Milióny pre Kramáre

Milióny eur natečú do štátnej nemocnice, ktorá by sa mala podľa pôvodných plánov zatvoriť. Celkovo Univerzitná nemocnica v Bratislave, ktorá je najväčšia na Slovensku, získa 30 miliónov eur, najviac z nich dostanú Kramáre. O rekordnej investícii informovali premiér Peter Pellegrini (Smer) a ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nom. Smeru).

29.05.2018 10:32 , aktualizované: 18:29
debata (18)

„Za posledných 20 rokov sa do nemocnice na Kramároch takmer vôbec neinvestovalo. Preto som veľmi rád, že Kramáre v najbližších mesiacoch zažijú veľký investičný boom,“ povedal Pellegrini po prehliadke zariadenia. Podľa jeho slov mal možnosť osobne prejsť stavenisko centrálneho príjmu, ale aj vynovené oddelenie neurochirurgie. Dobré priestory a vybavenie nemocníc sú podľa neho dôležité nielen pre pacientov, ale aj pre personál.

Predchádzajúci šéf zdravotníckeho rezortu Tomáš Drucker (nom. Smeru) vo svojej pôvodnej vízii s Kramármi nepočítal. Po výstavbe novej nemocnice Rázsochy mali prejsť do útlmu. Ministerka Kalavská v utorok uviedla, že zariadenie, ktoré stojí oproti jej úradu, bude fungovať aj naďalej. „Chceme deklarovať, že Kramáre nejdú do žiadneho útlmu, svedčia o tom aj materiálno-technické a stavebné úpravy. Pokiaľ nemocnica Rázsochy nebude stáť, Kramáre budú plne zabezpečovať zdravotnú starostlivosť v rámci Slovenska a svojho regiónu,“ zdôraznila Kalavská.

Po dostavaní Rázsoch budú podľa nej Kramáre zatvorené. Ministerka poznamenala, že okrem neurochirurgie tu bola zrekonštruovaná aj interná aj novorodenecká klinika. Stavebné práce čakajú operačné sály, výmena okien, budujú sa klimatizácie, nový centrálny príjem aj prístupové cesty k nemu.

Profesor Peter Labaš, prednosta chirurgickej kliniky v Starom Meste a bývalý dekan Lekárskej fakulty UK v Bratislave nerozumie, prečo toľko peňazí nasmerovali do nemocnice na Kramároch. „Sú nezrekonštruo­vateľné, ide o železobetónovú konštrukciu, na ktorej je nalepený plášť, to sa nedá zrekonštruovať,“ mieni Labaš. Ak stále platí, že táto nemocnica po čase zanikne, potom vložené peniaze do nej profesor považuje za zbytočnú investíciu. Pripomenul, že rovnako treba zrekonštruovať aj nemocnicu v Starom Meste, v ktorej pôsobí. Je základnou výučbovou bázou lekárskej fakulty pre medikov. Kramáre podľa neho prakticky vôbec neučia, pretože tam na to nemajú vhodné priestory.

Kramárska nemocnica je súčasťou najväčšej nemocnice na Slovensku, Univerzitnej nemocnice v Bratislave, ktorú tvorí päť zariadení. Opravami prejdú aj jej ďalšie nemocnice – v Ružinove aj v Petržalke. Na ich obnovu rezort dá 15 miliónov eur, rovnaká suma je vyčlenená na prístrojové vybavenie. Do nemocníc už boli dodané nové počítače, monitory vitálnych funkcií, tri CT prístroje a inkubátory. Postupne pribudne aj 24 kusov RTG a C ramien, operačné stoly, anestéziologické prístroje, 51 kusov USG prístrojov, operačný mikroskop či angiograf.

Peniaze dostanú nemocnice v Starom Meste a v Podunajských Biskupiciach. Ani tie ministerstvo neplánuje zatvoriť. „Rokujeme teraz o tom, že by sme v Podunajských Biskupiciach urobili lôžka pre dlhodobo chorých, aby sa mal pacient kde doliečovať,“ informovala Kalavská a doplnila, že nemocnica Staré Mesto bude naďalej poskytovať zdravotnú starostlivosť. Kedy by mala byť zrekonštruovaná, ministerka nespresnila.

Z rozpočtu ministerstva zdravotníctva bolo minulý rok vyčlenených 70 miliónov na modernizáciu nehnuteľností nemocníc aj techniky. Peniaze dostali viaceré fakultné nemocnice, banskobystrická 18 miliónov, žilinská 2 milióny, bratislavská UNB 22 miliónov, detská nemocnica v Bratislave 15,5 milióna eur, novozámocká 1,2 milióna eur, prešovská 1 milión eur.

„Aj pre rozpočtový rok 2018 bol schválený balík kapitálových výdavkov zo štátneho rozpočtu pre kapitolu ministerstva zdravotníctva vo výške 70 miliónov eur,“ informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Financie sú podľa nej určené na odstraňovanie havarijných stavov nehnuteľností, nákup finančne náročnej technológie, obnovu a modernizáciu prístrojov.

Premiér Pellegrini podčiarkol, že okrem rekonštrukcií má štát povinnosť zabezpečiť výstavbu novej modernej nemocnice Rázsochy. Hotová by mala byť už v roku 2022. V súčasnosti prebieha výberové konanie na búracie práce. Ide o tridsaťročný skelet, ktorý už novým požiadavkám nevyhovuje.

Prednosta chirurgickej kliniky Labaš veľmi neverí, že Rázsochy, ktoré by mali slúžiť pacientom z celého Slovenska, budú stáť v roku 2022. „To je nereálny termín, rovnako aj počty lôžok. Nová nemocnica pre celú krajinu nemôže mať len 600 lôžok, ale minimálne tisícku. Ešte majú búrať skelet, ktorý tam teraz stojí,“ podčiarkol.

Exminister Tomáš Drucker počítal s tým, že po dostavaní Rázsoch bude nemocnica v Petržalke predovšetkým plniť úlohu spádovej nemocnice, nemocnica Staré Mesto sa postupne pretransformuje na Špecializované centrum pre liečbu nervových a duševných chorôb pre Bratislavu a širšie okolie, ružinovské zariadenie prejde zásadnou rekonštrukciou a zostane pod UNB, nemocnica na Kramároch zanikne a v Podunajských Biskupiciach budú lôžka pre dlhodobo chorých.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #Univerzitná nemocnica Bratislava