NAKA začala proaktívne vyšetrovať Kočnerovo zastrašovanie novinárov

Prokurátor Generálnej prokuratúry SR spísal s novinárom Adamom Valčekom zápisnicu o trestnom oznámení. NAKA sa začala zaoberať vyhrážkami novinárovi Adamovi Valčekovi z denníka Sme, oznámila polícia na Facebooku. Opozičná strana SaS už pred tým apelovala na orgány činné v trestnom konaní, aby uvalili väzbu na Mariána Kočnera.

01.06.2018 11:02 , aktualizované: 15:24
debata (229)

Prokurátor Generálnej prokuratúry (GP) SR spísal s novinárom Adamom Valčekom zápisnicu o trestnom oznámení. "Prokurátor GP SR zabezpečí v súčinnosti s NAKA ďalší zákonný postup.

Prvotné úkony v trestnom konaní zatiaľ vykonáva len prokurátor GP SR," informovala hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

Proaktívna NAKA

„Národná kriminálna agentúra proaktívne na základe medializovaných informácií začala konať. Policajti osobne kontaktovali poškodeného novinára a spísali o veci záznam. V danej veci budú pokračovať ďalšie kroky v zmysle platnej legislatívy,“ napísala polícia Slovenskej republiky na svojej stránke na sociálnej sieti Facebook.

Znepokojená Saková

Ministerku vnútra Denisu Sakovú znepokojilo správanie sa trestne stíhaného Mariána Kočnera voči redaktorovi denníka Sme Adamovi Valčekovi. V piatok o tom informoval tlačový odbor ministerstva.

„Ministerku vnútra Denisu Sakovú veľmi znepokojil medializovaný prípad, v ktorom mal byť podľa oznamovateľa vydieraný novinár,“ uviedol tlačový odbor ministerstva. „Hoci sama nechce a nemôže zasahovať do vyšetrovania prípadu, želá si dôkladné vyšetrenie celej veci,“ doplnil jej stanovisko.

SaS žiada väzbu pre Kočnera

Opozičná strana Sloboda a Solidarita žiada políciu a ďalšie orgány činné v trestnom konaní, aby vzhľadom na množstvo podozrení z majetkovej trestnej činnosti, ako aj z pokusov o zastrašovanie novinárov uvalila na podnikateľa Mariána Kočnera väzbu.

Ako sa ďalej uvádza vo vyhlásení strany, posledný v rade incidentov, ktoré má „človek s pochybným pozadím Marián Kočner“ s novinármi, je o zastrašovaní a týka sa tentoraz redaktora denníka Sme, ktorý vypátral prevod pol milióna eur z firmy Technopol na Kočnerov osobný účet. „Toto zastrašovanie sa navyše odohráva po vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej, čo je ďalšia priťažujúca okolnosť pre človeka z takzvaných mafiánskych zoznamov. Je totiž známe, že Marián Kočner sa vyhrážal aj spomenutému novinárovi,“ povedal poslanec Jozef Rajtár.

Denník SME informoval, že po tom, čo reportér Adam Valček zaslal Kočnerovi otázky o údajnom prevode pol milióna eur zo spoločnosti Technopol na jeho účet, ten mu zaslal e-mail, v ktorom reportérovi kládol otázky na jeho súkromie a intímny život. „Viaceré z informácií, na ktoré sa pýtal, sú zdravotného a rodinného charakteru, ku ktorým nie je možné sa dostať z otvorených zdrojov,“ konštatuje denník s tým, že otázky mali podľa podnikateľa byť „pre pripravovaný portál o novinároch hlavného prúdu“.

O podnikateľovi Kočnerovi médiá písali aj v súvislosti s telefonátom so zavraždeným novinárom Jánom Kuciakom. Telefonát, ktorý si Ján Kuciak nahral, sa uskutočnil 5. septembra 2017. „Viem, že je za tým aj niečo iné, len vám to neviem dokázať, ale keď vám to budem vedieť dokázať, pán Kuciak, tak vám garantujem, že skončíte písať, pretože vás budem pranierovať," povedal okrem iného podnikateľ Kuciakovi. Novinár následne podal na Kočnera trestné oznámenie pre nebezpečné vyhrážanie, kompetentné orgány ho však opakovane odmietli.

229 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #SASKA