Ďalšia zmena v RTVS: Búzu by mal na poste programového riaditeľa vystriedať Ťapák

Tibora Búzu má v Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS) na pozícii programového riaditeľa nahradiť herec Marek Ťapák.

30.05.2018 10:04 , aktualizované: 11:53
debata (17)

Informáciu priniesol Denník N, ktorý pripomenul, že Tibor Búza sa rozhodol odísť z telerozhlasu už začiatkom apríla.

„Marek Ťapák prichádza do RTVS ako skúsený kultúrny a mediálny profesionál s výborným prehľadom o slovenskej a európskej kultúre a s praktickými skúsenosťami z televíznej, filmovej a divadelnej tvorby mnohých druhov a žánrov,“ cituje tlačová správa RTVS generálneho riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka. Podľa Rezníka je doterajší Ťapákov „životný príbeh dostatočnou zárukou toho, že pôvodná slovenská tvorba bude v RTVS aj naďalej absolútnou prioritou“. „Teším sa na prácu v RTVS. Výzvy sú na to, aby sa prekonávali,“ cituje Ťapáka RTVS.

„K rozhodnutiu ukončiť svoje pôsobenie v RTVS som dospel po dlhej dobe. Niekedy je jednoducho dobré vedieť, kedy je čas odísť. Ďakujem za úsilie a prácu mojim kolegom, interným aj externým spolupracovníkom. Verím, že verejnoprávne médiá budú naďalej spĺňať svoju verejnoprávnu službu, ktorou je služba divákom a poslucháčom,“ poznamenal v apríli Búza.

Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník vtedy na adresu Búzovho odchodu uviedol: „Máme spolu mnohoročný priateľský a kolegiálny vzťah. Tento vzťah bol a je veľmi otvorený a priamy. Celé roky sme na mnohé otázky mali spoločný názor a na mnohé odlišný.“

Po nástupe generálneho riaditeľa Jaroslava Rezníka do RTVS sa uskutočnilo viacero personálnych zmien, ktoré si vyslúžili kritiku odbornej aj laickej verejnosti. Medzi najvýraznejšie z nich patrí naprkílad odchod Oľgy Bakovej z pozície šéfky rozhlasového spravodajstva, pozastavenie investigatívnej relácie Reportéri, či nepredĺženie zmlúv štyrom externistom.

Začiatkom mája ľudia v reakcii na personálne zmeny pred budovou rozhlasu demonštrovali za slobodnú RTVS.

Kto je nový programový riaditeľ?

Marek Ťapák (1960, Bratislava) začal svoju divadelnú hereckú kariéru na Novej scéne, kde sa stal v roku 1996 jej umeleckým šéfom, o dva roky neskôr jej riaditeľom a na tomto poste zotrval do roku 2001.

Následne ďalší rok pôsobil ako umelecký šéf Slovenského ľudového umeleckého kolektívu (SĽUK). Od roku 2003 robil agentážne divadlo (divadlo bez stáleho súboru a režiséra, pozn. redakcie), s ktorým pripravil inscenácie Dokonalá svadba, Šiesti v pyžame, Piť alebo byť fit a divadelnú verziu Tanec medzi črepinami.

Priestor v novom markízackom projekte dostal aj...

Najvýznamnejšie divadelné herecké úlohy stvárnil v Donovi Juanovi, alebo Láska ku geometrii, Škoda, že je pobehlica, Mámenie mysle a iné.

Už ako dieťa sa po prvýkrát objavil vo filme Jánošík, neskôr si zahral v snímkach Živý bič, Roztrhla sa hudáčkovi struna, Lúčka, na ktorej spáva vietor, Putovanie do San Jaga. Je známy z televíznych seriálov Povstalecká história, Alžbetin dvor, Štúrovci, filmov Návrat Jána Petru, Kým kohút nezaspieva.

Spolupracoval na televíznych projektoch Záchranári, Horúca krv, Chlapi neplačú. V júni 2012 mal premiéru jeho filmový projekt Tanec medzi črepinami. Bol spoluautorom a režisérom dokumentu o jeho otcovi Martinovi Ťapákovi, ktorý mal premiéru vlani v októbri.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #personálne zmeny #Marek Ťapák