Koaličný návrh voľby sudcov Ústavného súdu je podpriemerným riešením, naznačil Kiska

Návrh vládnej koalície na zmenu voľby ústavných sudcov, ktorý predstavil minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) je podpriemerným riešením. Po stretnutí s iniciátormi výzvy za reformu Ústavného súdu SR to v utorok nepriamo opakovane naznačil prezident SR Andrej Kiska. Podľa neho by bolo vhodné, aby poslanci parlamentu využili návrh 38 známych slovenských právnikov, pretože otvára priestor na dobré riešenie.

29.05.2018 17:58
Andrej Kiska Foto: ,
Prezident Andrej Kiska počas prijatia iniciátorov výzvy za reformu Ústavného súdu v Prezidentskom paláci.
debata (21)

Po stretnutí so 17 zástupcami iniciatívy Kiska uviedol, že víta ich vôľu venovať sa zmenám v obsadzovaní Ústavného súdu. Ich návrh predstavený minulý týždeň považuje za dobré riešenie.

„Bolo by vhodné, aby poslanci parlamentu túto vôľu využili a nepremrhali ju podpriemerným riešením. Máme príležitosť dosiahnuť zmenu, ktorá bude poctivá a presvedčivá. A mala by priniesť výsledky, ktoré pomôžu vrátiť dôveru verejnosti v spravodlivosť,“ vyhlásil.

Prezident pripomenul, že Ústavný súd je najvyšším garantom spravodlivosti v systéme slovenského súdnictva, ktorého rozhodnutia vplývajú na životy ľudí. „Je nesmierne dôležité, kto má túto veľkú moc v rukách,“ apeloval v súvislosti s nadchádzajúcou obmenou, počas ktorej bude vyberať deväť z celkovo 13 sudcov Ústavného súdu. „Dve tretiny súdu sa vymenia, a to, koho poslanci navrhnú, bude definovať charakter právneho štátu na Slovensku najbližších 12 rokov,“ upozornil.

Nepostačujúci mechanizmus

„Odborná verejnosť už dlhodobo vníma, že mechanizmus výberu ústavných sudcov nie je postačujúci. Cez tento mechanizmus sa môžu dostať na Ústavný súd sudcovia, ktorí nespĺňajú požiadavky na odbornosť, nezávislosť alebo morálnu integritu,“ uviedol po stretnutí s hlavou štátu v mene zúčastnených právnikov Marián Porvažník z Iniciatívy za lepšiu advokáciu. „Z toho dôvodu sme cítili veľkú potrebu zmeniť tento systém a navrhnúť zmenu tak, aby Ústavný súd bol obsadený ľuďmi, ktorí tieto garancie sú schopní dať,“ uviedol na margo ich návrhu.

Podľa ďalšej spoluautorky Lucie Berdisovej sú predstavitelia iniciatívy v kontakte s ministerstvom spravodlivosti a v krátkom čase by sa mali stretnúť so samotným ministrom. Koaličný návrh robí z jej pohľadu „v niečom krok v pred, ale zároveň robí dva kroky späť“.

Niečo treba aj pochváliť

„Sú tam veci, ktoré sú posunom, v niečom ten návrh treba pochváliť,“ povedala akademička, ktorá ocenila Gálom navrhované zvýšenie kvóra v parlamente potrebného na zvolenie kandidátov na ústavných sudcov na 76 hlasov alebo doplnenie ústavnej definície toho, kto má byť ústavným sudcom. Tieto pozitíva však podľa Berdisovej nestoja za to, ak by prešli ďalšie koalíciou navrhované zmeny ako napríklad zvýšenie vekového limitu pre kandidátov zo 40 na 45 rokov.

„Ja si myslím, že máme na viac, než to, čo predložil pán minister,“ povedal na margo koaličného návrhu člen Súdnej rady SR Pavol Žilinčík. Podľa neho problémom Slovenska nie je vymyslieť inštitúcie a nastaviť systémy, ale dostať na ich čelo najlepších. „Na našom návrhu sa mi páči, že kladie veľký dôraz na morálnu integritu kandidátov,“ prezentoval. Bývalá sudkyňa Ústavného súdu SR Viera Mrázová uviedla, že ústavný sudca musí byť predovšetkým bezúhonný človek a odborník. „Človek, ktorý je vzdelaný nielen v odbore svojom, ale vidí aj ústavno-právne väzby,“ doplnila.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #súdnictvo #Ústavny súd #justícia #Andrej Kiska