Lučanský ako šéf polície? Zlá správa pre Slovensko, tvrdí iniciatíva Chceme veriť (reakcie)

Milan Lučanský sa ujme funkcie policajného prezidenta 1. júna, na jeho menovanie reagujú poslanci i mimovládne organizácie.

30.05.2018 15:29 , aktualizované: 17:42
Milan Lučanský Foto: ,
Budúci šéf polície, súčasný generálny riaditeľ sekcie kontroly a inšpekčnej služby MV SR Milan Lučanský.
debata (103)

Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer) oznámila, že Policajný zbor SR povedie Milan Lučanský. Doterajšieho riaditeľa inšpekcie ministerstva vnútra vymenovala do funkcie policajného prezidenta v stredu, ujme sa jej od 1. júna.

Na jeho menovanie reagujú koaliční i opoziční poslanci a tiež mimovládne organizácie.

Pellegrini: Očakávam, že zvládne svoju funkciu

Premiér Peter Pellegrini očakáva od novovymenovaného policajného prezidenta Milana Lučanského, že zvládne svoju funkciu od prvého dňa. Lučanský podľa jeho slov nedávno absolvoval detektor lži a takisto prešiel previerkou na prísne tajné, kde mal do detailov vysvetliť aj svoje ekonomické pozadie a svoj majetok.

Pripomenul, že Lučanského v roku 2016 vymenoval prezident SR Andrej Kiska do funkcie generála. Premiér sa v súvislosti s jeho vymenovaním pýtal ministerky Denisy Sakovej aj na niektoré z medializovaných informácií. Ako uviedol, tá ho uistila, že na mnohé veci sú jasné odpovede a že mnohé sa nezakladajú na pravde.

„Od pána Lučanského ako skúseného policajta, ktorý je v zbore veľa rokov očakávam, že zvládne svoju funkciu od prvého dňa a že svojimi skutkami spolu s viceprezidentmi bude ukazovať, že polícia robí to, čo polícia robiť má, a že bude prinášať výsledky a nadviaže na to všetko dobré, čo sa v polícii doteraz spravilo a vysporiada sa s tými vecami, kde je možno polícia v nejakých častiach predmetom nejakej kritiky,“ skonštatoval Pellegrini na dnešnom výjazdovom rokovaní vlády vo Fiľakove.

Chceme veriť: Zlá správa pre Slovensko

Vymenovanie Milana Lučanského za policajného prezidenta je veľmi zlou správou pre občanov Slovenska. Uvádza to vo svojom vyhlásení Iniciatíva Chceme veriť, podľa ktorej pokračuje trend obsadzovania rezortu vnútra ľuďmi blízkymi exministrovi Robertovi Kaliňákovi (Smer). Lučanského navyše iniciatíva nepovažuje za osobu s čistým štítom. Pripomína, že čelí nedošetreným podozreniam.

„Policajtom má šéfovať človek, ktorého majú vyšetrovatelia nezávisle a dôkladne vyšetrovať,“ poukazuje iniciatíva s tým, že generálna prokuratúra dostala pred dvoma mesiacmi žiadosť o preverenie podozrení z nelegálnych zdrojov, ktorými mal Milan Lučanský financovať kúpu apartmánu na Floride.

„Podľa medializovaných informácií bol Milan Lučanský opakovane v osobnom kontakte s trestne stíhanými podnikateľmi,“ dodáva iniciatíva s tým, že pôvod zdrojov pre financovanie majetku Lučanský nikdy uspokojivo nevysvetlil a nepreukázal.

„Slovensko potrebuje na čele policajného zboru človeka s nespochybniteľným morálnym kreditom a jasnými výsledkami. Milan Lučanský nepredstavuje ani jedno, ani druhé. Inšpekcia pod jeho vedením je predmetom dlhoročnej kritiky a v pomere k počtu vážnych podozrení zo zlyhaní policajtov v závažných kauzách nepriniesla žiadne zaznamenateľné výsledky,“ povedala médiám Zuzana Wienk z Iniciatívy Chceme veriť.

Iniciatíva je sklamaná, pripomína vyjadrenia premiéra Petra Pellegriniho (Smer) o dôležitosti nominácie a o tom, že to má byť signál verejnosti.

Občiansku iniciatívu Chceme veriť zastrešujú organizácie Aliancia Fair-play, Via Iuris, Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť, Liga za ľudské práva, Nadácia otvorenej spoločnosti, Nadácia Pontis a Nadácia Zastavme korupciu.

Hrnko: Musí dostať šancu

Nové vedenie polície musí podľa predsedu parlamentného brannobezpečnos­tného výboru a prvého podpredsedu SNS Antona Hrnka dostať šancu sa ukázať. Ako povedal Hrnko, nového prezidenta pozná z predchádzajúcich funkcií a tiež druhého viceprezidenta.

„Predpokladám, že kým sa dokončia práce na zákone, urobia všetko pre to, aby polícia plnila všetky funkcie, ktoré má,“ uviedol Hrnko.

