Riadil inšpekciu na ministerstve vnútra, teraz bude šéfovať polícii (profil Milana Lučanského)

Pre niektorých ľudí je Milan Lučanský iba "Kaliňákov kamarát", niektorí policajti majú z neho strach, pre iných je zase výborný operatívec s prezývkou Luky.

30.05.2018 15:48
debata (5)

Jeho meno sa začalo častejšie skloňovať v čase pôsobenia na Úrade boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK). Išlo o elitný úrad, ktorý sa zaoberal organizovaným zločinom, terorizmom, obchodovaním s ľuďmi, zbraňami či drogami. Lučanský v ňom pracoval od roku 2004, v rokoch 2008 až 2010 šéfoval pracovisku v Banskej Bystrici – ÚBOK – Stred.

Ako jeden z desiatich členov vyšetrovacieho tímu sa zaslúžil o vyriešenie asi desiatky vrážd, za ktoré si dnes mafiánsky bos Mikuláš Černák odpykáva doživotie. Kriminalisti z ÚBOK-u spolu s prokuratúrou dostali za mreže zločincov z kauzy kyselinári. Tomuto prípadu patrí v histórii našej kriminalistiky popredné miesto. Gang, ktorý pôsobil v rokoch 2000 až 2002, vytvoril sieť firiem, ktoré medzi sebou fiktívne obchodovali, aby si od štátu mohli uplatniť nadmerné odpočty DPH. Ľudia, ktorí chceli podvod nahlásiť, skončili v kyseline sírovej. Elitní policajti poslali do väzenia vrahov podnikateľa Jána Kubašiaka či nájomného zabijaka podsvetia Alojza Kromku.

V októbri 2010 po nástupe Daniela Lipšica (KDH) za ministra vnútra a vymenovaní nového policajného prezidenta Jaroslava Spišiaka musel Lučanský spolu s asi tridsiatimi kriminalistami, ktorí úspešne vyriešili veľké kauzy, z polície odísť.

Na jeseň v roku 2011 sa dostal do sporu s vtedajším policajným prezidentom Spišiakom. Vyvolali ho Spišiakove vyjadrenia pre médiá na adresu troch bývalých príslušníkov ÚBOK-u. Šéf polície vtedy povedal, že keď títo traja boli policajtmi, Karol Mello bol sústavne na úteku, a keď odišli, polícii sa ho podarilo zadržať.

Za tieto slová Lučanský spolu s Ivanom Ševčíkom, bývalým šéfom vyšetrovacieho tímu špecializovaného na Černáka, neskôr tiež riaditeľom policajnej inšpekcie a bývalým zástupcom riaditeľa ÚBOK – Stred Jozefom Mičietom podali trestné oznámenie na Spišiaka za ohováranie. Žiadali odškodné 300-tisíc eur. Generálna prokuratúra v roku 2014 trestné stíhanie zastavila a zrušila Spišiakovo obvinenie, pretože čin vyhodnotila ako priestupok.

Po návrate Roberta Kaliňáka (Smer) do kresla ministra v roku 2012 bol Lučanský pár mesiacov zástupcom riaditeľa ÚBOK-u. Po tom, čo v roku 2012 úrad zanikol a nahradila ho Národná kriminálna agentúra, sa stal prvým viceprezidentom Policajného zboru. V roku 2015 bol na návrh ministra Kaliňáka vymenovaný prezidentom do hodnosti generála. V júni 2016 ho Kaliňák vybral za generálneho riaditeľa sekcie kontroly a inšpekčnej služby ministerstva vnútra.

Na začiatku tohto roku čelil Lučanský podozreniam v súvislosti s kúpou apartmánu v americkom štáte Florida. Podnikateľ Michal Ch. pre médiá tvrdil, že šéf policajnej inšpekcie byt získal nezákonne. Lučanský priznal, že podnikateľa spoznal v Spojených štátoch a za jeho krokmi vidí pomstu. Michal Ch. bol v minulosti stíhaný a v tejto súvislosti mal žiadať Lučanského o pomoc, čo on odmietol. Dvojizbový byt na Floride mali podľa Lučanského kúpiť so synom a s dvoma kamarátmi, ktorých neskôr vyplatil z našetrených peňazí a nehnuteľnosť ostala synovi. V roku 2016 začal stavať dom v Bystričke pri Martine.

Milan Lučanský sa narodil 10. februára 1969 v Poprade.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #policajný prezident #Milan Lučanský