Napätie v RTVS vyústilo do výpovedí

Po týždňoch interných sporov, neúspešnej mediácii aj rokovaní opúšťa verejnoprávnu RTVS 12 redaktorov a editorov. Generálnemu riaditeľovi Jaroslavovi Rezníkovi odkázali, že sú ešte stále ochotní dohodnúť sa a výpovede stiahnuť, musel by však odvolať manažment spravodajstva.

31.05.2018 09:48 , aktualizované: 16:12
RTVS, Mlynská dolina Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (573)

V posledný májový deň podalo výpoveď 12 zamestnancov. Dôvodom je ich nespokojnosť s novým vedením. „RTVS sme mali, máme a budeme mať radi. Naše rozhodnutie sa nerodilo ľahko. Máme deti, hypotéky aj záväzky, ale hlavne – máme túto prácu veľmi radi. Nedokážeme ju však za týchto okolností v RTVS robiť rovnako svedomito ako doteraz. Čaká nás dvojmesačná výpovedná lehota. Ak sa generálny riaditeľ Jaroslav Rezník rozhodne odvolať manažment spravodajstva, sme ochotní sa dohodnúť na stiahnutí výpovedí,“ oznámili novinári prostredníctvom Spravodajských odborov RTVS.

S oznamom zverejnili aj video, v ktorom tvrdia, že nový riaditeľ a jeho manažment ničia ich prácu, rozbíjajú tím a viacerých kolegov vyhodili, pretože boli hlasnými kritikmi, iných mali zase z práce vyštvať. „Postupne nás začali trestať za názor. Rozdeľovali náš tím. Pod rúškom objektívnosti žiadali, aby sme reportáže umelo vyvažovali ľuďmi, ktorí svoje domnienky vydávajú za fakty. V médiách i na sociálnych sieťach o nás nadriadení tvrdia, že klameme, že sme nedorástli na verejnoprávnosť, že máme zlý jazykový prejav, že niektorým nám vraj ide o politiku a ničíme meno RTVS,“ pokračujú ďalej redaktori.

Medzi odídencami sú redaktorka, moderátorka a zakladateľka odborov Zuzana Kovačič Hanzelová, redaktori Pavol Kalinský, Filip Minich a Katarína Jánošíková, zahraničná korešpondentka Daniela Hajčáková či editori Tomáš Mrva, Peter Valovič a Katarína Kozinková. Všetci 12 zamestnanci, ktorí sa rozhodli pre odchod, začiatkom apríla podpísali otvorený list, v ktorom vyjadrovali svoje obavy zo zmien atmosféry v telerozhlase. Svoj nesúhlas vtedy prejavilo zhruba 60 zamestnancov, odpoveďou im bol list inej skupiny novinárov, ktorí sa nadriadených zastali.

„Mrzí nás ohlásený odchod časti spravodajského tímu, ale rešpektujeme ich slobodné rozhodnutie. Počas dvojmesačnej výpovednej doby sa vedenie spravodajstva bude naďalej snažiť trpezlivo im vysvetľovať hodnoty verejnoprávnosti,“ reagovala na výpovede hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková. Podľa jej slov výroba spravodajstva nie je ohrozená. "Vzhľadom na to, že v RTVS pracuje 1 430 interných zamestnancov a vyše 1 500 externistov, z toho je v tíme spravodajstva 97 interných redaktorov a 141 externých spolupracovníkov, ubezpečujeme verejnosť, že chod celej inštitúcie, ako aj sekcie spravodajstva a publicistiky je plnohodnotne zabezpečený.

Spravodajský tím sa priebežne dopĺňa aj na základe výberových konaní," dodala Rusnáková Predseda Rady RTVS Igor Gallo pre Pravdu priznal, že o výpovediach sa dozvedel z médií a má málo informácií, preto rozhodnutie novinárov nechcel komentovať. „Určite je to nemilá vec, takéto výpovede neprispievajú k stabilizácii a pokojnej atmosfére v rámci média. Požiadal som o stretnutie pána generálneho riaditeľa, aby nás informoval a na najbližšom zasadaní rady sa tým určite budeme zaoberať,“ ozrejmil Gallo.

Situáciu sleduje aj ministerka kultúry Ľubica Laššáková. Jej hovorkyňa potvrdila, že sa v piatok ministerka stretne s Rezníkom. V reakcii na súčasné dianie zopakovala svoje dávnejšie vyjadrenie z rozhovoru pre Pravdu, že personálne otázky sú výhradne a plne v kompetencii manažmentu RTVS.

Dusno v Mlynskej doline trvá už niekoľko mesiacov. Nespokojní redaktori nesúhlasili s tým, že sa na dôležité posty dostali bývalí hovorcovia – šéfkou rozhlasového spravodajstva sa stala niekdajšia hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Petra Stano Maťašovská a sekcii spravodajstva a publicistiky začal šéfovať bývalý hovorca ministerstva školstva Vahram Chuguryan. Ich odchod, rovnako ako odvolanie šéfky televízneho spravodajstva Hany Lyons, uvádzajú redaktori ako podmienku, za ktorej sú ochotní stiahnuť výpovede. Okrem toho vedeniu vyčítajú angažovanie ďalšieho bývalého hovorcu do funkcie editora. Stal sa ním Marián Jánošík, ktorý pôsobil na Štatistickom úrade aj na ministerstve dopravy.

Verejnoprávne médium už od začiatku roka opustili viacerí dlhoroční pracovníci – šéfka zahraničného spravodajstva v rozhlase Oľga Baková, dramaturgička Nikola Bajánová aj rozhlasové redaktorky Jana Maťková a Gabriela Kajtárová. Skončil tiež programový riaditeľ RTVS Tibor Búza, na jeho miesto nastúpil od dnešného dňa herec Marek Ťapák.

Nepokoj sa vystupňoval koncom apríla, keď RTVS nepredĺžila zmluvy štyrom externým redaktorom televízneho spravodajstva. Viac ako dvesto novinárov z viacerých redakcií reagovalo vyhlásením, v ktorom obvinili manažment z „normalizácie“. Rezník to viackrát odmietol, a to aj pri vypočutí poslancami z parlamentného mediálneho výboru, ktorým prišiel situáciu v telerozhlase vysvetliť.

Následne zlyhalo viacero pokusov o zmier. Ako mediátor sa ponúkol Slovenský syndikát novinárov, no na stretnutie prišli len zástupcovia vedenia, nie však redaktorov. Tí tvrdili, že ich nikto nepozval a mediácia sa konala v ich pracovnom čase. Súčasne sa niekoľko týždňov pokúšali o stretnutie s Rezníkom, aby si s ním problémy vydiskutovali zoči-voči. Napokon sa stretli 23. mája, podľa odborárov sa nedohodli.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

573 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #sloboda prejavu #personálne zmeny #výpovede