Grendel: Lučanský je Kaliňákova ľavá ruka

Ministerka vnútra Saková je pravou rukou jej predchodcu Roberta Kaliňáka a nový policajný prezident Milan Lučanský je jeho ľavou rukou, uviedol na tlačovej konferencii opozičný poslanec Gábor Grendel (OĽaNO).

„Ministerstvo vnútra (MV) je pre Smer najdôležitejším rezortom v tejto vláde. Bol preň až tak dôležitý, že vtedajší premiér Robert Fico bol ochotný obetovať pozíciu riaditeľa SIS len preto, aby MV ostalo Smeru. V každej inej vláde patrí post šéfa SIS strane, ktorá nominovala premiéra. Čoho sa tak Fico veľmi bojí, vie len on sám,“ povedal Grendel.

Pripomenul, že po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej vznikol tlak, aby Kaliňák a policajný prezident Tibor Gašpar odišli z funkcií. „Na druhej strane, kým MV bude patriť Smeru, nikto neverí, že kauzy, o ktorých písal Ján Kuciak, budú vyšetrené. Preto sme vyzývali SNS a Most-Híd, aby požadovali, nech sa Smer rezortu vnútra vzdá,“ ozrejmil.

Podľa Grendela je škoda, že sa Saková už pri výbere dočasného policajného prezidenta neriadila princípmi, ktoré navrhuje v novom zákone o policajnom zbore. „Keby bolo napr. verejné vypočutie, mohli sme dostať odpovede na mnohé otázky o kauzách,“ dodal Grendel.

Za slušné Slovensko: Nepochopili, čo sa stalo

Predstavitelia občianskej iniciatívy Za slušné Slovensko považujú nomináciu Milana Lučanského na post prezidenta Policajného zboru SR (PZ SR) za nepochopenie situácie, respektíve udalostí v Slovenskej republike. Iniciatíva navyše považuje nomináciu Lučanského za dôkaz toho, že súčasná ministerka vnútra Denisa Saková je iba predĺženou rukou exministra Roberta Kaliňáka. Lučanský pôsobil v rezorte vnútra ako šéf Policajnej inšpekcie. PZ SR povedie dočasne do zavedenia novej legislatívy, ktorá upraví podmienky voľby nového prezidenta.

„Premiér Peter Pellegrini a ministerka vnútra Denisa Saková evidentne nepochopili, čo sa v krajine za posledné mesiace stalo. Nominácia pána Lučanského dokazuje, že Denisa Saková stále zostáva ničím iným ako Kaliňákovou pravou rukou a nebude ani len predstierať, že chce zmenu v štýle vedenia ministerstva vnútra a polície. Premiér Pellegrini, ktorý vyhlasoval, že chce takého policajného prezidenta, o ktorom nebude mať verejnosť žiadnu pochybnosť, dnes ukázal, že stále musí poslúchať Fica a Kaliňáka. Inak je len ťažko vysvetliteľné, prečo súhlasil s tým, aby bol policajným prezidentom človek, ktorý viedol policajnú inšpekciu a zametal pochybenia pri kauzách ‚našich‘ ľudí pod koberec a nevie jasne vysvetliť to, odkiaľ vzal peniaze na dom na Floride,“ uvádza sa v oficiálnom stanovisku občianskej iniciatívy.

Predstavitelia iniciatívy Za slušné Slovensko vidia v týchto personálnych obsadeniach strany Smer isté podobnosti. „Je ironicky symptomatické, že premiér, ktorý nevie vysvetliť, odkiaľ vzal peniaze na byt, súhlasí s nomináciou policajného prezidenta, ktorý nevie vysvetliť, odkiaľ vzal peniaze na dom. Po dnešných nomináciách vo vedení polície si môžeme byť všetci istí, že Peter Pellegrini a Denisa Saková budú aj naďalej chrániť ‚našich‘ ľudí a budú sa snažiť, aby sa korupčné kauzy i naďalej zametali pod koberec. Tieto nominácie sú dôkazom toho, že vláda SR nevyužila šancu priniesť zmenu, nechce dôveru ľudí, ale miesto toho bude postupne nastoľovať normalizáciu,“ dodali.

Most-Híd: Rešpektujeme Sakovej rozhodnutie

Most-Híd rešpektuje rozhodnutie ministerky vnútra Denisy Sakovej o vymenovaní nového vedenia polície. Ako sa uvádza v stanovisku strany, ktoré agentúre poskytla jej hovorkyňa Klára Debnár, Milan Lučanský dlhé roky slúži v radoch polície a pozná fungovanie tejto inštitúcie.

„Funkciu prezidenta bude zastávať dočasne. Dúfame, že jeho nástupca bude zvolený v krátkom čase po prijatí nového zákona o voľbe policajného prezidenta, po ktorom strana Most-Híd volá od začiatku tohto volebného obdobia,“ uviedla.

103 debata chyba
Viac na túto tému: #reakcie #Anton Hrnko #Denisa Saková #Milan Lučanský