Advokátka Čaputová bude kandidovať na prezidentku

Advokátka, dlhoročná občianska aktivistka a v súčasnosti podpredsedníčka mimoparlamentného hnutia Progresívne Slovensko Zuzana Čaputová sa zapojí do boja o Prezidentský palác v budúcoročných prezidentských voľbách.

29.05.2018 10:21 , aktualizované: 11:22
Zuzana Čaputová Foto: ,
Zuzana Čaputová.
debata (52)

Oznámila to na utorkovej tlačovej konferencii v Bratislave. Slovensku podľa nej treba vrátiť férovosť, slušnosť a vytvoriť podmienky na dôstojný život.

„Zuzana Čaputová – kandidátka na prezidentku SR. Celý život bojovala za práva bežných ľudí. Či už pri zastavení pezinskej skládky, alebo pri zrušení Mečiarových amnestií. Postavila sa proti silnému politickému tlaku Smeru aj proti Mariánovi Kočnerovi a vyhrala,“ napísalo hnutie Progresívne Slovensko na svojej stránke na sociálnej sieti Facebook.

„Slovensko na poste hlavy štátu potrebuje pokojnú silu schopnú spájať, ktorá má dôveru v to, že zmena je možná. Ja túto skúsenosť mám, a preto som sa rozhodla kandidovať,“ vyhlásila Čaputová, ktorá je známa aj vďaka jej boju za zastavenie pezinskej skládky či za zrušenie Mečiarových amnestií. Dlhé roky spolupracovala s občianskym združením Via Iuris. „Moja doterajšia profesijná stopa sa týka tém práva a spravodlivosti, na to by som dávala silný akcent. Zároveň mojou ďalšou srdcovou témou je oblasť životného prostredia a ďalej sú to rôzne zabudnuté skupiny obyvateľov. Myslím tým najmä starších ľudí,“ podotkla kandidátka.

Čisto mužské zastúpenie v najvyšších pozíciách verejnej moci je podľa jej slov vhodné kompenzovať ženským prvkom, ktorý môže byť upokojujúci a smerujúci viac k vyjednávaniu než vyhroteniu sporov. „Ženy majú svoje miesto vo verejnom živote, a preto som sa rozhodla tento pokus podstúpiť. Ako to dopadne, to ukážu až voľby,“ skonštatovala Čaputová.

Podpredseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka uviedol, že hnutie ju plne podporuje a vynaloží všetky sily na to, aby bola zvolená za prezidentku. „Zber podpisov spúšťame už tento týždeň. Z nášho pohľadu je Zuzana kandidátkou, ktorej životný príbeh, osobnosť, morálne aj odborné kvality sú presne tým, čo Slovensko dnes potrebuje v úrade prezidenta,“ povedal. Čaputová už komunikovala o možnej podpore so stranou Spolu-občianska demokracia. Rokovať bude aj s ďalšími stranami okrem Kotlebovej ĽSNS, Smeru-SD a SNS. K utorku má už zriadený aj transparentný účet.

Prezidentské voľby budú na jar 2019. Súčasný prezident Andrej Kiska sa už o najvyšší post v štáte uchádzať nebude. Záujemcovia o palác môžu kandidovať, ak splnia zákonné podmienky. Za prezidenta možno podľa zákona zvoliť každého občana SR s trvalým pobytom na Slovensku, ktorý má v deň voľby aspoň 40 rokov. Kandidátov navrhuje najmenej 15 poslancov Národnej rady SR alebo občania, a to na základe petície podpísanej najmenej 15.000 občanmi.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby 2019 #Zuzana Čaputová