Kyjev presolil protiruský boršč

"V rámci hybridnej agresie voči Ukrajine uplatňuje Rusko postup individuálneho teroru vo forme objednaných vrážd. Zabránenie vzniku nových prípadov vyžaduje aj neštandardné prístupy," povedal pre Pravdu Jurij Muška, mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Ukrajinskej republiky v SR.

31.05.2018 17:07
debata (72)

Pokúsil sa tak obhajovať najnovšiu akciu štátnej bezpečnosti (SBU) postavenej na „informačnej pasci“ v podobe násilnej smrti ruského novinára Arkadija Bobčenka v Kyjeve. Obeťou „neštandardného“ prístupu, ktorý rovných dvadsať hodín živil antiruské nálady a Moskva ho už charakterizovala ako ďalšiu antiruskú provokáciu, sa však stali nielen kritici kyjevského politického vedenia. Kyjev sa totiž pokúsil nakŕmiť presoleným protiruským borščom aj verných spojencov. V trasovisku dezinformácie sa tak napokon ocitli OSN, EÚ, OBSE, ale napríklad aj svetová organizácia novinárov, MMF či Reportéri bez hraníc.

„Kto po tom všetkom bude dnes veriť ukrajinským politickým lídrom,“ počuť po tom, ako sa v stredu podvečer objavil pred kamerami „zastrelený“ Babčenko, ruský kritik Kremľa, novinár na úteku. Zdravý a usmiaty.

„Nakoniec sme sa naučili chrániť krajinu, chrániť svojich občanov a robiť toto veľmi profesionálnymi úsiliami novej SBU, ktorá je schopná úspešne absolvovať ľubovoľné skúšky,“ citoval na štvrtkovej tlačovej konferencii ukrajinský veľvyslanec Muška prezidenta Petra Porošenka. Zároveň tlmočil naliehavú žiadosť Kyjeva adresovanú partnerom, „aby pochopili priebeh operácie na záchranu Babčenka a pomohli mobilizovať medzinárodnú podporu s cieľom posilniť sankcie proti ruskému agresorovi a tlak na Kremeľ v záujme prepustenia ukrajinských politických väzňov z ruských väzníc“.

Kritika z vlastných radov

„Situácia s Babčenkom obohatila ukrajinské skúsenosti boja proti hybridnej agresii Kremľa. Určite bude užitočnou pre našich medzinárodných partnerov, najmä ako súčasť spolupráce prostredníctvom spravodajských služieb a orgánov činných v trestnom konaní,“ dodal šéf ukrajinskej diplomatickej misie na Slovensku. Čo si však myslia o akcii pripravovanej vraj dva mesiace v záujme „záchrany života ruského novinára“, dokumentuje množstvo kritických reakcií nielen zo sveta, ale aj z vlastných ukrajinských radov.

„To nie je krajina, ale akési skupiny, ktoré riešia vlastné problémy. Krajina, v ktorej niet jednotného riadenia a vlády zákona. Všetko, čo súvisí s právnym poriadkom,“ otvorene zaútočil nielen na Porošenka a spol. bývalý ukrajinský poslanec Volodymyr Olejnik. Zároveň s nádychom irónie nevylúčil „pokračovanie divadla“.

Utrpí imidž Ukrajiny?

Viacerí pozorovatelia pripúšťajú existenciu podobných spravodajských hier v zahraničí, ale zároveň upozorňujú, že nikdy do nich nezaťahujú politické špičky ako v prípade Ukrajiny. Prezident, premiér aj šéf diplomacie do poslednej chvíle totiž hrali úlohu „spravodlivo rozhorčených“ a chrlili lávu na adresu Kremľa. Premiér Hrojsman dokonca vyjadril sústrasť pozostalým "zavraždeného“ novinára a šéf diplomacie Klimkin zburcoval OSN. Podľa poslanca ruskej Dumy Vladimira Džabarova „špeciálna“ a „neštandardná“ operácia SBU "spôsobila obrovské škody imidžu Ukrajiny v očiach svetovej verejnosti“. V tejto súvislosti tvrdil, že „prakticky všetky krajiny sa v tichosti vzďaľujú od provokačného smerovania Ukrajiny, pretože chápu, že nesmeruje k tvorbe, ale k zničeniu“.

„Otázkou ostáva, či Kyjev skutočne nemal inú možnosť ochrániť Babčenkov život tak, aby neohrozil dôveru medzinárodnej verejnosti ku kyjevským politickým špičkám,“ špekuluje aj nemecký Die Welt. Podľa novín SBU dosiahla jedno: diskreditovala novinárov a agentúry, ktoré verili prvotnej informácii. A Christophe Délouard, šéf Reportérov bez hraníc, otvorene odsúdil konanie ukrajinskej spravodajskej služby s tým, že „je veľmi nebezpečné zahrávať sa s faktami a robiť z novinárov nástroj vo svojich fiktívnych príbehoch“.

© Autorské práva vyhradené

72 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Andrej Danko #vražda novinára Arkadija Babčenka