Vo Veľkej Mači polícia rekonštruovala vraždu Kuciaka a Kušnírovej

Vo Veľkej Mači prebiehala rekonštrukcia dvojnásobnej vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej z februára 2018.

29.05.2018 18:08 , aktualizované: 20:56
Kuciak, dom, hasiči Foto: ,
Situácia pred domom Jána Kuciaka vo Veľkej Mači.
debata (240)

Na miesto činu v obci na západe Slovenska sa vrátili policajti a vyšetrovatelia, kde prebiehala rozsiahla rekonštrukcia vraždy, informuje portál topky.sk.

Okrem polície a vyšetrovateľov prišli do obce aj otec Jána Kuciaka Jozef, mama Martiny Kušnírovej Zlatica a advokát Kuciakovej rodiny Daniel Lipšic. Rodinu Martiny Kušnírovej zastupuje advokát Roman Kvasnica, ktorý sa vo Veľkej Mači tiež zúčastnil na vyšetrovacom pokuse.

Rekonštrukcia vraždy Jána Kuciaka a Martiny...
Rekonštrukcia vraždy Jána Kuciaka a Martiny...
+5Rekonštrukcia vraždy Jána Kuciaka a Martiny...

„V tejto trestnej veci sa vykonávajú úkony, nebudeme ich špecifikovať a ani sa k nim v súčasnosti vyjadrovať,“ reagovala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová na otázku Pravdy, či vo Veľkej Mači prebieha rekonštrukcia dvojnásobnej vraždy.

To, že vyšetrovatelia pristúpili k tomuto kroku, môže aj nemusí znamenať, že majú páchateľa.

„Nemusia mať vraha, rekonštrukciu môžu vykonávať aj kvôli znalcom, ktorí boli k prípadu prizvaní. Napríklad môžu tam byť nejaké nezrovnalosti, napríklad ako bolo uložené telo, ako boli rozostavené veci a podobne, ale môžu mať aj podozrivú osobu,“ vysvetlil Pravde advokát a bývalý prokurátor Ladislav Kuruc s tým, že podľa jeho informácií polícia ešte čaká na znalecké posudky.

„Polícia uzatvorila ulicu i okolie domu. Vchod do ulice zabezpečili páskami, za ktoré nikoho nepúšťajú," uvádza portál topky.sk. Dvojnásobná vražda sa tu odohrala 21. februára. V jej dôsledku odstúpil z postu predsedu vlády Robert Fico a z postu ministra vnútra Robert Kaliňák (obaja Smer).

Odišla aj Ficova asistentka Mária Trošková a Viliam Jasaň. V polícii odstúpil z postu šéfa protikorupčnej jednotky Róbert Krajmer a padla aj hlava policajného prezidenta Tibora Gašpara. Po celej krajine, ale aj v zahraničí, sa organizovali protesty a spomienkové pochody, pripomenuli Topky.sk.

Na mieste sa overovali okolnosti trestného činu

Rekonštrukcia, ktorá je organizačne aj finančne náročná, sa nerobí pri každom objasňovaní vraždy, ale ak si to vyžaduje vyšetrovanie, priblížil pre TASR docent trestného práva a vysokoškolský pedagóg Peter Kováč. Na mieste sa tak podľa jeho slov overovali okolnosti trestného činu, možný pohyb páchateľa či sa preverujú informácie z výpovedí.

Polícia koncom marca vykonala v lese pri obci Veľká Mača (okr. Galanta) operatívnu akciu. Bola zameraná na zistenie a zaistenie prípadných ďalších dôkazov.

Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vo februári 2018 otriasla slovenskou politickou a spoločenskou scénou. Do ulíc vyšli desaťtisíce ľudí po celej krajine a žiadali výmenu politických špičiek a zmenu v riadení krajiny.

© Autorské práva vyhradené

240 debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #polícia #vražda novinára Jána Kuciaka