Poslanci rokovali o zákaze interrupcií, Jarjabek navrhol čisto ženské referendum

Schôdza Národnej rady SR, ktorá bola v poradí tridsiata prvá, sa skončila po 12 dňoch rokovania. Diskusia o interrupciách by nemusela prebiehať na pôde Národnej rady SR, ale mohla by sa vyriešiť napríklad referendom. V pléne to navrhol poslanec Smeru Dušan Jarjabek s tým, že na takomto hlasovaní by sa zúčastnili len ženy.

29.05.2018 09:26 , aktualizované: 15:48
debata

Koaličnému poslancovi totiž prekáža, že predstavitelia ĽSNS, ktorí presadzujú sprísnenie interrupcií, vstupujú do svedomia žien. „S veľkou nevôľou sa pozerám na to, ako pripravujú zákon pre ženy, hoci sa týka aj mužov. Preto vás prosím, prestaňte predstierať niektorí muži pôrodné bolesti. A hovorím to s veľkou láskou k nám mužom,“ odkázal Jarjabek poslancom ĽSNS.

Koaličný poslanec sa zapojil do debaty cez faktickú poznámku. V samotnej rozprave vystúpili takmer výlučne poslanci ĽSNS. Debata sa začala ešte v pondelok (28.5.) dopoludnia, pričom aktuálna schôdza sa mala skončiť v utorok o 11. hodine hlasovaním o prerokovaných bodoch. Rozprava o interrupciách sa však dovtedy neskončila, hlasovanie o návrhu ĽSNS sa presunulo na jún.

Rajtár: Na hlasovaní sa nezúčastníme, alebo sa zdržíme

„My sa na hlasovaní o interrupciách nezúčastníme, alebo sa zdržíme,“ povedal Jozef Rajtár zo strany Sloboda a solidarita. Zdôraznil, že aj SaS je za to, aby bolo interrupcií na Slovensku čo najmenej, ideálne žiadne, avšak nemyslí si, že zákaz je cestou. Podľa neho treba podporovať iné snahy, aby žena mala nejakú alternatívu, napríklad adopciu.

Kollár: Žena má právo rozhodnúť sa

Poslanec za hnutie Sme rodina Boris Kollár povedal, že podľa neho má žena právo sa rozhodnúť o umelom prerušení tehotenstva.

„Momentálna právna úprava je dostatočná,“ povedal a dodal, že polovica klubu Sme rodina sa nepridá a nezahlasuje za tento zákon. „Máme za to, že žena má právo sa rozhodnúť sama,“ vyhlásil. Poslanec Milan Krajniak vyjadril opačný názor a návrh podporí.

Fico: Viedlo by to k vytvoreniu čierneho trhu

Za návrh novely zákona poslanec za Smer Robert Fico nezahlasuje. Svoj názor vyjadril na sociálnej sieti s tým, že návrh nemá oporu v Ústave SR a je úplne stotožnený so súčasnou právnou úpravou.

„Rešpektujem aj opačný názor na umelé prerušenie tehotenstva, ako aj hĺbku morálnej a etickej diskusie, ale tieto nemajú oporu v Ústave SR,“ napísal. Pripomenul, že na Slovensku sme svedkami významného poklesu prípadov umelého prerušenia tehotenstva.

„Prijatie opozičného návrhu by viedlo k vytvoreniu čierneho trhu na Slovensku so značnými zdravotnými rizikami pre ženy podstupujúcimi zákrok. Alebo by došlo k tzv. potratovej turistike do zahraničia,“ uviedol. Podľa Fica žena musí mať právo do určitého obdobia vývoja plodu, ak tehotenstvo nepresahuje 12 týždňov, sama sa rozhodnúť, či pristúpi k prerušeniu tehotenstva.

„Rovnako súhlasím, že by sme mali právne dôslednejšie zakotviť informovanie ženy o rizikách spojených s umelým prerušením tehotenstva, o zodpovednosti spojenej s plánovaným rodičovstvom, ako aj nové pravidlá pre preplácanie týchto zákrokov zo zdravotnej poisťovne,“ priblížil.

Kotlebovci kritizovali neúčasť výraznej väčšiny poslancov ďalších strán na rokovaní. Pritom ani poslanci ĽSNS nezvyknú v pléne sedávať pri každom návrhu všetci.

Kotlebovci chcú zrušiť možnosť vykonávať interrupcie do 12 týždňov tehotenstva len na základe žiadosti ženy. Interrupcie by mali byť možné len v troch odôvodnených prípadoch. V prípade ohrozenia života ženy a ak žena dá na interrupciu súhlas, ak žena otehotnela v dôsledku trestného činu, napríklad po znásilnení, tehotenstvo nepresahuje 12 týždňov a interrupcii nebránia zdravotné problémy ženy a ak žena o to sama požiada. Tretím prípadom je výnimka, keď ide o genetický chybný vývoj plodu a tehotenstvo nepresahuje 24 týždňov.

debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #rokovanie parlamentu #interupcie