Gál pre zmenu voľby ústavných sudcov požaduje zmenu ústavy

Na voľbu ústavných sudcov by mala byť podľa nového zákona potrebná nadpolovičná väčšina prítomných poslancov, informoval minister spravodlivosti Gábor Gál z Mosta-Híd, ktorý požaduje zmenu ústavy.

28.05.2018 10:48 , aktualizované: 13:40
debata (5)

Preto budú na zmenu spôsobu voľby potrebné aj hlasy opozície, povedal minister.

Podľa návrhu zákona by mali mať kandidáti najmenej 45 rokov namiesto doterajších 40. Po novom by mal každý, kto navrhuje kandidáta na ústavného sudcu pripojiť motivačný list kandidáta. Po novom všeobecným sudcom automaticky zanikne funkcia k 31. decembru toho kalendárneho roka, v ktorom dosiahne 68 rokov. Teraz sudcov, ktorí tento vek dosiahli, musela navrhnúť Súdna rada SR na odvolanie a prezident ich musel odvolať.

Minister spravodlivosti taktiež avizoval, že proces voľby by mal po novom byť otvorenejší. Na voľbe by sa mal aktívnejšie zúčastňovať aj prezident Slovenskej republiky, ktorý bude môcť klásť otázky. Otázky bude môcť pokladať aj verejnosť prostredníctvom právneho výboru.

Minister pripustil, že dohoda v koalícii sa nerodila ľahko a rýchlo. Osobne by si vedel predstaviť aj „šikovnejší materiál“, na taký vôľa nebola. Ide podľa neho o živý návrh, ktorý sa ešte môže zmeniť. Na rokovanie vlády ho chce posunúť v júli alebo auguste, v septembri do Národnej rady SR. Účinnosť plánuje 1. alebo 15. novembra, aby parlament stihol voľby kandidátov, ktorí majú dosluhujúcich ústavných sudcov nahradiť v polovici februára.

Uznávaná osobnosť

Kandidát by mal byť podľa Gábora Gála „všeobecne uznávanou osobnosťou,“ ktorá má 15 rokov právnej praxe a dostatočnú publikačnú alebo prednáškovú činnosť. Okrem toho budú musieť ovládať svetový cudzí jazyk a mať justičnú skúšku – buď prokurátorskú, notársku či advokátsku.

Podľa nových pravidiel by sa ústavnými sudcami mohli stať napríklad aj Robert Fico, či Lucia Žitňanská, odpovedal minister spravodlivosti na otázku novinárov s tým, že tento variant nevylučuje.

Odborníci minulý týždeň navrhli, aby kandidát na ústavného sudcu musel získať v prvom kole 90 hlasov, ak nezískal, v opakovanej voľbe by mu stačilo 76. Gál sa obáva, či by toto nebol čistý formalizmus, myslí si, že v súčasnom parlamente sa iba ťažko dá rátať s tým, že niekto z kandidátov by vedel získať 90 hlasov. Myslí si, že bude ťažké nájsť aj 76 hlasov. 38 osobností v otvorenom liste kritizovalo aj vek, podľa nich požiadavka mať 45 rokov odradí mladých progresívnych právnikov. Pokiaľ ide o formuláciu, aby bol kandidát „všeobecne uznávanou osobnosťou v oblasti práva,“ tá sa podľa Gála dostane do ústavy. Je však aj taká možnosť, že v zákone bližšie definujú, čo to presne znamená. To je však ešte otvorené.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Gábor Gál #Ústavý súd #novela ústavy