Kauza uneseného Vietnamca: Bol na palube lietadla Kaliňák?

V slovenskom vládnom lietadle s uneseným Vietnamcom bol podľa poľského portálu Onet.pl aj exminister Kaliňák.

01.06.2018 09:24
kaliňák, vietnam, to lam Foto: ,
Exminister vnútra Robert Kaliňák a vietnamský minister pre vnútornú bezpečnosť generál To Lam počas oficiálnej návštevy ministra vo Vietname v júni 2017.
debata (27)

„Ministerstvo zahraničných vecí (Poľska) požiadalo o udelenie povolenia predsedu ULC (Úradu civilného letectva) o medzinárodnom lete v poľskom vzdušnom priestore, ktorý sa uskutočnil 26. júla 2017 špeciálnym slovenským lietadlom s podpredsedom vlády SR, ministrom vnútra SR Robertom Kaliňákom ako vedúcim delegácie na návšteve do Moskvy,“ cituje portál Aktuality.sk z vyjadrenia tlačového oddelenia poľského ministerstva zahraničných vecí.

Kaliňák prítomnosť na letisku odmieta

„Skontroloval niekto vietnamskú delegáciu pred odletom z Bratislavy? Na letisku som nebol, ale zvykne sa to robiť,“ ohradil sa voči obvineniam exminister vnútra Robert Kaliňák. Jeho slová potvrdil aj rezort vnútra, ktorému v čase údajného únosu šéfoval.

Podľa informácií portálu mohli meno Roberta Kaliňáka dopísať na zoznam pasažierov v lietadle, aby bolo možné získať povolenie na prelet ponad Poľsko. Náš severný sused by totiž mohol mať s vydaním povolenia problém, ak by v ňom sedeli len Vietnamci. Portálu informáciu, že exminister na na zozname pasažierov v lietadle, ktorý dostali slovenské orgány, určite nebol, potvrdil aj ďalší zdroj.

Kto je unesený Vietnamec?

Trinh Xuan Thanh bol predsedom predstavenstva a predsedom štátnej stavebnej spoločnosti. Odsúdili ho za korupciu dvakrát na doživotie. V auguste 2016 prišiel do Nemecka s diplomatickým pasom, kde požiadal o azyl. Vietnamská polícia niekoľkokrát vyzvala nemecké úrady, aby ho vydali do Vietnamu. Z Nemecka ho uniesli 23. júla 2017.

Nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung informoval, že s podozrivými vietnamskými únoscami sa na Slovensku stretol aj vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák. Nemci sa pýtajú, či Slováci pomáhali Vietnamcom v záverečnej fáze únosu, keď bolo treba prepraviť uneseného z Európy do Vietnamu. Tri dni po únose 26. júla 2017 odcestovalo niekoľko podozrivých prenajatým autom z Prahy. Podľa údajov GPS stálo auto zaparkované pri bratislavskom hoteli Bôrik. Hotel podlieha správe slovenskej vlády.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Robert Kaliňák #kauza únosu Vietnamca