28. október by mal byť podľa niektorých poslancov štátnym sviatkom

Pamätný deň 28. október by sa mal zmeniť na štátny sviatok. Navrhujú to nezaradení poslanci a poslanci z SaS. Preto na júnovú schôdzu predkladajú návrh novely zákona o štátnych sviatkoch.

02.06.2018 15:21
debata (117)

Deň 28. október 1918, kedy vznikla Československá republika, je jeden z najvýznamnejších dní v novodobej histórii Slovenska. Myslia si to poslanci NR SR Ondrej Dostál, Martin Klus (obaja SaS) a nezaradené poslankyne Viera Dubačová a Zuzana Zimenová, ktorí upozorňujú, že v roku 2018 uplynie od toho dňa sto rokov. „Vznik Československa znamenal pre slovenský národ prvý raz v dejinách, že sa stal štátotvorným národom, pre Slovensko jeho vôbec prvé územné a štátne vymedzenie a základ moderného ekonomického, sociálneho, vzdelanostného a kultúrneho rozvoja. Demokratická a humanistická tradícia prvej Československej republiky je pre občanov Slovenskej republiky významným zdrojom národnej hrdosti a občianskeho sebavedomia,“ nazdávajú sa poslanci.

Poslanci pripomínajú, že počas trvania česko-slovenského štátu bol 28. október štátnym sviatkom. Po vzniku samostatnej Slovenskej republiky v roku 1993 a prijatí zákona o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch sa 28. október nedostal nielen do zoznamu štátnych sviatkov SR, ale dokonca ani medzi pamätné dni. Pamätným dňom sa 28. október stal až v roku 1999. Vzhľadom na historický význam tohto dňa sa navrhuje jeho preradenie z pamätných dní medzi štátne sviatky.

„Slovenská republika má v súčasnosti päť štátnych sviatkov a nie je vhodné, aby sa ich celkový počet zvyšoval. Preto sa navrhuje, aby 1. september – Deň Ústavy Slovenskej republiky bol preradený zo štátnych sviatkov medzi pamätné dni. 1. september pripomína prijatie Ústavy SR v roku 1992, ktorá priamo súvisí so vznikom samostatnej Slovenskej republiky v roku 1993. Na túto udalosť sa však už viaže ďalší štátny sviatok – 1. január – Deň vzniku Slovenskej republiky,“ uzatvárajú predkladatelia návrhu.

117 debata chyba
Viac na túto tému: #28. október #štátny sviatok