Ľudia proti rasizmu spustili nový web. Má pomôcť argumentovať proti extrémistom

Občianske združenie Ľudia proti rasizmu dnes spustilo interaktívny web portál Argumentuj.sk. Svojím obsahom bude pokrývať problematiku pravicového extrémizmu, ale aj fenomény ako konšpiračné komunity, dezinformácie či hoaxy o menšinách. Web obsahuje aj sekcie špeciálne vytvorené pre potreby učiteľov stredných škôl, informovalo o.z. Ľudia proti rasizmu.

31.05.2018 12:25
Ludia proti rasizmu Foto: ,
Odborníčka na extrémizmus a odborná garantka projektu argumentuj.sk Irena Bihariová.
debata

Ako informuje združenie, projekt argumentuj.sk je finalistom Hackathonu proti extrémizmu, ktorý prezident Andrej Kiska vyhlásil presne pred rokom. Cieľom výzvy bolo predstaviť riešenie, ktoré spája unikátnu myšlienku v boji proti extrémizmu a moderné online technológie. Spomedzi 139 projektov bol tento zámer jedným z piatich, ktoré prezident ocenil ako najlepšie.

Účinné argumenty

Portál má slúžiť širokej verejnosti, ktorej poskytuje argumentačnú výbavu pre prípady, keď sa ocitne v konfrontácii s extrémistickou agendou či konšpiračným obsahom.

„Často sa nám študenti sťažovali, že sa v online diskusiách o týchto témach ocitajú v argumentačnej núdzi. Chýbajú im jadrné a faktické argumenty,“ cituje tlačová správa odborníčku na extrémizmus a odbornú garantku projektu Irenu Bihariovú.

„Rovnako tak sa nám sťažovali aj učitelia. Nie je totiž pravdou, že by mladí sympatizanti extrémizmu ignorovali hodiny dejepisu či občianskej náuky. Naopak, prichádzajú na vyučovanie nabití pochybnými informáciami z extrémistických kanálov a stavajú učiteľov pred úlohu ustáť s nimi diskusie. Učitelia však nemajú čas čítať obsiahle štúdie o Rómoch či migrácii, preto sme aj pre nich vytvorili stručné odpovede na najčastejšie mýty a dezinformácie,“ doplnila Bihariová.

Online vzdelávanie učiteľov

Okrem argumentov obsahuje stránka aj sekcie vyhradené práve učiteľom, jednou z nich je e-learningový program o extrémizme.

V krátkych kreslených videolekciách tu nájdu záujemcovia informácie o súčasných podobách extrémizmu, ale aj o často zneužívanej téme slobody prejavu. V druhej sekcii budú pribúdať metodické návody, komunikačné rady a praktické cvičenia na vyučovacie hodiny. Práve tie sú podľa združenia Ľudia proti rasizmu učiteľmi najviac žiadané. Príprava portálu bola konzultovaná s učiteľskou obcou, je reakciou na ich dopyt a zatiaľ sa stretla s priaznivou odozvou, informuje tlačová správa. Tvorbu e-learningového programu podporilo aj Veľvyslanectvo USA na Slovensku a na jeho výrobe sa podieľala aj startupová EDtech spoločnosť Skillandia.

Ľudia proti rasizmu je občianske združenie angažujúce sa v ochrane ľudských práv. Organizácia vznikla v záujme vytvárania tolerantnej, otvorenej a multikultúrnej spoločnosti, ktorá rešpektuje ľudské práva a individualitu každého človeka bez rozdielu pohlavia, rasy, národnosti, náboženstva, veku, či vzdelania.

debata chyba
Viac na túto tému: #extrémizmus #konšpirácie #Ľudia proti rasizmu