DPH na ubytovanie klesne na 10 percent

Ubytovanie bude štát zdaňovať menej. Namiesto 20-percentnej dane z pridanej hodnoty by sadzba mala od januára 2019 klesnúť na desať percent. Oznámil to v stredu predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) s tým, že sa na tom dohodol s ministrom financií Petrom Kažimírom (Smer). Legislatívny proces by sa mal začať v septembri.

30.05.2018 14:57 , aktualizované: 17:02
ubytovanie, mladí,pár Foto:
Daň z pridanej hodnoty na ubytovanie sa výrazne zníži.
debata (5)
Ide o súčasť pripravovaného vládneho balíčka. V rámci neho aj Smer navrhuje zmeny v DPH, a to konkrétne zníženie dane na nulu pri plienkach či výžive pre malé deti. V minulosti Smer znížil DPH aj na základné potraviny, a to na desať percent. Vtedy sa určitý čas sledovalo, či sa to prejavilo aj v cenách. Na koľko teraz štát vyjde pokles DPH a ako sa zaistí, aby z toho profitovali aj spotrebitelia a nielen podnikatelia v cestovnom ruchu, zatiaľ jasné nie je.

Zníženie DPH za ubytovacie služby má ísť ruka v ruke s ďalšou injekciou domácemu cestovnému ruchu, a tú majú poskytnúť rekreačné poukazy. Tie už legislatívne pripravuje ministerstvo dopravy. Rezort uvažuje, že 55 percent z hodnoty poukazu by mal hradiť zamestnávateľ, 45 percent by si platil sám zamestnanec, pričom poskytnutá suma by bola oslobodená od daní a odvodov. Poskytnutie aj využitie rekreačného poukazu by však bolo dobrovoľné, podobne ako pri úľavách na 13. a 14. platy.

Poukazy za 500 eur

Rekreačné poukazy majú mať hodnotu 500 eur. "Do ekonomického kolečka v cestovom ruchu takto dostaneme niekoľko miliónov eur,“ očakáva Danko. Nevylúčil, že v budúcnosti by pre veľké firmy mohli byť rekreačné poukazy súčasťou kolektívnych zmlúv.

Poukazy majú fungovať podobne ako stravné lístky – podieľať by sa nich mali spoločne zamestnávatelia aj zamestnanci, pričom firma zaplatí 275 eur z celkovej sumy 500 eur a zamestnanec si doplatí 225 eur. Nárok na rekreačný poukaz by mal mať zamestnanec, ktorý vo firme odpracoval minimálne dva roky.

Rezort dopravy navrhuje, aby sa poukazom dalo zaplatiť za ubytovanie na území Slovenska, pričom by muselo ísť aspoň o dve noci. Legislatívny návrh počíta s poukazmi v elektronickej podobe, ale v menej rozvinutých regiónoch či v menších zariadeniach, ktoré nedisponujú terminálom, by stačilo vypýtať si od ubytovacieho zariadenia daňový doklad, a ten by zamestnávateľ zaplatil.

"Pesimistické odhady využitia rekreačných poukazov v prvom roku počítajú s 244-tisíc eurami využitými na takéto zvýhodnenie,“ povedal štátny tajomník ministerstva dopravy Peter Ďurček. Od opatrenia si sľubuje aj pomoc pre menej rozvinuté regióny, kde je práve cestovný ruch jediným fungujúcim odvetvím.

Chystané zmeny podnikatelia v cestovnom ruchu vítajú. Prezident Zväzu cestovného ruchu Marek Harbuľák pripomenul, že v turizme na Slovensku podniká niekoľko tisíc živnostníkov, malých a stredných podnikov. Tí však na seba viažu ďalšie služby. Po takmer 20 rokoch boli podľa Harbuľáka požiadavky subjektov v cestovnom ruchu vypočuté.

Hovorkyňa Konfederácie odborových zväzov Martina Nemethová sa v minulosti vyjadrila, že ešte nepoznajú presnú podobu návrhu, ale „filozoficky by takéto opatrenie mohli podporiť". Pozitívny postoj zaujala aj Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR.

Pokiaľ ide o nižšiu DPH pre oblasť cestovného ruchu, hotelieri ju vítajú, no analytici nie sú o benefitoch pre ekonomiku celkom presvedčení. Ubytovanie by pravdepodobne mierne zlacnelo, nemožno však očakávať zníženie cien presne o desať percent. Cenový koeficient by sa však podľa hotelierov znížil a peniaze ušetrené na daniach by mohli investovať do skvalitnenia služieb. Analytici sa však pýtajú, prečo daňovo zvýhodniť práve tento sektor a neznížiť DPH celoplošne. Na druhej strane, nižšiu DPH na ubytovacie a stravovacie služby nemajú v EÚ už len Slovensko, Dánsko a odchádzajúci Briti.

Danko chce podnikové rekreačné chaty

„Často hovorím zahraničným delegáciám, že Slovensko má najväčší počet minerálnych a termálnych prameňov a rozvinuté kúpeľníctvo, napriek tomu, že je finančne poddimenzované,“ povedal. „S veľkou náručou sa otvárame tým, ktorí sem prichádzajú postaviť sklady, haly a montovať motorové vozidlá, ale takú istú veľkú náruč by sme mali mať k ľuďom, ktorí tu podnikajú v cestovnom ruchu. Dokážeme dávať investičné stimuly každému, kto u nás zaklope, a pánboh zaplať každému investorovi, ktorý nájde Slovensko,“ povedal šéf parlamentu.

Do konca júna by chcel zorganizovať konferenciu pre cestovný ruch. „Chcel by som, aby tak, ako je to v Rakúsku, podstatnú časť tvorby hrubého domáceho produktu tvoril cestovný ruch,“ povedal Danko. Združenia v cestovnom ruchu podľa neho volajú po jednotnej prezentácii slovenského turizmu v zahraničí. „Možno do budúcna musíme hovoriť až o ministerstve pre cestovný ruch v kombinácii možno s oblasťou športu,“ zauvažoval šéf národniarov. „Možno sa vám to bude zdať smiešne, ale do budúcna chcem presadiť, aby zamestnávatelia budovali podnikové rekreačné chaty, ako to bolo v minulosti,“ predstavil svoju víziu Danko.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #DPH #Andrej Danko #rekreačné poukážky