Na prezidenta kandiduje aj Krajniak zo Sme rodina, chce byť pokojnou silou

Kandidátom na prezidenta Slovenskej republiky hnutia Sme rodina je Milan Krajniak, informoval predseda hnutia Boris Kollár.

31.05.2018 10:51
debata (43)

Hnutie Sme rodina vníma post prezidenta ako zodpovednú politickú pozíciu napriek tomu, že o tejto funkcii sa často hovorí ako o reprezentatívnej, povedal Boris Kollár. „Ústava Slovenskej republiky však nerozoznáva reprezentatívnu funkciu. Myslíme si, že prezident by mal byť proaktívn,“ doplnil.

Milan Krajniak zdôraznil, že ako prezident by chcel byť pokojnou silou s dôrazom na obe slová. Uviedol, že chce vystupovať konfliktov, no mieni zakročiť vždy, keď to bude potrebné.

„Prezident nemusí robiť koalície, preto nemusí robiť ani kompromisy so svojím programom,“ povedal Milan Krajniak a dodal, že post prezidenta nevníma len ako akýsi výsluhový politický dôchodok, ale ako prácu na plný úväzok. Uviedol, že ako prezident bude pravidelne pozývať do paláca politikov, aby ich informovali, ako pomohli občanom, ktorí sa na nich obrátili so žiadosťou na pomoc.

„Ako prezident vystúpim v parlamente vždy, keď tam bude nejaký návrh zákona, o ktorom som presvedčený, že ľuďom pomôže. Zavediem tiež inštitút ľudovej konzultácie. Preto, keď sa bude jednať o dôležitú otázku strategického významu, pošlem každému občanovi, ktorý sa bude chcieť k tejto otázke vyjadriť, list, alebo mail, kde bude môcť povedať svoj názor,“ povedal Krajniak a dodal, že nechce slúžiť oligarchom, ale ľuďom.

„Neviem, na koľko odhadujú moje šance stávkové kancelárie, ale určite na seba stavím. Moje šance hodnotím veľmi dobre a verím si veľmi silno,“ odpovedal Milan Krajniak na otázku o tom, na koľko percent si verí. presné číslo však neuviedol.

Záujem o palác už prejavili podpredsedníčka mimoparlamentného hnutia Progresívne Slovensko Zuzana Čaputová, Radovan Znášik, bezpečnostný analytik Juraj Zábojník, vedec Róbert Mistrík a politický analytik a pedagóg Eduard Chmelár. Predbežný záujem mal deklarovať aj sudca Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin. O post sa hlásil aj finančník Imrich Béreš, ale z jeho vyjadrení vyplýva, že napokon zrejme kandidovať nebude.

Prezidentské voľby budú na jar 2019. Súčasný prezident Andrej Kiska sa už o najvyšší post v štáte uchádzať nebude. Záujemcovia o palác môžu kandidovať, ak splnia zákonné podmienky. Za prezidenta možno podľa zákona zvoliť každého občana SR s trvalým pobytom na Slovensku, ktorý má v deň voľby aspoň 40 rokov. Kandidátov navrhuje najmenej 15 poslancov Národnej rady SR alebo občania, a to na základe petície podpísanej najmenej 15-tisíc občanmi.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Krajniak #prezidentské voľby 2019