z daňových trestných činov. Slobodník sa nášmu denníku v pondelok vyjadriť odmietol.

Nereagoval ani rezort vnútra. Ten len potvrdil, že ministerka nového prezidenta uvedie v najbližších dňoch. Pellegriniho stopku pre Slobodníka rovnako nekomentoval Úrad vlády. „Predseda vlády Peter Pellegrini sa ku kritériám, ktoré má spĺňať prezident Policajného zboru, vyjadril a informoval o nich aj ministerku vnútra Denisu Sakovú. Zároveň verejne nebude hodnotiť či komentovať jednotlivých uchádzačov o tento post,“ uviedla hovorkyňa predsedu vlády Beatrice Szabóová.

Premiér minulý piatok povedal, že s ministerkou sa bude o Slobodníkovi rozprávať, a až potom bude verejne prezentovať svoj názor na vhodnosť tejto nominácie. Medzi kandidátmi na najvyšší post v polícii sa objavil aj Miroslav Litva, ktorý v roku 2014 skončil po 24 rokoch vo funkcii predsedu odborového zväzu polície. Neodpovedal, či sa chystá funkciu prijať. „Je to stále otvorené. Pýtate sa predčasne. Ministerka má ešte stále priestor a adeptov má viac,“ priblížil pre Pravdu Litva v pondelok s tým, že sa o tejto otázke rozhodne v stredu.

Nominácia nového policajného prezidenta nebola predmetom pondelňajšieho rokovania koaličnej rady. „Na koaličnej rade sme neriešili mená, čakáme na to, aby ministerka vnútra so svojou kompetenciou uzavrela svoj proces. Ja som ešte nezachytil návrh ministerky vnútra. Je to kompetencia ministerstva vnútra, nie je to predmet politickej debaty,“ pripomenul predseda národniarov a šéf parlamentu Andrej Danko.

Súčasný prezident polície Tibor Gašpar vo funkcii skončí tento štvrtok.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

113 debata chyba
Viac na túto tému: #policajný prezident #Peter Pellegrini #Ladislav Bašternák #Denisa Saková #Marian Slobodník