Slávna fotografia z augusta 1968 na bankovke

Muž s odhalenou hruďou pred okupačným tankom v Bratislave - legendárna snímka slovenského fotografia Ladislava Bielika a jedna zo sto najznámejších fotografií 20. storočia na svete - bude hlavným motívom na novej suvenírovej eurobankovke.

31.05.2018 11:00
euro, okupácia, bankovka
Nová suvenírová bankovka s hodnotou 0 eur má farbu ako päťstoeurovka a formát ako dvadsaťeurovka. Hlavným motívom je legendárna fotografia Ladislava Bielika Muž s odhalenou hruďou pred okupačným tankom v Bratislave.
debata (168)

Novinka s názvom 50. výročie odporu proti okupácii má ambíciu byť zberateľským hitom leta. Stane sa tak na 50. výročie vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa. Motív zo slávnej fotografie sa však neocitne len na suvenírovej bankovke, ale zároveň aj na pamätnej známke Slovenskej pošty a na zberateľskej minci Národnej banky Slovenska.

Spoločné uvedenie všetkých diel a ich predaj sa predpokladá na 50. výročie odporu proti okupácii 21. augusta 2018 v Bratislave. „O konkrétnom čase a mieste ešte rokujeme so Slovenskou poštou, s Národnou bankou Slovenska a Mincovňou Kremnica,“ vysvetľuje Miriam Špániková, riaditeľka neziskovej organizácie Camera Obskura, ktorá je iniciátorom všetkých spomínaných aktivít.

Nová suvenírová bankovka má hodnotu 0 eur, farbu ako päťstoeurovka a formát ako dvadsaťeurovka. Jej vizuál po prvý raz verejne predstavia v piatok na Zberateľských dňoch na bratislavskom výstavisku Incheba. Suvenír je vytlačený na pravom eurobankovom papieri. Je doplnený o mnohé ochranné prvky používané na skutočných bankovkách, medzi ktoré patria vodoznak, sútlačová značka, ochranný pásik, mikrotext, UV ochranné prvky, dotykové značky pre nevidiacich, hologram a ďalšie. Každý kus je podobne ako bežné eurobankovky jedinečný vďaka osobitému číslu. Suvenírová bankovka vychádza vďaka konceptu Euro Souvenir Slovensko.

Suvenírová bankovka k príležitosti 50. výročia...
bankovka Suvenírová bankovka k príležitosti 50. výročia odporu proti okupácii.

„Prvá slovenská suvenírová bankovka s motívom Pamätníka SNP a československým tankom LT vz. 38 vyvolala nedávno nevídaný záujem. Za dve a pol hodiny sa 8. mája v Banskej Bystrici z nej predalo tritisíc kusov a mnohí záujemcovia odišli naprázdno,“ hovorí Vladislav Klajban z Euro Souvenir Slovensko.

bankovka, Euro Souvenir

V Európe nedávno vzbudila pozornosť suvenírová eurobankovka, ktorú uviedli v Nemecku pri príležitosti 200. výročia narodenia Karola Marxa. Symbolické eurobankovky sa zrodili v roku 2015 vo Francúzsku. Cieľom je propagácia turizmu v rámci Európy.

© Autorské práva vyhradené

168 debata chyba
Viac na túto tému: #august 1968 #bankovka #50. výročie odporu proti okupácii