Policajným prezidentom sa stane Milan Lučanský

Novým dočasným policajným prezidentom bude Milan Lučanský, doterajší šéf policajnej inšpekcie.

30.05.2018 14:17 , aktualizované: 15:26
Lučanský, Saková Foto: ,
Na snímke nový prezident Policajného zboru SR Milan Lučanský (vpravo) a ministerka vnútra Denisa Saková počas tlačovej konferencie.
debata (186)

Na tlačovej besede o tom informovala ministerka vnútra Denisa Saková. Premiér Peter Pellegrini ešte v apríli oznámil, že súčasný dlhoročný šéf polície Tibor Gašpar odíde ku koncu mája. Okrem neho odchádza aj viceprezident Ľubomír Ábel. Ako ďalej Saková informovala, viceprezidentkou bude Jana Maškarová, vo vedení polície je prvou ženou. Ďalším viceprezidentom bude Róbert Bozalka.

„Ako sme avizovali, robili sme trošku väčšie zmeny na pôde policajného zboru,“ povedala Saková. Na margo Lučanského zdôraznila, že „keď sa iný báli, on čelil organizovanému zločinu“, pričom vďaka jeho práci je napríklad Mikuláš Černák odsúdený na doživotie. V polícii Lučanský pôsobí od roku 1990, v rokoch 2012 až 2016 pôsobil ako policajný viceprezident. Vo februári tohto roku podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová oznámila, že má k dispozícií listy a nahrávky ako dôkazy na Lučanského, ktorý údajne nezákonným spôsobom nadobudol apartmán na Floride a podieľal sa na vydieraní podnikateľov z okolia Žiliny. (Viac v článku Nicholsonová sa pre prípad Lučanského obracia na GP aj Kaliňáka).

Saková v tejto súvislosti uviedla, že Lučanský prešiel kompletným preverením majetku a pred dvoma mesiacmi dostal bezpečnostnú previerku na úroveň prísne tajné. Lučanský zdôraznil, že nemá čo skrývať a zatajovať. „Myslím, že za mňa hovoria výsledky,“ povedal. Zároveň vysvetľoval aj svoje medializované stretnutie so zosnulým bosom podsvetia Ľudovítom Sátorom. Zdôraznil, že obvinenia na jeho stranu prichádzajú od ľudí, ktorí majú sčasti kriminálnu minulosť. Vo funkcii bude Lučanský do nadobudnutia účinnosti nového zákona o výbere policajného prezidenta a jeho následnom výbere.

Ohľadne budúcnosti Róberta Krajmera a Petra Hraška v polícii sa Milan Lučanský vyjadril, že sa najprv bude musieť oboznámiť s ich výsledkami a potom konať.

Maškarová momentálne pôsobí ako zástupkyňa riaditeľa Národnej protizločineckej jednotky NAKA. V polícii je od roku 1995. Bozalka doteraz pôsobil ako zástupca krajského policajného riaditeľa v Trnave. V polícii je aktívny od roku 1993. Saková od nového vedenia očakáva, že budú pokračovať v dobrých výsledkoch predchádzajúceho vedenia a do niektorých oblastí prinesú „nový vietor“. Zároveň sa poďakovala Gašparovi a Ábelovi za odvedenú prácu. Gašpar skonštatoval, že je presvedčený, že ešte môže prispieť do verejného života a nevylúčil svoje budúce pôsobenie v politike.

186 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo vnútra #policajný prezident #Denisa Saková