Advokát Kvasnica o vražde Kuciaka: Vyšetrovatelia bojujú o dôveru

Policajní vyšetrovatelia sa opäť vrátili do domu vo Veľkej Mači, v ktorom boli zavraždení novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica Martina Kušnírová. V utorok večer tam vykonali vyšetrovací pokus, prítomní boli rodičia obetí aj ich právni zástupcovia. Nie je jasné, čo presne policajti zisťovali. Špeciálna prokuratúra o podrobnostiach mlčí.

30.05.2018 17:24
Rekonštrukcia vraždy Foto: ,
Policajní vyšetrovatelia v utorok večer vykonali v dome vo Veľkej Mači, v ktorom boli zavraždení novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica Martina Kušnírová, vyšetrovací pokus, pri ktorom boli prítomní rodičia obetí aj ich právni zástupcovia.
debata (23)

Policajné pásky na Brezovej ulici vo Veľkej Mači ohraničili dom, kde bývala zavraždená dvojica. Práci vyšetrovateľov sa prizerali aj matka Kušnírovej a otec Kuciaka, spoločne s ich právnymi zástupcami Romanom Kvasnicom a Danielom Lipšicom. Čo presne sa v dome dialo, Úrad špeciálnej prokuratúry nekomentoval. „V tejto trestnej veci sa vykonávajú úkony, nebudeme ich špecifikovať a ani sa k nim v súčasnosti vyjadrovať,“ reagovala hovorkyňa úradu Jana Tökölyová.

Prvé informácie hovorili o tom, že sa na mieste konala rekonštrukcia vraždy. Právny zástupca matky zavraždenej Martiny Kušnírovej Roman Kvasnica pre Pravdu spresnil, že išlo o vyšetrovací pokus. „Tento vyšetrovací pokus bol urobený profesionálne, pre vyšetrovanie bol mimoriadne prospešný. Samozrejme, bolo to vyčerpávajúce najmä pre rodiny,“ uviedol advokát, ktorý už má k dispozícii podstatnú časť vyšetrovacieho spisu. Detaily, ktoré sa z neho dozvedel, nekonkretizoval.

„V tomto štádiu vyšetrovania ide najmä o hľadanie indícií. Myslím si, že vyšetrovateľov čaká dlhá ťažká práca a, samozrejme, celé je to o to komplikovanejšie, že budú musieť neustále bojovať o dôveru,“ skonštatoval Kvasnica.

Podľa Trestného poriadku sa vyšetrovací pokus vykoná, „ak majú byť pozorovaním vo vytvorených alebo obmieňaných podmienkach preverované alebo upresňované skutočnosti zistené v trestnom konaní, prípadne ak majú byť zistené nové skutočnosti dôležité pre trestné konanie“.

Expertka na trestné právo a rektorka Akadémie Policajného zboru Lucia Kurilovská vysvetlila, že medzi rekonštrukciou a vyšetrovacím pokusom je viacero rozdielov. „Pri rekonštrukcii sa za presne rovnakých podmienok, za akých sa skutok stal, presne na tom istom mieste, simuluje situácia, ktorá sa vtedy pravdepodobne stala alebo predpokladáme, že sa tak stala. Študentom to vysvetľujem tak, že keď sa vyšetruje znásilnenie v Sade Janka Kráľa, ktoré sa stalo o jedenástej v noci, keď pršalo, tak rekonštrukcia musí byť v Sade Janka Kráľa o jedenástej v noci a ideálne by bolo, keby pršalo,“ priblížila Kurilovská.

Pri vyšetrovacom pokuse zisťujú vyšetrovatelia iba určitý prvok z celej množiny skutkov, ktorý potrebujú dokázať, podčiarkla odborníčka. „Nepotrebujeme ním dokázať všetko, len určité skutočnosti. Ak by sme mali vyšetrovaciu verziu, že vrah prišiel v aute, čakal v ňom a pozeral sa na dom, tak týmto spôsobom môžeme zisťovať napríklad to, aký mal výhľad, čo z auta videl a podobne,“ pokračuje ďalej Kurilovská a prízvukuje, že vyšetrovací pokus, na rozdiel od rekonštrukcie, sa dokonca nemusí vykonávať priamo na mieste činu.

„Ak napríklad predpokladáme, že niekto bol zavraždený devinou v miestnosti, vrah bol na ulici, guľka preletela cez jednokomorové plastové okno a sklo, tak stačí, ak pokus urobíme aj inde, ale musíme mať také isté plastové okno, musíme mať takú istú devinu a musíme zistiť, či táto pištoľ dokáže takto cez okno prestreliť,“ opísala trestná právnička.

Tento vyšetrovací pokus bol urobený profesionálne, pre vyšetrovanie bol mimoriadne prospešný. Samozrejme, bolo to vyčerpávajúce najmä pre rodiny.
Roman Kvasnica, právny zástupca zavraždenej Martiny Kušnírovej

Podľa jej slov nie je celkom bežné, aby boli pri takomto úkone prítomní aj pozostalí, väčšinou sa tak deje len v prípadoch, keď vystupujú ako svedkovia, ktorí poukazujú na určité skutočnosti, niečo ozrejmujú či podávajú výpoveď.

Podľa televízie JOJ vyšetrovatelia v dome kontrolovali, či znalecké posudky súhlasia s tým, ako sa mohla tragédia odohrať, prítomní boli experti z oblasti balistiky, príslušníci NAKA aj hasiči. Potvrdiť sa malo, že Martina zomrela ako prvá a Jána páchateľ zavraždil o niekoľko sekúnd neskôr. Vrah sa tiež mal pohybovať po pozemku hodinu až hodinu a pol pred vraždou, ku ktorej malo dôjsť asi hodinu po tom, čo obete dorazili domov.

Novinár a jeho snúbenica zomreli v stredu 21. februára vo Veľkej Mači v okrese Galanta. Neznámy páchateľ zastrelil Jána dvoma ranami do hrude a Martinu jednou ranou do hlavy. Na mieste činu sa našli dve nábojnice a nevystrelené náboje, z domu nič nezmizlo a neboli zistené žiadne stopy zápasu.

Dozorujúci prokurátor v marci informoval, že okolnosti nasvedčujú tomu, že mohlo ísť o vraždu na objednávku. Generálny prokurátor Jaroslav Čižnár začiatkom mája vyhlásil, že cieľom vraha bol Kuciak, Kušnírová bola podľa jeho slov v nesprávnom čase na nesprávnom mieste. Od úkladnej dvojnásobnej vraždy ubehli už viac ako tri mesiace, verejnosť stále meno páchateľa či prípadného objednávateľa nepozná.

Zavraždený novinár sa dočkal pocty v Európskom parlamente, posmrtne sa stal nositeľom Ceny pre novinárov, informátorov a zástancov práva na informácie, ktorú udeľuje frakcia zjednotených ľavičiarov. Podľa agentúry TASR ocenenie získal za úsilie, ktoré venoval vyšetrovaniu daňových podvodov a za pátranie po prepojeniach medzi podnikateľmi a politikmi. Tohoročné ocenenie bolo udelené na pamiatku maltskej novinárky Daphne Caruany Galiziovej, ktorú zavraždili minulý rok.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #polícia #vražda novinára Jána Kuciaka